Som du ser, er nettstedet helt fritt for påtrengende reklame. I stedet mottar vi kompensasjon fra en rekke samarbeidspartnere, når vi henviser kunder til dem gjennom annonselenker. Denne godtgjørelsen kan i noen tilfeller påvirke hvordan produktene vises på nettstedet, men vårt redaksjonelle arbeid er uavhengig og påvirkes ikke av eksterne aktører.
Investere i eiendom – slik blir investeringene en lønnsom forretning
Oppdatert 19. april 2024
Skrevet av
Maria Louise Sandberg
Maria Louise Sandberg
Maria er en siviløkonom med erfaring innen innholdsproduksjon. Hun har en bachelorgrad i PR og samfunnspåvirkning ved Høyskolen Kristiania i Oslo, og en master i økonomi og administrasjon ved NMBU i Ås.
Tidligere har Maria jobbet 12 år innen TV-underholdning, der hun blant annet hadde rollen som regissør og redaktør for flere av de største TV-programmene i Norge.
Olle har en bachelorgrad i bedriftsøkonomi. Han har over tolv års erfaring med redaksjonelt innhold og har vært medlem av ledergruppen i et internasjonalt mediekonsern med en omsetning på 1 milliard kroner. I mer enn fem år var Olle konsulent med ansvar for corporate communications for Nordens største installasjonskonsern og var med på å ta dem til Nasdaq OMX. Han har også bakgrunn fra et IR-byrå der han var ansvarlig for finansielle rapporter.
Er du interessert i å investere i eiendom? Du kan investere og eie eiendom på mange ulike måter. Det kan være gjennom kjøp av eiendom, kjøp av aksjer i eiendomsselskaper eller kjøp av andeler i eiendomsfond.
Du kan eksempelvis investere i eiendom gjennom å kjøpe aksjer i eiendomsselskaper eller andeler i eiendomsfond, gå med i et crowdfunding-prosjekt eller kjøpe utleieboliger. Hver investeringsform har sine særegne risikoer og fordeler. Du må selv avgjøre hvor mye du ønsker å engasjere deg og til hvilken risiko.
Eff.rente 11,46 %, 150 000 kr, o / 5 år, kostnad 195 240 kr, totalt 345 240 kr.
Hvis du har eller trenger et eiendomslån, kan du henvende deg til Zensum. De samarbeider med flere långivere i boligmarkedet. Søk om et eiendomslån, før du ser etter eiendomsprosjekter. På den måten vet du mer om hvor mye du har å rutte med.
Du kan også søke om et nytt eiendomslån eller overføre uten å betale lånet du allerede har. Hvor mye du kan låne, avhenger av din økonomiske situasjon og eiendommens verdi.
Husk at du vanligvis ikke kan overføre et bundet eiendomslån uten å betale en rentedifferanse. I dag kan du heller ikke overføre deler av lånet - hele lånet må være hos samme långiver.
Zensums ulempe er at de samarbeider med relativt få långivere. Det positive er at de gir ut lån opptil 25 millioner kr.
Det kan være verdt å teste deres sammenligningstjeneste for boliglån. Spesielt hvis du er misfornøyd med banken din i dag og ønsker å utfordre din nåværende boliglånsrente.
Det kan også være en god måte å konkurranseutsette flere långivere, ved kun én søknad hos Zensum. Spesielt hvis dette er ditt første eiendomslån.
Hos Zensum kan du sammenligne lån opptil 25 millioner kr, fra ulike långivere. På den måten finner du det beste lånet, med den laveste renten. Søk gratis på deres nettside og få svar innen 24 timer.
Har hjulpet over 900 000 kunder
Konkurranseutsetter boliglånet ditt gratis
En av Norges største lånefomidler
God kundeservice
Hjelper deg som har vanskeligheter med å få lån andre steder
Noe få samarbeidspartnere
Lavest lånebeløp er 20 000 kroner
Zensum formidler bare lånet, og kan dermed ikke garantere hvilke tilbud du får
Eiendomslån blir vanligere og vanligere blant bedrifter, for å finansiere sine eiendomsprosjekter. Eiendomslån innebærer at lånetakeren pantsetter en eiendom, som fungerer som en sikkerhet for lånet.
I mange tilfeller handler det om å finansiere anskaffelse av eiendom, øke gjeldsgraden på befintlig eiendom eller finansiere øvrige, kortsiktige behov.
Krav for eiendomslån
Eiendomslån har generelt høyere beløp enn tradisjonelle bedriftslån, og derav stilles det også høyere krav til dokumentasjon. Det kreves et spesifikt eiendomsprosjekt, og i de fleste tilfeller en vurdering eller verdivurdering av eiendommen.
Hvis du ønsker å eie en eiendom kan du kjøpe en utleieeiendom. Du kan kjøpe og eie eiendom på ulike måter.
Du kan eksempelvis eie en utleieeiendom privat og som privatperson, som bedrift, aksjeselskap eller andre typer selskap. Avhengig av hvordan du eier eiendommen, påvirker det hvordan du skal rapportere og beskatte eiendommen.
Er det lønnsomt å eie eiendommer?
Se et utdrag av vårt intervju med "Eiendomsprinsen" Daniel Hallin, om hvordan du kan gjøre en kalkulering for om eiendomsinvesteringen er lønnsom. Daniel har intervjuet over 150 eiendomsinvestorer og har de 3 siste årene drevet med dette på fulltid.
Så, blir man rik på å investere i eiendom?
Det går absolutt an å bli rik på å eie eiendom. Fremfor alt hvis du har en langsiktig plan. Du tjener penger på både å leie ut og på at eiendommer historisk sett har vært en veldig god investering.
Husk også på at eiendomsinvesteringer krever store økonomiske ressurser. Du behøver penger for å kunne investere. Du må også ha langsiktige planer for nedbetaling og rentebetalinger.
Som eier av eiendom har du et ansvar ovenfor dine leietakere, uansett om de leier en bolig eller et lokale, at eiendommen har en god standard. Derfor er langsiktige planer for drift og vedlikehold nødvendig for at eiendommen skal være i god stand under hele sin levetid.
Det er såklart også viktig at dine leietakere skal ha en god standard. Det å eie en eiendom innebærer også et krav om engasjement i eiendommen, men fremst i dine leietakere.
Hvordan begynner man med investering i eiendom?
Vi har satt opp noen tips og forutsetninger for at du skal kunne starte med investering i eiendom og få investeringen til å bli lønnsom.
Tenk langsiktig
Du må innse at du ikke raskt blir rik på eiendom. Det kommer sannsynligvis til å ta tid, og derfor må du både tenke langsiktig og ha tålmodighet. Men den som klarer å være det, kommer til å bli riklig belønnet (ettersom mange andre ikke klarer det).
Ansett personal som arbeider for deg
I begynnelsen er det kanskje mulig med begrensede ressurser, men lengre frem i tid, kan det være en god idé å ansette noen som leter etter leietakere, og noen som tar hånd om eiendomsforvaltningen.
Da kan du i stedet fokusere på å utvikle dine investeringer og finne gode måter å forbedre dine marginer.
Lån smart
Når du låner for å kjøpe eiendom innebærer det at du skaper en positiv lånespiral. Det betyr kort sagt at du låner for å øke dine inntekter (eksempelvis sammenlignet med å låne for å konsumere. Det minsker jo din velstand og skaper ingen inntekter).
Anvend kontantstrøm til andre investeringer
Når du eier eiendom som du leier ut, får du hver måned en kontantstrøm (penger inn på konto) fra eiendommene.
Den kontantstrømmen kan du senere anvende til å gjøre andre investeringer, som også gir kontantstrøm, som igjen øker dine inntekter. Det funger så bra takket være rente-på-rente-effekten.
Planlegg fremtiden og pensjonen
Vil du planlegge din pensjon og en økonomisk trygghet i fremtiden, så kan det være en god idé å kjøpe en eiendom utenlands.
Det kan nemlig bli en utmerkende investering, og det kan bli en kilde til passiv inntekt hvis du håndterer det på rett måte. Nedenfor kan du lese mer om å investere i eiendom utenlands.
Vurderer du å investere i eiendom utenlands?
Hvis du ønsker å investere i eiendom utenlands finnes det en hel del å tenke på. Belåningsgraden og muligheten til å låne er annerledes enn i Norge.
Låne til hus utenlands med norsk bank
Norske banker godtar vanligvis ikke boliger utenlands som sikkerhet for lånet. Årsaken til det er at markedet for hus i Norge og i det landet man ønsker å kjøpe hus i, kan skille seg vesentlig fra hverandre.
Långiveren vil helst ikke spekulere i ukjente markeder og nekter derfor den type opplegg for boliglån. Årsaken til det er fordi de ikke vet sikkert om salgsprisen for huset har en rimlig markedsverdi.
Det du kan gjøre i stedet er å anvende deler av din nåværende bolig som ikke er belånt, som sikkerhet.
Hvis du vil kjøpe et hus i Spania og har en belåningsgrad på 50 % i din bolig i Norge, kan du låne opptil 85 % og anvende det som finansiering av huset i Spania.
På den måten kan du låne penger til hus utenlands med norsk bank. Hvis du skal ta en større belåning på din nåværende bolig og låne mer penger, bør du gjøre en ny verdivurdering av boligen din.
Da kan du få mulighet til å låne mer, ettersom verdivurderingen kan ha gått opp.
Verdt å huske på hvis du vil investere i eiendom i dagens marked
Når rentene nå er høye, kan det være en større risiko og dyrere å investere i eiendom som et utleieprosjekt. Dog finnes det også et større marked.
Fler vil idag leie i stedet for å kjøpe, noe som gjør at dine potensielle kunder er fler. Dog behøver du kanskje se over hvor du investerer og også gjøre en nøye kalkulering for å få kostnader og inntekter til å gå opp.
Vi spurte "Eiendomsprinsen" Daniel Hallin, som har intervjuet over 150 ulike eiendomsinvestorer, om hva han synes om dagens rentesituasjon og hvordan det kan påvirke investeringer.
FAQ - vanlige spørsmål omkring investering i eiendom
Hvilken type eiendom skal jeg investere i?
Valget av eiendom avhenger av hva du ønsker for avkastning, samt hvilken risiko du er forberedt på å ta. Boligeiendom gir vanligvis stabile inntekter gjennom utleiebetalinger, mens kommersielle eiendommer som kontorlokaler eller kjøpesentre kan tilby høyere avkastning, men er også mer usikkert.
Industrielle eiendommer kan være et mer stabil marked, og også landbrukseiendom kan være bra for langsiktig utvikling.
Hvor mye kapital behøver jeg for å komme i gang med eiendomsinvestering?
Jo mer kapital du har, desto mindre blir belåningen og risikoen. Det varierer en del hvor mye man behøver, men det finnes alltid mulighet til å låne eller samarbeide med andre investorer for å minimere oppstartskostnader.
Hvilke risikoer finnes ved investering i eiendom?
Det er viktig å ikke legge alle egg i samme kurv, ettersom det finnes flere faktorer som kan påvirke situasjonen. Tomme leiligheter, uforutsette vedlikeholdskostnader, renteøkninger og markedsnedganger er eksempler på faktorer som kan påvirke eiendomsinvesteringer.
Hvordan finner jeg lønnsomme eiendomsinvesteringer?
Du behøver vurdere flere faktorer. Eksempelvis hvilken etterspørsel som eksisterer, hvordan leienivåene ser ut og om det finnes nåværende konkurrenter.
Hvilke skater og avgifter finnes ved eiendomsinvesteringer?
Det kan være dokumentavgifter, formuesskatt, kommunale eiendomsskatter, skatt på utleieinntekter og eventuell skatt på gevinst ved salg.
Det er viktig å merke seg, at skatter og avgifter kan variere basert på eiendommens type, formål og beliggenhet, samt eventuelle endringer i skattelovgivningen.
Det er derfor lurt å rådføre seg med en skatteekspert eller eiendomsmegler for å få en nøyaktig oversikt over hvilke skatter og avgifter som gjelder for din spesifikke situasjon.
Hvordan påvirker geografisk plass eiendomsinvesteringer?
En bra plass for investering er ofte avhengig av det folk er ute etter. Eksempelvis fasiliteter som nærhet til skole, butikker og transport.
Det kan også være bra å se fremover, hvis det finnes vekstpotensial og utviklingsplaner for området. Det kan være med på å skape verdi i fremtiden.
Annonse
Nordisk investeringsplattform rettet mot eiendom
Kameo har vokst raskt siden starten av 2014, og formidler idag sikre investeringsmuligheter til både privatpersoner og internasjonelle bedrifter.
Du åpner en konto helt gratis (annonse)og velger selv når du ønsker å investere, samt hvor mye. Hvert lånetilbud er unikt og har en forventet avkastning på 8 - 20 %.
Slik fungerer Kameo
Når du har åpnet en konto kan du begynne å utforske dine investeringsmuligheter. Når du har funnet et prosjekt du liker, velger du hvor mye kapital du ønsker å investere.
Via Kameo får du løpende informasjon om eiendomsprosjektet du har investert i. Avkastningen skapes senere gjennom tilbakebetaling av lån pluss rente.
Investeringsmuligheter
Invester med en gang i eiendomslån: bygg din egen portefølje med eiendomslån uten avgifter eller mellomledd.
Invester i Kameos låneporteføljer: Låneporteføljene tilbyr risikospredning over flere lån, til et lavere investeringsbeløp.
Derfor velger mange Kameo
Invester i rentebærende lån med underliggende sikkerhet
Historisk gjennomsnitlig avkastning på 9,2 %
Ingen avgifter eller mellomledd
Godt alternativ til børsen
Kameo er registrert som et finansielt institut hos det danske Finanstilsynet.