Som du ser, er nettstedet helt fritt for påtrengende reklame. I stedet mottar vi kompensasjon fra en rekke samarbeidspartnere, når vi henviser kunder til dem gjennom annonselenker. Denne godtgjørelsen kan i noen tilfeller påvirke hvordan produktene vises på nettstedet, men vårt redaksjonelle arbeid er uavhengig og påvirkes ikke av eksterne aktører.
Rammelån – Vi gir deg oversikten over de beste rammelån akkurat nå
Oppdatert 4. september 2024
Skrevet av
Maria Louise Sandberg
Maria Louise Sandberg
Maria er en siviløkonom med erfaring innen innholdsproduksjon. Hun har en bachelorgrad i PR og samfunnspåvirkning ved Høyskolen Kristiania i Oslo, og en master i økonomi og administrasjon ved NMBU i Ås.
Tidligere har Maria jobbet 12 år innen TV-underholdning, der hun blant annet hadde rollen som regissør og redaktør for flere av de største TV-programmene i Norge.
Olle har en bachelorgrad i bedriftsøkonomi. Han har over tolv års erfaring med redaksjonelt innhold og har vært medlem av ledergruppen i et internasjonalt mediekonsern med en omsetning på 1 milliard kroner. I mer enn fem år var Olle konsulent med ansvar for corporate communications for Nordens største installasjonskonsern og var med på å ta dem til Nasdaq OMX. Han har også bakgrunn fra et IR-byrå der han var ansvarlig for finansielle rapporter.
Er du usikker på hvilket rammelån som passer for deg? Vi sammenligner ulike rammelån her og hjelper deg med nyttig informasjon på veien.
Aktuelle renter - Rammelån
Uno Finans har for øyeblikket den laveste effektive renten på 5,00 %. De til byr en helt gratis sammenligningstjeneste, som hjelper deg å finne det beste billånet for deg og din situasjon.
Banken som tilbyr den laveste renten er Sparebanken Sør med et renteintervall på 5,50 - 6,23 %.
Våre eksperter undersøker lånemarkedet hver måned for å oppdatere alle renter og vilkår. I tillegg er vi oppdatert på alle endringer som banker og långivere kommuniserer gjennom sine kanaler. Til redaksjonen i Finansplassen ›
Finn rammelånet som passer deg - Benytt sammenligningstjeneste
Zensum passer for deg som sliter med å få lån, fordi de kan hjelpe deg med å finne et som passer deg og dine behov. De tilbyr personlig rådgivning og en effektiv rente fra 6,00 %, med et rammelån opptil 600 000 kr.
Zensum tilbyr også låneforsikring til sine kunder. Den dekker hvis du skulle bli arbeidsledig eller ufør. I tillegg dekker forsikringen ulykker og dødsfall.
Nedbetalingstiden er også lang, med mulighet for å betale ned på lånet i opptil 5 år (15 år ved refinansiering).
Når dere er to som søker, ser banken på deres felles inntekt og økonomiske situasjon. Dette øker sjansene for å låne mer penger og få lånet innvilget. Hvis dere er to som søker, får dere også en bedre rente på lånet.
Rammelån er et fleksibelt boliglån for deg som allerede eier bolig, har en stabil inntekt og god økonomi. Det er et lånetilbud som er forbeholdt de som har nedbetalt sitt boliglån over en lengre periode eller har hatt høyere egenkapital ved kjøp av boligen.
Et rammelån gir deg mulighet til å låne opptil 60 % av boligens verdi. Det kan også kalles fleksilån eller flexilån, og innebærer at du kan benytte pengene når og hvordan du vil.
Hvordan fungerer rammelån?
Et rammelån fungerer på den måten at du har tilgang til fleksibel kreditt, som innebærer at du selv bestemmer hvor mye av rammen du ønsker å benytte.
Du vil med andre ord alltid ha tilgang til penger ved behov, og betaler kun for det du bruker. Det kan sees på litt som et kredittkort. Du betaler ikke for pengene du har tilgang til før du har benyttet dem.
Når du tar ut penger fra kredittrammen, blir dette ansett som lånet og du begynner dermed å betale renter på det etter første uttak.
Som med kredittkort kan du selv velge hvordan du ønsker å nedbetale lånet. Enten ved å betale månedlige avdrag eller ved å tilbakebetale hele beløpet med en gang, når det passer deg.
Så fort du har benyttet noe av din kreditt, starter rentene. De beregnes vanligvis månedlig, basert på den gjeldende rentesatsen og utestående lånebeløp. Renten kan være enten flytende eller fast, men dette avhenger ofte av långiverens vilkår og din avtale.
Det er viktig å merke seg at rammelån ofte har høyere renter enn vanlige boliglån eller forbrukslån, siden långiver tilbyr mer fleksibilitet og tilgang til kreditt uten å stille med sikkerhet.
Det er også veldig viktig å være ansvarlig med bruken av et rammelån, for å unngå å overbelaste din gjeld og kapasitet til å nedbetale lånet.
Hvem kan få rammelån?
Forutsetningen for å kunne ta et rammelån er først og fremst at du eier egen bolig. I tillegg må du ha nedbetalt store deler av boliglånet allerede. Dessuten får du maksimalt en låneramme på inntil 60 % av boligens verdi.
Et rammelån tilbys som regel til personer som har en stabil økonomi og tilstrekkelig inntekt, for å kunne håndtere lånet.
Utover dette er det ikke noen spesielle krav eller kriterier for å få godkjent et rammelån. Samtidig skal du ikke se bort i fra at de vanlige generelle krav for lån også gjelder for rammelån:
Det er viktig å være klar over at kravene kan variere fra långiver til långiver, og at det derfor vil være smart å undersøke ulike långivere og deres lånevilkår før du søker et rammelån.
Da kan en sammenligningstjeneste være et godt alternativ. Låneformidleren kan dermed hjelpe deg å finne rammelånet som passer best for deg og du kan selv ta en avgjørende beslutning om hvilket du ønsker å gå for.
Hva koster et rammelån?
Kostnadentilknyttet et rammelån varierer fra långiver til långiver. Det avhenger av lånebeløp, rentesats, gebyrer og nedbetalingstid.
Det kan være lurt å forstå lånevilkårene og kostnadene ved et rammelån før du inngår en avtale, og sørge for å bruke kreditten ansvarlig for å unngå overbelastning og økonomiske problemer.
Her er noen av de vanligste kostnadene tilknyttet et rammelån som du kan sammenligne mellom de ulike tilbudene:
Rentesats: prosentandelen du betaler for lånet. Renten kan være fast eller flytende, og den fastsettes ofte ut fra markedets rentenivå og din kredittscore.
Etableringsgebyr: dette er et engangsgebyr som mange långivere tar for å opprette en låneavtale. Hvor stor dette gebyret er varierer fra långiver til långiver.
Termingebyr: noen kan også kreve et gebyr for hver terminbetaling du gjør på lånet.
Andre gebyrer: det kan også oppstå andre gebyrer som eksempelvis gebyrer for ekstraordinære transaksjoner eller endringer i lånebetingelsene.
Forsikringskostnader: noen långivere kan kreve at du tegner en forsikring som en del av låneavtalen. Dette kan eksempelvis være livsforsikring eller betalingsbeskyttelsesforsikring.
Hvordan kan man få rammelån? - Slik søker du rammelån
Søknadsprosessen varierer fra långiver til långiver, men dette er noen av de vanligste punktene for hvordan du kan søke om et rammelån.
Prosessen varierer ofte ut fra långivers retningslinjer og prosedyrer, så det kan være lurt å ta direkte kontakt med långiver dersom du har spørsmål eller behøver veiledning gjennom søknadsprosessen.
Sammenlign tilbud: før du søker om rammelån burde du sammenligne ulike långiveres renter, gebyrer og betingelser. Dette vil hjelpe deg med å finne tilbudet som er best for deg og dine behov.
Finn frem dokumentasjon: långiver vil ofte kreve en del dokumentasjon som bevis på din økonomiske situasjon. Dette inkluderer ofte lønnsslipper, skattemeldinger, bankutskrifter og eventuelle eksisterende lån eller gjeld.
Send søknad: når du har funnet frem til hvilken långiver eller låneformidler du vil søke hos, fyller du inn et søknadsskjema for rammelån. Dette kan ofte gjøres digitalt.
Kredittvurdering: långiver vil så utføre en kredittvurdering av deg og din økonomi. De vil evaluere din kredittverdighet og risikoen tilknyttet å låne ut penger til deg. Dette kan påvirke renten du blir tilbudt og lånebeløpet du kan få.
Godkjenning: etter at søknaden er sendt inn og kredittvurderingen er utført, vil långiver vurdere søknaden din og ta en beslutning om de kan tilby deg et rammelån eller ikke.
Signering av avtale: blir lånesøknaden godkjent og du får et tilbud om rammelån, vil du motta en låneavtale. Husk å les nøye gjennom avtalen og signer dersom du er enig i betingelsene.
Aktivering av kreditt: når avtalen er signert, vil banken aktivere rammelånet ditt. Du kan deretter begynne å benytte kreditten etter behov, opp til den godkjente kredittgrensen.
Tilbakebetaling av brukt kreditt: i det du benytter deler av kreditten, vil rentene påbegynne og du må begynner å nedbetale benyttet kreditt.
FAQ - Vanlige spørsmål om rammelån
Hva er forskjellen på rammelån og boliglån?
Rammelån og boliglån er to ulike lånetyper. Dersom du er på utkikk etter et mer fleksibelt boliglån, kan du vurdere rammelån. Da velger du selv rammene for lånet: hva du ønsker å bruke pengene på, hvor mye av rammen og når du ønsker å tilbakebetale det. For å ta et rammelån forutsetter det at du allerede eier bolig og har nedbetalt store deler av ditt boliglån allerede.
Et boliglån forutsetter at du forholder deg til faste avdrag og en gitt nedbetalingstid. Det kreves også at du benytter lånet på kjøp av bolig.
Er det lurt å ha rammelån?
Et rammelån kan være gunstig dersom du ønsker mer fleksibilitet. Hvis du ønsker å pusse opp boligen, kjøpe en bil eller båt, eller lignende store prosjekter - kan det være en god idé med rammelån.
Ved å søke rammelån har du tilgang på en kreditt, som du selv velger når du skal anvende.
Det er også verdt å merke seg at ulempen med et rammelån er at det er enkelt å bruke mer penger enn det man egentlig ville gjort. Man har rask tilgang på kreditt, og det er derfor fort gjort å bruke mer enn man behøver.
Hvorfor er rammelån dyrere?
Årsaken til at rammelån er litt dyrere enn eksempelvis vanlig boliglån, er på grunn av tilbudet om fleksibilitet. Et rammelån har ikke noe krav om faste månedlige nedbetalinger, slik som vanlige boliglån har. Dermed oppleves det som større risiko for banken å låne ut et rammelån enn et boliglån.
Renter og terminkostnader blir lagt til rammelånet i slutten av hver måned.
Det beregnes kun renter av rammelånet for beløpet du har brukt.
Generelle krav for rammelån
Inntekt: Långiver vil sannsynligvis vurdere din nåværende inntekt for å sikre at du har betalingsevne til å tilbakebetale lånet og de tilhørende rentene.
Kredittscore: Din kredittscore og betalingshistorikk vil mest sannsynlig bli vurdert for å bedømme din kredittverdighet.
Andre finansielle forpliktelser: långiveren vil ta hensyn til andre eksisterende lån eller gjeldsforpliktelser, for å vurdere din evne til å ta opp et nytt lån.
Sikkerhet: noen långivere kan kreve sikkerhet for å tilby rammelån, mens andre tilbyr usikrede rammelån basert på din kredittverdighet.
Alder og ansettelsesstatus: din alder og ansettelsesstatus kan også påvirke långiverens beslutning. Noen långivere kan ha aldersgrenser for å søke om et rammelån, og de kan også vurdere om du er fast eller selvstendig næringsdrivende.
Zensum sammenligner lånet for deg
Zensum er en sammenligningstjeneste som samarbeider med de beste långiverne og kan hjelpe deg med å finne det beste rammelånet for din situasjon.
Lån fra 10 000 til 600 000 kr
Kostnadsfri tjeneste
Uforpliktende
Trustpilot-karakteren 4,8 / 5 i følge kundenes anmeldelser
Kostnader Til å begynne med sammenligner vi kostnadene ved lånene, for eksempel renter og gebyrer. Vi undersøker også muligheten for å få en god renterabatt.
Kundeopplevelser Vi sammenligner også kundeopplevelser ved å hente inn data fra store omdømmesider som Google og Trustpilot. Vår erfaring er at man finner fornøyde kunder hos gode långivere.
Her ser vi også på hvordan långiverne håndterer kundeforholdet. For eksempel om de har gode åpningstider for kundeservice og om de har en rask chat-funksjon.
Muligheter Vi ser også på hvilke muligheter långiverne har for lån uten sikkerhet. For eksempel hvor mye du kan låne, hvor lang løpetid og om du kan låne med en medlåntaker.
Prosess Avslutningsvis ser vi på hvordan låneprosessen ser ut hos långiverne. Hvor enkel den er, hvilke verktøy som er tilgjengelige og hvordan forhandlingene kan se ut for å bli godkjent.