Slik finansieres nettstedet

Boliglån - Slik finner du boliglånet for deg

Det å ta opp et boliglån er en av de største beslutningene vi kan ta i livet. Derfor er det viktig å vurdere de ulike alternativene nøye. Vi gir deg informasjonen du trenger for å ta et velinformert og overveid valg når det kommer til ditt boliglån. 

  • Lavere rente enn andre lån
  • Skattefordeler
  • Muligheter for boligkjøp
  • Langsiktig finansiering

Andre populære artikler

Låne til hus

Vurderer du å låne penger til hus? Her går vi igjennom alt du trenger å vite innen du søker og tar et boliglån.

Finansieringsbevis

Trenger du hjelp til å søke om finansieringsbevis? Her kan du lese om hvordan du kan skaffe det og tips på veien.

BSU - Boligspar for unge

Er du under 34 år og ønsker å spare til drømmeboligen? Her går vi igjennom alt du trenger å vite på veien mot drømmen.


Oppdatert 16. april 2025
Skrevet av
Maria Louise Sandberg
Innhold på siden

Hva er et boliglån?

Boliglån er et lån du tar opp for å kjøpe deg en bolig. Det fungerer ved at boligen brukes som sikkerhet for lånet, og du tilbakebetaler beløpet over tid med renter. Vilkårene for et boliglån inkluderer nedbetalingstid, rente og krav om egenkapital.

Hvor mye kan jeg låne til bolig?

En generell regel for boliglån er at du kan låne opptil fem ganger årsinntekt før skatt, samt opptil 85 % av boligens verdi. Det innebærer med andre ord at de fleste krever en egenkapital på minst 15 %.

Nøyaktig hvor mye du kan låne varierer og vurderes individuelt. Det som hovedsakelig avgjør hvor stor lånebeløpet blir er din inntekt og din eksisterende gjeld, som eksempelvis studielån eller billån. Din tilgang på egenkapital vil også være med å avgjøre hvor mye banken kan låne til akkurat deg.

REGNEEKSEMPEL - Boliglån

  • Inntekt: 360 000 kroner
  • Gjeld (billån): 100 000 kroner

Med dette utgangspunktet kan du låne opptil:
(360 000 kroner x 5) – 100 000 kroner = 1 700 000 kroner

Ulike typer boliglån

Det finnes ulike typer boliglån, hvor det ofte avhenger av hva slags type bolig du skal kjøpe. Er det en leilighet, et hus, en fritidsbolig eller et grønt boliglån?

Ekspertenes tips: Slik finner du lånet med beste boliglånsrente

De fleste vurderer det beste boliglånet som de med beste boliglånsrenter akkurat nå. Det er ikke overraskende i og med at boliglånsrentene har steget betraktelig den seneste tiden. Vi har derfor laget en oversikt over hvordan du kan finne det beste boliglånet for deg. For å finne boliglånet med de beste rentene anbefaler vi at du følger disse stegene:

For deg som har boliglån fra før

Det finnes også boliglån for deg som allerede har et lån fra før. Dette inkluderer for deg som ønsker å refinansiere dit boliglån, flytte ditt boliglån, søke et rammelån eller en mellomfinansiering.

Boliglån i spesielle situasjoner

Det er ikke alltid det er så lett å få innvilget et boliglån og på den måten gir vi også nyttig informasjon for deg som eksempelvis boliglån for unge, for deg som har betalingsanmerkning eller mangler egenkapital.

Generelle krav for boliglån

  • Krav om egenkapital: Låntaker må ha minst 15 % egenkapital av boligens verdi.
  • Gjeldsgrad: Total gjeld kan ikke overskride fem ganger årlig bruttoinntekt.
  • Betjeningsevne: Låntaker må kunne tåle en renteøkning på 3 prosentpoeng fra dagens nivå eller minimum en rente på 7 %.
  • Avdragsbetaling: Lån med belåningsgrad over 60 % må nedbetales med årlige avdrag på minst 2,5 % av opprinnelig lånebeløp.
  • Belåningsgrad: Maksimal belåningsgrad for nedbetalingslån er 85 % og for rammekreditter 60 %.
  • Fleksibilitetskvote: Banker kan avvike fra kravene for 10 % av lånene, og 8 % i Oslo per kvartal.
  • Vurdering av inntekt og utgifter: Bankene må vurdere låntakers totale økonomiske situasjon. De benytter ofte SIFOs referansebudsjett som utgangspunkt.

Ulike renter ved boliglån

Hvilken rente du har på ditt boliglån vil være avgjørende for hvor høye eller lave kostnader du har tilknyttet ditt lån. For å kunne ta et godt valg når det kommer til boliglånsrenter, vil det være en fordel å vite hva slags type renter som finnes. På den måten vil du lettere kunne ta en beslutning vedrørende hvilket type boliglån som passer for deg og din situasjon.

Ekspertenes tips: Burde jeg velge fast eller flytende rente?

På bakgrunn av dagens høye boliglånsrenter, opplever mange at de har nådd terskelen for hva de kan håndtere i rentekostnader. Dette har medført at stadig flere har valgt å bytte til fastrente.

Dette kan være gunstig dersom man er redd for at rentene skal øke ytterligere, da det garanterer at du holder seg på bestemt rentenivå i valgt bindingstid.

Samtidig har eksperter ytret at de tror boliglånsrentene kommer til å reduseres gradvis i løpet av neste år. Vi anbefaler at dersom du velger et fastrentelån i dag, kan det være en fordel å velge en kort bindingstid. På den måten kan du også dra nytte av en eventuell rentenedsettelse i løpet av neste år.

Det er verdt å merke seg at det er vanskelig å komme med en generell anbefaling, da det avhenger av din situasjon. Det eneste vi kan si som en generell anbefaling er at fastrentelån bidrar til at du har mer kontroll på hva du skal betale hver måned, noe som kan være en trygghet for mange.

Det finnes også en mulighet for å binde deler av lånet til fastrente og en annen del som flytende. På den måten kan du dra nytte av forutsigbarhet, samtidig som eventuelle rentefordeler i fremtiden.

Les mer om vår renteprognose for boliglån.

Gebyrer og omkostninger ved boliglån

Ved et boliglån kommer det også en del gebyrer, som inkluderer etableringsgebyr, faktureringsgebyr og dokumentavgift.

Egenkapital

For å kunne låne penger til å kjøpe bolig må du som regel ha minst 15 % av boligens verdi i egenkapital, da det er satt en grense for maks lånebeløp på 85 %. Jo høyere egenkapital, desto bedre vilkår og lån kan du få.

Dermed anbefaler vi alltid at du planlegger i god tid før du skal søke boliglån, slik at du kan du kan sette i gang med sparingen så raskt som mulig og opparbeide deg en god egenkapital.

Slik beregner du kostnader ved boliglån

Dette eksempelet illustrerer hvordan et boliglån beregnes og hvilke faktorer som spiller inn, inkludert egenkapitalkrav, renteberegning og krav til betjeningsevne og inntekt. La oss anta at du og din partner skal kjøpe en bolig for 5 millioner kroner.

  • Egenkapital: 5 000 000 kroner x 15 % = 750 000 kroner.
  • Lånebeløp: 5 000 000 kroner x 85 % = 4 250 000 kroner.
  • Rente: 6 %
  • Nedbetalingstid: 30 år (360 måneder).

Månedskostnaden blir rundt 19 176 kroner.
Total tilbakebetaling over 30 år er: 19 176 x 360 = 6 903 360 kroner.
Total rentekostnad: 6 903 360 – 4 250 000 = 2 653 360 kroner.

Du må kunne tåle en renteøkning på minst 5 prosentpoeng, noe som vil øke den månedlige kostnaden til rundt 30 421 kroner. For å kunne ta opp dette lånet, må du eller din medsøker ha en samlet årlig bruttoinntekt på minst 850 000 kroner (fem ganger lånebeløpet).

Du kan også benytte vår boliglånskalkulator for å beregne og sammenligne kostnader ved ulike boliglån.

Ekspertenes tips: Steg-for-steg mot ditt boligkjøp

Det er mye å tenke på før du skal søke om et boliglån, da det et boliglån er tilknyttet en del kostnader som vi ha stor innvirkning på ditt nåværende budsjett. Derfor har vi satt opp en liste med 10 punkter, slik at du kan ha full kontroll på boliglånsprosessen og veien til din nye bolig.

Statistikk over boliglån

I følge Statistisk Sentralbyrå har 94 % av norske boliglån flytende rente. Nordmenn er generelt høyt belånt. En kortere bindingstid kan bidra til å redusere rentekostnadene dersom rentene går ned i løpet av 2025.

Belåningsgraden ved boligkjøp har ligget stabilt rundt 64 % de siste 5 årene. Det betyr at i gjennomsnitt har nordmenn et lånebeløp som tilsvarer 64 % av boligens verdi, hvor resterende 36 % brukes som egenkapital.

Den gjennomsnittlige boliglånsrenten for husholdningene har økt de siste årene. Andelen førstegangskjøpere har i motsetning sunket den seneste tiden. Det kan trolig sees i sammenheng med høye boligpriser, økte renter og at styringsrenten har holdt seg uendret over en lengre periode.

I 2022 ble rundt 50 % av boligene solgt til førstegangskjøpere. Dette tyder på at det fortsatt er en stor andel som ønsker å komme seg inn på boligmarkedet, til tross for stigende renter.

Den gjennomsnittlige boliglånsrenten for boligkjøpere i 2022 var på 2,8 %, hvor den fortsatte stigningen i 2023, i takt med styringsrentens økning. Grafen nedenfor viser den historiske utviklingen av husholdningenes gjennomsnittsrente for boliglån (Kilde: SSB.no).

Historisk utvikling av styringsrenten

Det har blitt dyrere og dyrere å låne til boligen de siste årene. Dersom du har mulighet til å forhandle renter og lånebetingelser, kan du likevel oppnå en lavere boliglånsrente enn du har i dag. Derfor er det et godt tidspunkt å se på dine muligheter nå.

I løpet av desember 2022 hadde styringsrenten økt med hele 2,25 prosentpoeng. Siden har økningene bare fortsatt og styringsrenten ligger nå på 4,5 %. Noen forventet at renten skulle senket i løpet av 2024, men slik vi ser nå vil den holdes uendret ut 2024, med muligheter for senkning i løpet av 2025.

Grafen nedenfor viser den historiske utviklingen av styringsrenten de siste 15 årene (Kilde: Norges Bank).

Skal du selge boligen din?

Dersom du allerede har et boliglån og ønsker å selge din nåværende bolig, kan det være nyttig å være klar over hvilke kostnader som er forbundet med salg av bolig. Vi har laget en oversikt for deg:

  • Meglerhonorar: Dette innebærer avgiften megler tar for å bidra til salg av bolig. Honoraret ligger vanligvis mellom 1 - 4 % av salgssummen.
  • Annonsering: Det er kostnaden for markedsføringen av boligen. En standard markedspakke ligger som regel mellom 10 000 - 28 000 kroner, avhengig av hvilken pakker du velger og hvor boligen ligger.
  • Styling: Noen ønsker hjelp til å forberede boligen for salg ved hjelp av en stylist. For veiledning og tips koster det normalt rundt 2 500 kroner, men dersom du ønsker mer omfattende hjelp og leie av møbler koster det som regel mellom 7 000 - 40 000 kroner.
  • Takstmann: Det finnes ulike former for taksering av en bolig, hvor avgiftene vil variere ut fra hvilken type du velger. Det anbefales som regel at du velger en boligsalgsrapport ved salg av bolig. Dette kommer vanligvis på en kostnad opptil 25 000 kroner.
  • Eierskiftegebyr: Dette er et gebyr som kommer ved tinglysning av skjøte og andre administrative prosesser. Sameiet kan kreve at selger betaler for arbeidet som gjøres i forbindelse med eierskiftet. Den er satt til maks fire ganger rettsgebyret på 1 243 kroner.
  • Skatt: I Norge er det skattefri gevinst på boligen dersom du har bodd i boligen minst 12 av de siste 24 månedene. Dersom dette ikke innfris må du betale en gevinstskatt på 22 % av gevinsten.
youtube thumbnail

Vanlige spørsmål om boliglån

Hva er dagens boliglånsrente?
Dagens boliglånsrente for nye boliglån ligger i dag på 5,65 % for flytende rente i Norge. Det avhenger av bank og lånevilkår og påvirkes av faktorer som lånets størrelse, egenkapital og kundens økonomiske situasjon. Du kan se oppdaterte renteintervall for de ulike banker her hos Finansplassen.no.   Kilde: Statistisk sentralbyrå.
Hvordan beregnes boliglånsrenter?
Boliglånsrenten beregnes basert på en referanserente, som ofte er Norges Banks styringsrente, pluss bankens margin. Faktoren inkluderer låntakers risiko, lånebeløp, egenkapitalandel og lånets løpetid. Den totale renten uttrykkes i prosent og fastsettes som nominell rente med effektive renter som inkluderer gebyrer.
Kan jeg ha flere boliglån samtidig?
Ja, du kan ha flere boliglån samtidig, men det krever tilstrekkelig inntekt og betalingsevne for å betjene alle lånene. Bankene vurderer din totale gjeldsgrad, som normalt ikke burde overstige fem ganger årsinntekt. Du må også ha nok egenkapital (minimum 15 %) for hvert boligkjøp. Eksisterende boliglån påvirker hvor mye du kan låne til bolig nummer to.
Kan jeg få boliglån som student?
Ja, studenter kan få boliglån dersom de kan dokumentere en stabil inntekt fra deltidsjobb eller har en medlåntaker. Banken vurderer betalingsevnen basert på arbeidsinntekt, ikke studielån. Som student kan du kombinere eksempelvis startlån fra Husbanken, BSU-sparing og hjelp fra foreldre som medlåntakere. Kravet om 15 % egenkapital gjelder også for studenter.
Hva er forskjellen på rammelån og vanlig boliglån?
Forskjellen på rammelån og vanlig boliglån er at rammelån gir deg fleksibilitet til å trekke opp og betale ned når du vil innenfor en avtalt låneramme, mens vanlig boliglån har en fast nedbetalingsplan. Rammelån har ofte høyere rente, men gir enklere tilgang til å bruke boligens verdi som sikkerhet for løpende kreditt.
Hvor mye kan jeg låne med 300.000 i egenkapital?
Med 300 000 kroner i egenkapital kan du kjøpe bolig inntil 2 millioner kroner, i og med at dette utgjør 15 % i egenkapital. Lånebeløpet avhenger også av din inntekt, hvor banken vanligvis kan gi lån opptil fem ganger brutto årsinntekt. For å få et lån på 2 millioner må du ha en årsinntekt på minst 4 000 000 kroner før skatt.   Samtidig er det verdt å merke seg at dette regneeksempelet gjelder for deg som ikke har noen gjeld fra tidligere. Dersom du har det, må du trekke denne gjelden fra lånebeløpet på 2 millioner kroner, for å få et eksakt estimat.
Hvilken bank har best rente på boliglån i 2024?
Banken med best rente på boliglån i 2024 er hos Landkreditt med en flytende rente mellom 5,42 - 7,18 %, eller Sbanken med en fastrente mellom 4,48 - 4,69 % med binding på 3, 5 eller 10 år.   Et godt alternativ er å sammenligne boliglån med Zensum, hvor du kan få en rente fra 5,83 %. 
Hva koster et lån på 2 millioner i måneden?
Et lån på 2 millioner vil koste rundt 12 800 kroner i måneden. Da har vi tatt utgangspunkt i at du har en rente på 6 % og nedbetaler lånet over 25 år.   Benytt vår boliglånskalkulator for en mer nøyaktig utregning.
Hvor mye inntekt må man ha for å få boliglån?
For å få boliglån må du vanligvis ha en årsinntekt som er minst 20 % av ønsket lånebeløp, siden bankene ofte ikke gir mer lån enn fem ganger årsinntekt. For eksempel kreves det minimum 400 000 kroner i årsinntekt for å låne 2 millioner. Andre faste inntekter og eventuell gjeld tas også med i vurderingen.
Hvor mye kan rentene på boliglån stige?
Rentene på boliglån spås å holde seg på dagens nivå ut 2024, med muligheter for rentenedgang i løpet av 2025. Norges Bank har holdt styringsrenten uendret en god stund nå på 4,5 %, men ekspertene forventer ingen ytterligere stigning i nær fremtid.   Årsaken til at det er vanskelig å fastslå hvordan renten kommer til å se ut i fremtiden, er at den påvirker av mange eksterne faktorer. Eksempler fra den seneste tiden er krigen i Ukraina og koronapandemien. Dette er hendelser som påvirker hele verdensøkonomien og er vanskelig å forutse.
Er det et dårlig tidspunkt å ta boliglån nå som rentene er høye?
Det trenger ikke være et dårlig tidspunkt å ta et boliglån nå, men det vil ofte være avhengig av din økonomiske situasjon. Det er alltid lurt å sette seg inn i boligmarkedet for å henge med i prisenes utvikling, for å unngå og kjøpe i et marked med høye priser.   Slik vi ser i dag har boligprisene eksempelvis sunket i takt med at boliglånsrentene har steget. Eiendom Norge spår at dette vil snu i løpet av 2025.
Hva er forskjellen på boliglån for hus og leilighet?
Det finnes to hovedpunkter som skiller et boliglån for hus og leilighet:
  1. Felleskostnad: ved kjøp av leilighet betales det en felleskostnad til sameiet eller borettslaget for driftskostnader. Dette eksisterer i mindre grad ved kjøp av hus, selv om det kan tilkomme noe vedlikeholdskostnader der også.
  2. Vedlikeholdsansvar: ved kjøp av leilighet står sameiet eller borettslaget for vedlikehold og reparasjoner, mens ved kjøp av hus står du selv ansvarlig for dette.
Kan jeg øke mitt boliglån for å finansiere noe annet?
Ja, så lenge du ikke har en belåningsgrad som tilsvarer 85 % av boligens verdi kan du alltid søke om å øke boliglånet ytterligere. Dette inkluderer deg som i utgangspunktet hadde høyere egenkapital enn 15 % av oppstart, eller dersom du har nedbetalt store deler av ditt lån.
Hva er topplån og bunnlån?
Topplån og bunnlån er to deler av boliglånet der bunnlånet dekker opptil 75 - 80 % av boligens verdi med lavere rente og bedre sikkerhet, mens topplånet dekker den resterende delen opptil 85 % med en høyere rente grunnet større risiko. Denne oppdelingen brukes når låntaker har mindre enn 25 % egenkapital.