Slik finansieres nettstedet

Båtlån – Alt du trenger vite om lån til båt

Oppdatert 9. januar 2025
Maria Louise Sandberg
Skrevet av
Maria Louise Sandberg
Estela López García
Gransket av
Estela López García

Få oversikt over hvilke typer båtlån som finnes, hvilke kostnader som kommer ved et båtlån og det å eie båt, samt hvilke krav som trengs for å få innvilget et båtlån. Vi hjelper deg på veien mot ditt neste båtlån og gir deg ekspert-tips!

Generelt om båtlån

Et båtlån er et lån som brukes til å finansiere kjøp av båt. Lånet gis vanligvis med sikkerhet i båten, noe som kan bidra til en lavere rente enn ved usikrede lån. Båtens verdi og låntakers økonomiske situasjon avgjør lånebetingelsene. Lånet betales tilbake i faste avdrag over en avtalt periode, vanligvis 3 - 8 år.

Hvem passer et båtlån for?

Båtlån passer for deg som ønsker å kjøpe en båt, men ikke har nok sparepenger til å betale hele beløpet kontant. Det er ideelt for de som har en stabil inntekt og kan håndtere faste månedlige avdrag. Unge førstegangskjøpere og de som ønsker en ny båt med lavere rentealternativer kan også dra nytte av båtlån.

Fordeler og ulemper med båtlån

Med et båtlån finnes det både fordeler og ulemper. Det kan være nyttig å være bevisst på disse før du velger båtlånet for deg.

Fordeler

  • Lavere rente enn ved usikrede lån
  • Lånet kan ofte betales direkte hos båtforhandler
  • Muligheter til å låne opptil 100 % av båtens verdi, dersom du søker om usikret lån
  • Fleksibel nedbetaling
  • Mulighet for restverdifinansiering, hvor du bare betaler verditapet

Ulemper

  • Krav om egenkapital ved sikrede lån, minst 20 % av båtens verdi
  • Begrensninger på båtens verdi og alder
  • Ofte krav om kjøp av båt fra autorisert forhandler

Hvor mye kan jeg låne til båt?

Dersom du ønsker å søke om et båtlån uten sikkerhet, kan du låne opptil 600 000 kroner, mens ved sikkerhet i båten kan du låne mellom 80 - 100 % av båtens verdi - avhengig av långivers krav til egenkapital. Det finnes flere faktorer som er med på å påvirke lånets størrelse, blant annet:

  • Båtens størrelse, verdi og alder
  • Din inntekt og eksisterende gjeld
  • Egenkapital (som regel et krav mellom 20 - 35 %, som også gir bedre betingelser)
  • Kredittverdighet
  • Båtens registrering

Ulike typer båtlån

Det finnes ulike typer båtlån, enten du ønsker å søke om et lån med eller uten sikkerhet. Det avhenger av størrelsen, verdien på båten og alder, samt om du velger å kjøpe båten fra en forhandler eller privatperson. Du kan også velge å bake båtlånet inn i boliglånet eller søke om rammelån.

For deg som ønsker å søke om lån med pant i båt

Et båtlån med pant eller sikkerhet i båten, innebærer at dersom du skulle få problemer med å betale tilbake lånet i henhold til avtalen, har långiver rett til å ta kontroll over eller selge båten for å dekke den utestående gjelden. Det bidrar dermed som en sikkerhet for både deg og långiver.

Det er som regel et krav om egenkapital på 20 % av båtens verdi ved sikrede lån, men noen långivere tilbyr også 100 % finansiering, spesielt for båter med skipspant.

For deg som ønsker å søke om båtlån uten sikkerhet

Båtlån uten sikkerhet innebærer at det ikke kreves at låntaker stiller båten som pant for lånet. Det passer for deg som ikke ønsker å binde båten som sikkerhet, eller dersom du ikke oppfyller kravene for et sikret båtlån.

Båtlån med eller uten sikkerhet?

Dersom du velger båtlån uten sikkerhet, vil rentene være noe høyere enn dersom du velger et lån med pant i båten. Årsaken til det er at långiver anser det som en høyere risiko dersom de ikke har noen sikkerhet for lånet.

For deg som ønsker å bake båtlånet inn i boliglånet

Det å bake båtlånet inn i boliglånet innebærer at du inkluderer båtlånet i ditt eksisterende boliglån. Dette kan være gunstig for deg som allerede har bolig, har muligheter til å refinansiere ditt boliglån og ønsker en lavere rente for ditt båtlån.

Ved å kombinere disse lånen kan du oppnå en lavere totalkostnad, samtidig som det vil være mer oversiktlig å forholde seg til. Du bør imidlertid være oppmerksom på at ved å inkludere båtlånet i boliglånet, kan det føre til forlengelse av nedbetalingstiden - noe som gjør at du betaler mer renter over tid. Sørg derfor for at det ikke går utover din totalkostnad.

For deg som har muligheter til å søke om rammelån

Rammelån er et fleksibelt boliglån for deg som allerede eier bolig, har en stabil inntekt og god økonomi. Det er et lånetilbud som er forbehold de som har nedbetalt sitt boliglån over en lengre periode eller har en høyere egenkapital ved kjøp av boligen.

Et rammelån gir deg mulighet til å låne opptil 60 % av boligens verdi. Det kan også kalles fleksilån eller flexilån og innebærer at du kan benytte pengene når og hvordan du vil.

Fordelen med et slikt lån er at du ikke betaler renter på det før du har benyttet noe av lånerammen. Dersom du tilfredsstiller kravene for å søke om rammelån, kan det derfor være en god mulighet å benytte lånebeløpet til å kjøpe båt.

Båtlån basert på størrelse: Skal du kjøpe båt over eller under 7 meter?

Når du skal søke om lån for å finansiere ditt neste båtkjøp, vil størrelsen være med på å påvirke hvilket lån du burde gå for og endrer kravene for å få lånet godkjent.

Lån for båt over 7 meter

Dersom du søker om et lån for å finansiere en båt over 7 meter, innebærer det som regel at lånet tas med pant i båten. Renten kan dermed være lavere enn ved usikrede lån, og lånet krever ofte en høyere egenkapitalsandel, mellom 20 - 35 %. Lånetid og betingelsene avhenger av lånets størrelse og bankens vurdering.

Båter som er over 7 meter må også være registrert i Skipsregisteret, for at du skal kunne få finansiert lånet med pant i båten.

Lån for båt under 7 meter

Dersom du søker om et lån for å finansiere en båt under 7 meter, tilbys vanligvis et forbrukslån uten krav om pant i båten. Renten kan derfor være noe høyere enn for sikrede lån, men prosessen er ofte raskere. Banken vurderer lånesummen basert på din inntekt og kredittverdighet.

Det finnes også muligheter for å søke om et lån med pant i båten, men er mindre vanlig i dette tilfellet. Båten må da registreres i Småbåtregisteret, for at du skal kunne få finansiert lånet med pant i båten.

Lån for å finansiere kjøp av bruktbåt versus ny båt

Nye båter kommer som regel med garantier, noe som kan påvirke lånevilkårene positivt. Brukte båter mangler som regel slike garantier, og oppleves derfor som en større risiko for banken. I og med at båter også synker i verdi ved alder, er dette også en faktor som vil påvirke lånevilkårene negativt for en bruktbåt.

Det innebærer at bankene ofte gjør en grundigere vurdering dersom du ønsker å kjøpe en bruktbåt, som igjen kan påvirke hvor raskt din søknadsprosess kan håndteres. Det vil også ofte kreves strengere forsikringskrav dersom du velger å kjøpe en bruktbåt versus en ny, da det er større risiko for behov for reparasjon eller vedlikehold.

Det er også noen långivere som krever en høyere egenkapital, dersom du skal kjøpe en bruktbåt versus ny. Det betyr at det også vil påvirke hvor mye du kan få i lånebeløp, hvor det ved kjøp av ny båt kreves mellom 0 - 20 % egenkapital, mens for en brukt båt er det vanlig med et krav på 35 %.

På den måten vil hovedforskjellen mellom et båtlån for bruktbåt eller en ny ligge i renten og lånebetingelsene som blir tilbudt. Ved lån til ny båt kan du få en lavere rente og lengre nedbetalingstid, da banken anser det som lavere risiko. For bruktbåt vil det ofte være noe høyere renter og kortere nedbetalingstid, grunnet verdifall og risikoen er større.

Lån for å finansiere kjøp av båt fra forhandler eller privatperson

Den største forskjellen med å kjøpe båt fra en forhandler er at det ofte gir tilgang til sikret båtlån med lav rente, da båten registreres som pant. Kjøp fra privatperson derimot krever ofte usikrede lån med høyere rente, siden pantsetting er vanskeligere. Det vil være avgjørende om du ønsker et lån med eller uten sikkerhet og hvilken type prosess du vil gå for.

Hvilke krav stilles for båtlån?

For å kunne søke om båtlån må du tilfredsstille generelle krav som långiver har satt for å kunne innvilge deg lånet. Disse kravene er satt for å forsikre långiver om at du har evne til å kunne betale tilbake lånet. Långiver vil foreta en kredittsjekk for å vurdere denne betalingsevnen, og på bakgrunn av resultatet vil de kunne avgjøre om de kan innvilge deg lånet eller ikke.

De generelle kravene for båtlån innebærer at du...

  • Er over 18 år
  • Er folkeregistrert i Norge
  • Har tilgang til bankID

Prosessen mot ditt neste båtlån: Dette er stegene

1. Forberedelse av dokumentasjon

Når du skal søke om båtlån krever det en del dokumentasjon når du skal sende inn lånesøknaden. Derfor kan det være en fordel å forberede disse dokumentasjonene i forkant, slik at søknadsprosessen går smidigere når du kommer dit. Det inkluderer dokumentasjon som personlig identifikasjon, lønnsslipper, informasjon om båten, kjøpekontrakt, forsikringsbevis og registreringsbevis for båten.

2. Vurdering av egen økonomi

Det å kjøpe en båt innebærer en del kostnader tilknyttet bruk av båten. Det kan oppleves som overveldende dersom du skal ha lånekostnader for et båtlån i tillegg. Derfor kan det være nyttig å vurdere om dette er veien du ønsker å gå, da det kan medføre at du låner deg over evne. Dersom du ikke har muligheter til å kjøpe en båt på egenhånd, kan det derfor være lurt å vurdere om du faktisk har pengene til å nedbetale et lån.

3. Timing av båtkjøp

Timing kan ha mye å si når du skal gjøre et båtkjøp. Det kan påvirke både prisen på båten, samt tilgjengeligheten for båter til salgs. Det vil derfor være nyttig å vurdere markedssesongen, da høsten og vinteren ofte kan gi lavere båtpriser når etterspørselen er lav, sammenlignet med prisene på sommeren. Andre faktorer inkluderer tilgjengeligheten av ønsket modell, kampanjer fra forhandlere og tid til å forberede før båtsesongen starter.

4. Slik sender du inn søknad om båtlån

For å søke om båtlån kan du velge å benytte en bankinstitusjon, låneformidler eller direkte hos en båtforhandler. Samtlige alternativer tilbyr muligheten til å søke digitalt, som ofte oppleves enklere for deg som forbruker. Det gir også muligheten til raskere svar på din søknad.

I søknaden må du fylle inn detaljert informasjon, som inkluderer personlige opplysninger og nødvendig dokumentasjon som lønnsslipper og informasjon om båten du ønsker kjøpe. Mange långivere tilbyr også personlig rådgivning, som kan være nyttig dersom det er ditt første båtlån og du har en del spørsmål tilknyttet søknadsprosessen.

5. Långiver vurderer din søknad

Etter at långiver har mottatt din søknad, vil de gjøre en vurdering tilknyttet din kredittverdighet. Dette setter grunnlaget for hvilke renter og betingelser de har muligheter til å tilby akkurat deg, og om lånet blir godkjent eller ikke.

Svartiden for søknader om båtlån tar normalt mellom 24 - 48 timer. Det varierer fra ulike långivere, men du får som regel svar relativt raskt. I visse situasjoner kan du også få svar umiddelbart, spesielt dersom søknaden gjøres direkte hos en båtforhandler. Det kan også ta noe lengre tid for noen, dersom långiver mangler informasjon eller dokumentasjon.

6. Resultat: Ditt båtlån vil bli godkjent eller avslått

Etter at långiver har foretatt en individuell vurdering av deg og din økonomi, vil du motta et resultat om båtlånet er godkjent eller avslått. Godkjennes søknaden, vil du få tilsendt et lånetilbud med vilkår, inkludert renter og nedbetalingstid.

7. Signering av låneavtale og utbetaling

Dersom du ønsker å akseptere lånetilbudet, må du godkjenne og signere avtalen. Husk å lese gjennom avtalen nøye, før du aksepterer og still spørsmål dersom noe skulle være uklart. Det er bedre å være på den sikre siden! Når låneavtalen er signert, vil pengene overføres til din konto.

6. Nedbetalingsplan

Når du har mottatt ditt lånebeløp for kjøp av båt, vil nedbetalingstiden starte. Lånetypen vil påvirke hvordan nedbetalingsplanen vil se ut. Det vanligste er ren nedbetaling, som betyr at du betaler tilbake et bestemt beløp hver måned.

Husk at en nedbetaling i seg selv ikke er en kostnad. Avdragene du betaler er pengene du har brukt til å kjøpe båten, men det er rentene og eventuelle ekstra gebyrer som utgjør kostnadene for lånet. Dersom du skulle få mer spillerom i din økonomi, kan du alltid kontakte långiver og redusere nedbetalingstiden om ønskelig.

Maria Louise Sandberg

Ekspertens tips: Eget båtlån eller øke boliglånet?

Ved å velge et båtlån med sikkerhet (pant), vil du kunne få noe lavere rente og lånebetingelser enn ved et båtlån uten sikkerhet. Vi anbefaler derfor å øke boliglånet dersom renten er lavere enn det potensielle båtlånet.

For at dette skal være en reell mulighet for deg, må det finnes ledig kapasitet i boliglånet, som gjør at du kan øke det. Det innebærer at boliglånet ikke tilsvarer mer enn 60 % av boligens verdi. Dersom det finnes rom for å øke ditt boliglån, vil vi absolutt anbefale dette - da det kan gi deg bedre renter og betingelser.

Sørg imidlertid for at nedbetalingstiden for båtlånet ikke blir lengre enn dersom du ikke hadde inkludert det i boliglånet, slik at rentekostnadene totalt sett blir høyere.

Kostnader ved båtlån

Det finnes ulike kostnader tilknyttet båtlån. Det inkluderer etableringsgebyr, termingebyr, tinglysningsgebyr, forsikringskrav og renter.

Etableringsgebyr

Etableringsgebyrer er en engangskostnad som långivere krever for å sette opp et båtlån. Gebyret dekker administrative kostnader tilknyttet behandlingen og utstedelse av lånet, og beløpet varierer avhengig av långiver og lånetype.

Termingebyr

Termingebyrer innebærer faste kostnader som påløpet for hver termin eller betalingsperiode på et båtlån. Gebyret dekker administrasjonskostnader for långiveren, som håndtering av betalinger og oppfølging av låneavtalen. Beløpet varierer avhengig av långiveren og lånetypen.

Tinglysningsgebyr

Tinglysningskostnader ved båtlån innebærer gebyrer for å registrere pant i eiendeler, i dette tilfellet for båten. Dette sikrer långiver rett til eiendelen som sikkerhet. Kostnaden består av et fast gebyr og en eventuell dokumentavgift, avhengig av eiendelens verdi og type.

Forsikringskrav

Noen båtlån kan komme med et forsikringskrav, som innebærer at låntaker må tegne en kaskoforsikring som dekker skader på båten. Dette sikrer långiveren mot økonomiske tap dersom båten skades. Kravene kan variere, men helkasko er ofte obligatorisk til lånet er nedbetalt.

Renter

Når du sammenligner ulike lånealternativer kan det være en fordel å se på den effektive renten. Ettersom det kan finnes skjulte kostnader ved lånet, vil den effektive renten bidra til et mer nøyaktig bilde av hva lånet faktisk vil koste deg. Bildet nedenfor illustrerer forskjellen på den nominelle og effektive renten.

Båtlån har et bredere renteintervall enn eksempelvis forbrukslån. Hvilken rente du får tilbud om avhenger av ulike faktorer:

  • Din kredittverdighet: For deg med god kredittverdighet, vil långiveren se på deg som en mindre risiko å låne penger til. Derav kan du få en lavere rente i motsetning til en med lavere kredittverdighet. I det tilfellet kan du ofte bli tilbudt en høyere rente.
  • Nedbetalingstid: En kortere nedbetalingstid vil medføre at du betaler mindre rentekostnader totalt, men månedskostnaden vil være høyere. For lengre nedbetalingstid vil du ha lavere månedskostnader, men høyere rentekostnader totalt.
  • Med eller uten sikkerhet: For lån med sikkerhet i båten, vil renten være lavere enn dersom du ikke stiller båten som sikkerhet. Årsaken er at når långiver har båten som sikkerhet for lånet, vil det være mindre risikofylt for dem å låne ut penger, da de har tilgang til båten dersom du får betalingsproblemer.
  • Lånebeløp: Långiver bruker mye tid på administrering av lån, som fører til at lån med større beløp kan gi lavere rente. Årsaken til det er at långiver anser det som lettere å få administreringskostnadene tilbake ved høyere lånebeløp. For lån med lavere beløp derimot anser långiver det som vanskeligere å få tilbake kostnaden for administrasjonen, og dermed vil renten være høyere.

Hva koster et båtlån?

Når man søker om et båtlån og ønsker å beregne hva det vil koste deg i måneden, er det hovedsakelig tre faktorer du kan ta i betraktning:

  1. Det totale lånebeløpet
  2. Renten
  3. Nedbetalingstid

Jo lengre nedbetalingstid desto lavere månedskostnad. Dog bør du ta i betraktning at lånet i sin helhet da blir dyrere, ettersom du kommer til å betale renten over en lengre periode. Benytt vår kalkulator for å sammenligne ulike lånetilbud, samt beregne din månedlige kostnad for hvert tilbud.

REGNEEKSEMPEL

Kostnaden for et båtlån avhenger av rentesatsen og størrelsen på avdragene. For et båtlån på 100 000 kroner, med en rente på 5 % og en nedbetalingstid over 5 år, vil rentekostnadene og avdragene være fordelt på denne måten:

  • Månedskostnad: 1 887 kroner
  • Rentekostnader: 13 227 kroner
  • Total kostnad for lånet: 113 227 kroner

Tilleggskostnader ved båteierskap

Det er viktig å huske på at det kommer en del kostnader ved å eie en båt. Dette inkluderer blant annet vedlikehold, reparasjoner, båtplass, vinterlagring og drivstoff. Kostnadene varierer basert på båtens type, størrelse, alder og bruksmønster. Driftskostnadene for fritidsbåter har som tommelfingerregel at utgjør 10 % av båtens kjøpesum.

1. Vedlikehold og reparasjoner

Ved eierskap av båt kreves det regelmessig vedlikehold og reparasjoner ved behov. Det kan bidra til å redusere langsiktige kostnader ved å forebygge større reparasjoner, og innebærer kostnader tilknyttet regelmessig rengjøring, maling av skrog og dekk, motorservice, bytte av slitasjedeler som batterier og impellere og reparasjoner av eventuelle skader. Prisene ligger normalt mellom:

  • Motorservice: fra 2 590 kroner for små motorer til 7 490 kroner for større.
  • Timespris for verkstedsarbeid: Rundt 1 500 kroner.
  • Skrogrens: 245 kroner per fot.
  • Hovedvask: Fra 1 990 kroner.

2. Båtplass og vinterlagring

Det vil også komme kostnader tilknyttet båtplass som innebærer at du leier eller kjøper parkering i marina. Prisen vil variere basert på båtens størrelse og beliggenhet for parkeringen. Vinterlagring omfatter avgifter for innendørs eller utendørs oppbevaring, ofte i tillegg for tjenester som hjelp til å få lastet båten på plass, spyling og beskyttelsesdeksel. Prisene vil variere på bakgrunn av størrelse og beliggenhet, samt utleieselskap vil avgjøre hvilke tjenester som tilbys.

Normalt ligger prisene på:

  • Leie av båtplass per sesong: rundt 14 000 kroner.
  • Kjøp av parkering: mellom 100 000 - 650 000 kroner.
  • Vinteropplag: mellom 1 150 - 1 250 kroner per fot.
  • Klargjøring: inkluderer bunnsmøring for rundt 145 kroner per fot, samt polering med en timespris rundt 1 495 kroner.

3. Drivstoff

Til slutt kommer så klart kostnader tilknyttet drivstoff, som vil være en betydelig utgift - spesielt dersom du eier en motorbåt. Hvor mye dette kommer på avhenger av motorens forbruk og brukstid, men ligger normalt mellom 10 000 - 20 000 kroner i året, dersom du har en fritidsbåt med et moderat bruk. Dersom du har en mindre båt med begrenset bruk, vil de årlige drivstoffutgiftene ligge på noen få tusen kroner i året.

4. Forsikringer og andre løpende utgifter

Andre løpende utgifter kan være forsikring, havneavgifter, . En båtforsikring er generelt billigere enn en bilforsikring, men avhenger av faktorer som motortype, båtens størrelse og alder. Havneavgifter innebærer avgifter du må betale ved besøk i andre havner, og varierer med tanke på beliggenhet og om det er privat eller offentlig.

  • Båtforsikring: har en gjennomsnittlig pris på 6 000 kroner per år, men prisintervallet kan ligge mellom 3 000 - 30 000 kroner per år. Dette avhenger av bosted, båttype og størrelse, samt hvilken dekningsgrad du velger.

5. Andre kostnader

Det å eie båt krever ofte at du betaler en registreringsavgift og kostnader tilknyttet båtførerprøve. Du behøver også gå til innkjøp av nødvendig sikkerhetsutstyr og annet utstyr som tau og bøyer.

REGNEEKSEMPEL TILLEGGSKOSTNADER VED BÅT

Som en tommelfingerregel sier man at driftskostnadene ved å eie båt koster litt over 10 % av båtens kjøpesum. For en båt som koster 300 000 kroner, kan du forvente en årlig utgift på rundt 47 000 kroner. Dette skal da inkludere alle utgiftspostene som vist ovenfor.

Egenkapital for båtlån

Dersom du låner penger til båt med pant krever banken ofte en egenkapital. Det innebærer at du som låntaker betaler en del av båtens kjøpesum med egne penger, ofte minst 20 % av båtens verdi. Dette gjelder som regel for deg som søker om båtlån med pant i båten, og ikke dersom du tar et forbrukslån uten sikkerhet for å finansiere båtkjøpet.

Hvordan påvirker egenkapitalen båtlånet?

Fordelen med å velge båtlån med sikkerhet er at det reduserer størrelsen på lånebeløpet, samt gir bedre lånebetingelser som lavere rente. Långiver krever ofte egenkapital for å redusere risiko tilknyttet lånet, for å sikre at kjøperen kan håndtere låneforpliktelsene.

Vær oppmerksom på konsekvenser ved manglende betalinger
Dersom du ikke betaler tilbake på ditt båtlån kan du få økonomiske konsekvenser. For båtlån med pant vil konsekvensene i verste fall føre til tvangssalg av båten for å innfri lånet, men dersom du ikke har båten som sikkerhet, kan det i verste fall føre til inkasso og betalingsanmerkning. Dette vil ha stor innvirkning på dine fremtidige lånemuligheter.

Vanlige spørsmål om båtlån

Er båtlån det samme som forbrukslån?
Ja, dersom du søker et båtlån uten sikkerhet, regnes dette som et forbrukslån. I motsetning til et lån med båten som pant, hvor långiver har båten som sikkerhet for lånet.   Du får som regel bedre betingelser og renter dersom du har båten som sikkerhet for lånet, i og med at det anses som mindre risikofylt for bankene å låne ut penger, når de har har en sikkerhet for tilbakebetalingen.
Kan man få båtlån uten egenkapital?
Ja, det kan du absolutt! Det forutsetter dog at du søker om et lån med båten som pant eller eventuelt et båtlån med sikkerhet i boligen din.
Kan man få huslån på båtlån?
Nei, man kan ikke bruke et tradisjonelt huslån direkte for å finansiere en båt. I stedet kan du vurdere et båtlån, som er et lån spesifikt tilpasset kjøp av båt, eller et fleksibelt boliglån med sikkerhet i eiendom, hvis banken tillater det.
Hvordan finansiere en båt?
Du kan finansiere en båt ved oppsparte midler, båtlån med sikkerhet i båten eller boliglån med sikkerhet i eiendom. Andre alternativer inkluderer leasing eller deling av kostnader gjennom båtpoolordninger, samt et forbrukslån som innebærer lån uten sikkerhet. Valget avhenger av din økonomi og bruksbehov.
Kan man ta pant i båt?
Ja, du kan ta pant i en båt for å sikre lånet. Dette gjøres ved å registrere båten i småbåtregisteret eller skipsregisteret, avhengig av båtens størrelse og type, hvor långiveren får pant som sikkerhet for lånet.

Derfor kan du stole på informasjonen

Vi strever etter å hjelpe deg med å ta smarte økonomiske beslutninger. Selv om vi følger en redaksjonell integritet, kan innholdet på siden fremheve produkter fra våres partnere. Her er en forklaring om hvordan vi tjener penger. Les mer om hvem vi er og vårt løfte for å veilede deg gjennom livets finansielle reise her.

Dette er parameterne og deres vekting:
  • Over 24 års samlet kompetanse innen privatøkonomi
  • Økonomer med høyere utdanning
  • Utdannede journalister
  • Faktasjekker artikler og anmeldelser
Våre retningslinjer