Slik finansieres nettstedet

Flytte boliglån – en guide til å bytte bank og senke dine rentekostnader

Oppdatert 10. september 2024
Maria Louise Sandberg
Skrevet av
Maria Louise Sandberg
Olle Pettersson
Gransket av
Olle Pettersson

Vurderer du å flytte ditt boliglån? Det er faktisk ikke så vanskelig som man kan tro. Vi guider deg gjennom hvordan det gjøres, og til og med hvordan du kan flytte hele din økonomi til en annen bank.

Foto: Generert av AI-verktøyet Ideogram.

Flytte boliglån

Hvis du ønsker å flytte boliglånet ditt til en ny bank, er det lurt å sjekke de aktuelle markedsrentene først. Her har vi listet opp de laveste rentene på boliglån akkurat nå.

Aktuelle markedsrenter

ZensumPOPULÆR5,83 - 26,42 %
Bulder Bank5,43 - 5,78 %
Tjenestetorget Finans5,64 - 24,90 %
Danske Bank5,43 - 5,78 %
DNBFra 5,49 %
SpareBank 16,14 - 6,60 %
Sbanken5,45 - 5,85 %
Nordea5,71 - 6,08 %
KLP5,91 - 6,67 %
OBOS5,76 - 7,97 %
LandkredittLAVEST5,42 - 7,18 %
Storebrand5,95 - 7,43 %
Sparebanken Sør5,66 - 6,23 %
Sammenstilling av aktuelle renter for beste boliglånsrenter
Du kan stole på informasjonen
Våre eksperter undersøker lånemarkedet hver måned for å oppdatere alle renter og vilkår. I tillegg er vi oppdatert på alle endringer som banker og långivere kommuniserer gjennom sine kanaler.
Til redaksjonen i Finansplassen

Med en rente fra 5,64 % tilbyr Tjenestetorget en av de laveste flytende boliglånsrenten akkurat nå (annonse).

Søker du om å flytte boliglånet ditt eller ta opp et nytt, kan du gjøre det direkte på nettet. Uno Finans er en av de eneste som tilbyr en heldigital boliglånsprosess, der kunden kan søke og signere lånet med BankID.

Uno Finans er med andre ord en heldigital boliglånsutfordrer, som utfordrer storbankene med lavere renter og en enkel og smidig prosess. De hjelper deg med å forhandle boliglånsrenter og jobber med å holde seg konkurransedyktige.

Å flytte bolånet er enkelt, ettersom Uno Finans tar hånd om jobben. Uno Finans har i tillegg Norges mest fornøyde boliglånskunder i følge Trustpilot, med en rating på 4,8 av 5.

Representativt eksempel: 2 000 000 kr, o/25 år: nom. rente 5,00 %, eff. rente 5,17 %. Kostnad: 1 525 300 kr. Totalkostnad: 3 525 300 kr.

Flytt boliglånet – slik gjøres det

Det trenger ikke å være komplisert å flytte boliglånet. Det trenger ikke bety at du må flytte hele økonomien. Du kan beholde din nåværende lønnskonto og ditt nåværende kort, men likevel få en bedre boliglånsrente.

Du søker om boliglån i den nye banken til å begynne med. Deretter takker du ja til det nye lånetilbudet og ser om det er bedre enn ditt nåværende - det er aldri bindende å søke om overføring av boliglån.

Nedbetalingsgrunnlag

Utarbeid en nedbetalingsplan, de fleste banker krever det hvis du ønsker å overføre boliglånet ditt. Du kan kontakte din nåværende bank for å få en nedbetalingsplan.

Den inneholder vanligvis følgende:

  • Hvor mye du nedbetaler hver måned
  • Hvor stor den nedbetalte gjelden er
  • Hvilken vurdering som ligger til grunn for din nedbetaling
  • Når nedbetalingsverdien fastsatt, gjelder det i 5 år.

Det kan også hende at den nye banken vil ha ytterligere informasjon, for eksempel et utdrag fra borettslaget, før de kan overføre boliglånet.

Når denne informasjonen er innhentet, vil den nye banken ta over prosessen og gjøre opp det gamle boliglånet ditt og overføre boliglånet. Dette tar vanligvis ikke mer enn en uke.

Så mye kan du spare gjennom å flytte boliglånet

Det kan føles som om små prosentvise forskjeller ikke er verdt å bytte bank for. Det skal imidlertid ikke så mye til for å spare tusenvis av kroner ved å bytte boliglån.

Det er også greit å huske på at lønnskontoen din ikke nødvendigvis trenger å være i samme bank som du har boliglånet ditt. Hvis du finner et alternativ til boliglånet ditt med lavere rente, er det verdt å undersøke.

Sammenlign ditt nåværende boliglån hos Zensum. Gå gjennom kostnadene dine og sammenlign om det lønner seg for deg å bytte boliglån. Zensum hjelper deg med prosessen ved å flytte boliglån.

Representativt eksempel: 2 000 000 kr, o/25 år: nom. rente 7,47 %, eff. rente 7,77 %. Kostnad: 2 436 540 kr. Totalkostnad: 4 436 540 kr.

Her finner du de laveste boliglånsrentene akkurat nå.

Fordeler og ulemper ved å bytte bank

  • Potensielt få bedre renter og avgifter
  • Potensielt bedre service
  • Utvidede banktjenester
  • Tap av historikk
  • Potensielle kostnader eller avgifter
  • En overgangsperiode

Den største fordelen med å bytte bank er at du kan dra nytte av bedre renter og gebyrer. Du kan få mer avkastning på sparepengene dine og samtidig kutte kostnader ved å flytte boliglånet.

Hvis du har et boliglån med høy rente, kan det være verdt å vurdere å bytte boliglån. Bankkunder med boliglån er attraktive for bankene, så det kan lønne seg å sammenligne boliglånsrenten med andre tilbydere.

Hvis du flytter hele bankavtalen din til en ny bank, kan de ofte tilby bedre alternativer. Mange blir værende i den banken de startet med, selv om det finnes et potensial hos en annen bank med mer spesifikke tjenester for dine behov.

Ulempen med å bytte bank er at du mister transaksjonshistorikken fra din gamle bank. Dette kan være verdifullt hvis du ønsker å følge med på økonomien din.

Det er også en risiko for at det kan påløpe gebyrer hvis du avslutter enkelte kontoer før tiden. Men hvis du har funnet en bank med bedre renter og betingelser, vil du raskt tjene inn kostnadene.

Forandring kan også være ubehagelig. Særlig når det gjelder så viktige ting som banken din og pengene dine. Gjør en grundig vurdering før du tar en endelig beslutning om å bytte bank.

Bytt bank for hele økonomien

Det trenger ikke å være vanskelig å bytte bank, for det finnes felles prosedyrer som bankene må følge.

Uansett om du ønsker lavere lånerente, bedre service eller høyere sparerente, vil bankene hjelpe deg med å gjøre prosessen smidig. Utfordre bankenes betingelser og finn den beste banken for din situasjon.

Det kan imidlertid være ting som gjør det enklere for deg. Det kan for eksempel være en god idé å bytte bank i begynnelsen av en ny måned, slik at eventuelle betalinger ikke blir forsinket.

Dette burde du tenke på før du bytter bank

Gå gjennom økonomien din og hva du ønsker å flytte til den nye banken. Du kan forberede deg ved å ta ut kontoutskrifter, kontonummer, gå gjennom kortene dine og lagre eventuelle e-fakturaer du vil beholde.

Det er også lurt å ta kontakt med den nye banken for å finne ut nøyaktig hvilken dokumentasjon de krever.

Når du har bestemt deg for å bytte bank, bør det ikke ta mer enn 3-5 virkedager å gjennomføre byttet. Når du har tilgang til den nye bankens tjenester, kan du overføre penger, opprette avtalegiro og e-faktura.

Husk på
Juster kontonummeret der du mottar penger. For eksempel arbeidsgiveren din, Skatteetaten, pensjonsutbetalere, NAV eller lånekassen. Din nye bank kan hjelpe deg.

Bytt bank for din økonomi – sjekkliste

Finans Norge tilbyr veiledning og informasjon hvis du ønsker å bytte bank. De har en oversikt som kan benyttes som en sjekkliste og guide, til hvordan du skal bytte bank.

Vi har samlet den viktigste informasjonen fra sjekklisten, for å gjøre det enklere for deg å bytte bank. Hvis du har følgende punkter med deg, har du gode forutsetninger for en smidig prosess.

  • Bankbrikke
  • Kort koblet til kontoen
  • Autogiro
  • E-faktura
  • BankID og BankID på mobil
  • Vipps
  • Nytt lån
  • Konto for verdipapier
  • Individuell pensjonssparing
  • Fastrentekonto
  • Investeringskonto for fond (IKF) og fondssparing

Bankbrikke

Det er lurt å ta med bankbrikken til den nye banken for å lette bankbyttet. På den måten kan du logge deg inn i den gamle banken og oppgi de opplysningene den nye banken trenger.

Kort

Du må sperre kortene som er knyttet til den gamle kontoen din når du bytter bank. Eventuell kredittkortgjeld må også gjøres opp før kontoen kan avsluttes.

Det er også verdt å tenke over hvilke tjenester du har knyttet til kortet ditt. Det kan være strømmetjenester eller lignende som belastes månedlig, og som du selv oppdaterer.

Autogiro

Alt du trenger å gjøre for autogironene dine, er å gi beskjed til den nye banken om at du vil overføre dem. De vil da hjelpe deg med å sette dem opp i den nye banken.

E-faktura

E-faktura du har i din gamle nettbank blir automatisk makulert når du bytter bank. Vær oppmerksom på at historikken forsvinner, så du må eventuelt lagre dem før byttet gjennomføres.

Konfigurer e-faktura i den nye banken, hvis du vil unngå papirfaktura. Vær også ekstra oppmerksom på eventuelle e-faktura som dukker opp i løpet av de dagene bytteprosessen pågår.

BankID og BankID på mobil

BankID fungerer uavhengig av hvilken bank du har, så bytte av bank påvirker ikke dette.

Vipps

Vipps er knyttet sammen med telefonnummeret ditt og kontonummeret ditt. Når du bytter bank, må du knytte ditt telefonnummer til det nye kontonummeret.

Nytt lån

Bytter du bank for å få et nytt lån med bedre rente, søker du gjennom den nye banken. Hvis lånet innvilges, vil den nye banken gjøre opp lånet med den gamle banken.

Lesetips: beste boliglånsrenten akkurat nå.

Husk på
Ønsker du å overføre et fastrentelån? Da kan den gamle banken ha krav på rentekompensasjon hvis du sier opp lånet før tiden. Et gebyr for rentene de taper når du bytter bank.

Konto for verdipapirer

Er den gamle kontoen din knyttet til en verdipapirkonto eller et depot, må disse avsluttes først. Ta med opplysningene til den nye banken for å få hjelp.

Individuell pensjonssparing (IPS)

Ved flytting av individuell pensjonssparing krever noen at du selger midlene, for å flytte pengene. Andre kan tilby å flytte beholdningen direkte. Ta kontakt med din nåværende bank for å høre hvordan de kan hjelpe deg.

Fastrentekonto

Har du en fastrentekonto, gjelder det som regel spesielle vilkår hvis du ønsker å avslutte kontoen før tiden. Les vilkårene for fastrentekontoen din for å finne ut hva som gjelder hvis du ønsker å avslutte kontoen før tiden.

Investeringskonto og fondssparing

Ta med deg informasjon om din investeringskonto og overfør sparepengene dine til den nye banken. Du kan alltid avslutte og overføre IKF til en ny bank, men det kan påløpe gebyrer eller skattekostnader.

7 viktige punkter hvis du vil flytte boliglån for å få lavere rente

1. Ikke si deg fornøyd med bankens rente hvis du vil flytte boliglånet

Renten bankene annonserer er som regel deres markedsrente. Den skal ikke sees på som den laveste mulige renten, men burde sees på som den høyeste renten banken kan tilby deg. Det lønner seg å prate med banken og forsøke å forhandle renten ned.

Det er du som sitter i en god forhandlingsposisjon. Banken du skal bytte til burde overtale deg til å flytte boliglånet, ikke motsatt.

2. Gå inn med større egenkapital

Hvis du har mulighet til å gå inn med mer penger enn 15 % av den totale kjøpsprisen, får du lavere belåningsgrad. Det gir bankene en større sikkerhet, da du betaler mer enn hva bankene minst krever.

Belåningsgrad = lånesummen / verdien av boligen.

3. Gjør en verdivurdering før du flytter boliglånet

Har du eid din bolig over lengre tid? Da kan verdien på boligen ha gått opp. Kontakt en eiendomsmegler som kan gjøre en ny verdivurdering av boligen. Hvis boligens verdi er høyere, blir belåningsgraden lavere og du kan forhandle om en lavere boliglånsrente.

Med andre ord får det samme effekt som at du hadde gått inn med en høyere egenkapital.

4. Din kredittverdighet

Med en god kredittverdighet får du en lavere rente, mens ved en dårligere kredittverdighet får du mest sannsynlig høyere rente. Har du eksempelvis betalingsanmerkning, kan du forvente deg en høyere boliglånsrente og det kan til og med føre til at det blir vanskelig for deg å få godkjent et boliglån.

Se over din kredittverdighet og se om det finnes noen muligheter for at du kan påvirke den i positiv retning, slik at det optimerer mulighetene for å få boliglånet godkjent. Samtidig til en så lav rente som mulig.

5. Vil du ha lav boliglånsrente, kan det lønne seg å bytte bank helt

De fleste långivere gir rabatt ut ifra hvor mange tjenester du har hos banken. Det kan være andre lån, aksje- eller fondssparing, eller kredittkort og lignende.

Overveier du å flytte boliglånet ditt til en ny bank, kan det derfor være verdt å flytte over andre tjenester. Det kan fungere som en forhandlingstaktikk, å eksempelvis sette opp en månedssparing hos din nye boliglångiver og i utbytte får du mer renterabatt.

6. Mindre banker er mer sugne på å få deg til å bytte bank

E24 skrev en artikkel i desember 2023, hvor de viste til at storbankene økte boliglånsrentene i takt med styringsrenten. De påpekte at mindre lokalbanker som eksempelvis Sparebank 1 SR-Bank ikke økte i like stor grad som sine konkurrenter.

Det er ytterst sjeldent noen av storbankene som presenteres i sammenligningslister med laveste boliglånsrenter. Storbankene lever i stor del av at deres kunder er bekvemme og vil ha hele økonomien i samme bank.

Ulempen er at du kommer til å måtte betale for høy rente på ditt boliglån - så forsøk å kontakte mindre lokale banker, for å finne et boliglån med lav rente.

For de aller fleste mennesker er boliglån det største lånet man tar i livet. Derfor er det viktig å legge ned tid på å sammenligne boliglånsrenter, da det påvirker privatøkonomien over lengre tid.

Styringsrentens effekt

Styringsrenten påvirker renteutviklingen i alle former, slik som boliglånsrenter eller sparerenter. Årets seneste utvikling har gjort at mange overveier å flytte sitt boliglån og sparing.

For når styringsrenten går rett opp, finnes det banker som har forsøkt å presse boliglånsrentene eller vært mer aktive med å stige sparerenter for å tilfredsstille konsumenter og lokke til seg kunder.

Vi på Finansplassen ser styringsrentens utvikling litt som en test på hvordan bankene reagerer. Og det har vært store forskjeller på hvordan man reagerer med sine renter, og i den sammenheng er det småbankene som utpeker seg mest positivt.

Man burde ikke bare være fornøyd eller finne seg i det. Som vi har beskrevet i denne artikkelen, er det ikke særlig vanskelig å flytte boliglån og spare penger på rentekostnader. Dessuten finnes det smidige prosesser for å bytte bank helt, om det er flere ting du er misfornøyd med enn kun boliglånsrenten.

Norges Bank: Styringsrentens utvikling de seneste 14 årene.

FAQ: Vanlige spørsmål om å bytte bank og flytte boliglån

Hvorfor vil jeg bytte bank eller flytte boliglånet mitt?

Det er mange grunner til at folk velger å bytte bank og flytte boliglånet sitt. Det kan være for å finne en bank med bedre boliglånsrente, lavere gebyrer eller bedre kundeservice.

Hvordan bytter jeg bank med et eksisterende boliglån?

Det innebærer vanligvis at du først må finne en ny bank som du ønsker å overføre boliglånet til, og søke om dette hos den nye banken. Hvis søknaden din blir godkjent, vil den nye banken håndtere overføringen av boliglånet fra din nåværende bank.

Hva er et avslutningsgebyr og hvordan påvirker det meg hvis jeg bytter bank?

Dette er et gebyr som din nåværende bank kan kreve hvis du bryter et eksisterende boliglån, før utløpet av bindingstiden. Det kan være verdt å ta med i betraktningen når du vurderer å bytte bank, ettersom det kan påvirke den potensielle besparelsen når du flytter boliglånet.

Hvilke dokumenter behøver jeg for å flytte mitt boliglån?

Du trenger vanligvis et nedbetalingsgrunnlag, som du kan be om fra din nåværende bank. Det kan også hende at den nye banken vil ha dokumentasjon fra borettslaget.