Slik finansieres nettstedet

Boliglånskalkulator – Test vår lånekalkulator for bolig!

Oppdatert 6. desember 2024
Maria Louise Sandberg
Skrevet av
Maria Louise Sandberg
Slik bruker du vår boliglånskalkulator
Med vår boliglånskalkulator kan du beregne kostnader tilknyttet boliglån og når du skal kjøpe ny bolig. Du kan beregne boliglånet basert på boligens pris, inntekt, rente, felleskostnader og egenkapital. I boliglånskalkulatoren hjelper vi deg med å se hvor store de totale utgiftene dine vil bli hver måned, hva rentekostnadene vil ligge på, hvor mye du må nedbetale og hvordan inntekten din påvirker kostnadene.

Beregne hvor mye et boliglån vil koste

Boligpris
0
20 000 000
kr
Egenkapital
0
20 000 000
kr
Rente
0
30
%
Felleskostnad
0
20 000
kr
Husholdningens bruttoinntekt per måned
kr
Nedbetaling
0
20 000 000
kr

Boligkostnad:

0 kr / måned
Boligpris
0 kr
Egenkapital
0 kr
Boliglån
0 kr
Belåningsgrad
0 %
Rentekostnad (5,65 %)
0 kr
Felleskostnad
0 kr
Nedbetaling (0 %)
0 kr
Ønsker du hjelp med finansieringsbevis? Zensum hjelper deg før budgivningen.
Gå til Zensum
Annonse

Dette viser resultatet av Finansplassens boliglånskalkulator

  • Dine totale boutgifter per måned
  • Kravet for egenkapital for valgt boligpris
  • Estimert månedskostnad ved boliglånet
  • Hvor mye du må nedbetale basert på inntekt og belåningsgrad
  • Belåningsgrad basert på boligens pris og egenkapital
  • Hvordan størrelsen på egenkapital påvirker månedskostnaden
  • Hvordan felleskostnaden påvirker dine boutgifter

Hva er en boliglånskalkulator?

En boliglånskalkulator er et verktøy som hjelper deg med å beregne kostnadene ved et boliglån. Den gir estimater for månedlige betalinger basert på faktorer som lånebeløp, rente og nedbetalingskostnad. Kalkulatoren kan brukes til å planlegge økonomien og sammenligne ulike lånealternativer.

Faktorer som påvirker låneberegningen

Det finnes ulike faktorer som er med på å påvirke låneberegningen for boliglån. Dette inkluderer inntekt og maksimal lånesum, egenkapitalkrav, og renter og nedbetaling.

1. Inntekt og maksimal lånesum

Som en tommelfingerregel kan du låne fem ganger brutto årsinntekt (før skatt). Det vil si at din inntekt vil ha en påvirkning på hvor mye du kan få i boliglån. Dersom dere er to som søker lån sammen, vil det dermed være større muligheter for et høyere lånebeløp.

REGNEEKSEMPEL 1 - Inntekt på 450 000 kroner

Dersom du har en inntekt på 450 000 kroner, vil du i utgangspunktet kunne låne 2 250 000 kroner. Samtidig vil din eksisterende gjeld være med på å påvirke lånebeløpet. Regnestykket vil derfor bli annerledes og regnes slik:

  • Kredittkort: 20 000 kroner
  • Studentlån: 100 000 kroner

Du vil da ha muligheter til å låne rundt: 2 250 000 – (20 000 + 100 000) = 2 130 000 kroner.

REGNEEKSEMPEL 2 - Inntekt med samboer på samlet 1 million

Dersom dere er to som søker sammen og dere har en samlet inntekt på 1 million, vil du i utgangspunktet kunne låne 5 millioner kroner. For dette eksempelet vil det også være avgjørende hva dere har i gjeld:

  • Kredittkort x 2: 40 000 kroner
  • Studentlån x 2: 200 000 kroner
  • Billån: 100 000 kroner

Dere vil da ha muligheten til å låne rundt: 5 000 000 – (40 000 + 200 000 + 100 000) = 4 660 000 kroner.

Bankes vurderingskriterier

  • Total gjeld skal ikke overskride fem ganger brutto årsinntekt
  • Må kunne håndtere 5 prosentpoeng renteøkning
  • Må sitte igjen med minst være 1 - 2 000 kroner per person etter utgifter
  • Må ha en fast inntekt med minst 6 måneders fast ansettelse
  • Ingen betalingsanmerkninger
  • Kunne legge frem de tre siste 3 lønnsslippene
  • Kunne vise til arbeidskontrakt og skattemelding for siste år

2. Egenkapitalkrav

Som en hovedregel må du ha minst 15 % i egenkapital av boligens verdi. Det innebærer at du selv må ha spart en del av kjøpet på egenhånd, før et eventuelt boliglån.

REGNEEKSEMPEL 1 - Egenkapital for en bolig til 3 millioner kroner

Dersom du ser på en bolig til en verdi av 3 millioner kroner, krever banken at du har en egenkapital på minst: 3 000 000 x 15 % = 450 000 kroner.

REGNEEKSEMPEL 2 - Egenkapital for en bolig til 7 millioner kroner

Dersom du ser på en bolig til en verdi av 6 millioner kroner, krever banken at du har en egenkapital på minst: 7 000 000 x 15 % = 1 050 000 kroner.

Unntak og spesielle ordninger

Det finnes noen unntak og spesielle ordninger som gjør at du kan få et boliglån til tross for mangel på egenkapital. Det innebærer følgende 7 punkter:

  1. Kausjonist: Det innebærer en person - ofte foreldre eller nære familiemedlem - kan stille sin egen bolig som sikkerhet for lånet ditt. Dette reduserer bankens risiko og kan hjelpe deg å få lån uten tilstrekkelig egenkapital.
  2. Medlåntaker: En partner eller venn kan bli medansvarlig for lånet, noe som styrker lånesøknaden ved at banken vurderer begge parters økonomi.
  3. Startlån fra kommunen: Dette er et tilbud for personer som sliter med å få et vanlig boliglån, men har stabil inntekt. Startlånet kan brukes alene eller i kombinasjon med et ordinært banklån.
  4. Sikkerhet i annen bolig: Hvis du eller dine foreldre eier en annen bolig, kan denne brukes som sikkerhet for lånet.
  5. Deleie med Sparing: En ordning som lar deg starte med en lavere eierandel og gradvis kjøpe deg opp i boligen over tid.
  6. Forskudd på arv: Dersom du kan få forskudd på arv, kan dette bidra til egenkapitalen din.
  7. Bankens avvik fra kravene: I noen tilfeller kan banken gjøre unntak fra egenkapitalkravet dersom du har spesielt god økonomi og betalingsevne. Bankene kan gjøre 8 % avvik i Norge og 10 % i resten av landet.

Til tross for at disse alternativene eksisterer, må du likevel oppfylle andre krav som eksempelvis tilstrekkelig betalingsevne og at gjelden ikke overskrider fem ganger årsinntekt.

3. Renter og nedbetaling

Boligrenten har økt betraktelig de siste årene. Gjennomsnittsrentene for oktober 2024 var følgende:

  • Nye boliglån med flytende rente: 5,65 %
  • Nye boliglån med fast rente: 4,41 %
  • Utestående boliglån med flytende rente: 5,8 %
  • Eksisterende boliglån med fast rente: 3,72 %

Nedbetalingstidens påvirkning på totalkostnad

Nedbetalingstiden vil si noe om den totale kostnaden for lånet. Jo kortere nedbetalingstid, desto billigere blir lånet. Årsaken er at en lengre nedbetalingstid innebærer flere måneder med rentebetalinger og da kan lånet bli dyrt.

Tolkning av kalkulatorens resultat

Vår kalkulator for boliglån vil gi deg et estimert resultat om hvor mye det vil koste deg å ta opp et boliglån. Det påvirkes av hvilket lånebeløp, egenkapital, inntekt, nedbetalingstid og rente du setter i kalkulatoren.

Samtidig er det verdt å merke seg at hva du får i lån og hvilke lånebetingelser som gjelder, vil bestemmes av den aktuelle långiver og vil påvirkes av din betalingsevne og individuelle situasjon.

Boligens verdi

Selv om du kan sette boligens verdi helt fritt i boliglånskalkulatoren, vil långiver være den som kan gi deg et nøyaktig svar på hvor mye du kan få i lån. Dette er mer et verktøy for å se hvordan de ulike faktorene påvirker hverandre og hva det utgjør i en månedlig kostnad. På den måten kan du også se hvor mye du burde kjøpe en bolig for, uten at det skal gå på bekostning av komfort i ditt budsjett.

Nedbetalingstidens effekt

Nedbetalingstiden vil si noe om den totale kostnaden for lånet. Jo kortere nedbetalingstid, desto billigere blir lånet. Årsaken er at en lengre nedbetalingstid innebærer flere måneder med rentebetalinger og da kan lånet bli dyrt.

Samtidig anbefaler vi at du velger en nedbetalingstid som ikke legger for mye press på ditt månedlige budsjett. Långiver vil ofte komme med en anbefaling på nedbetalingstid i forbindelse med boliglån og man kan alltid nedbetale mer dersom man ønsker det.

Rentenivåets betydning

Renten vil avgjøre hvor mye boliglånet vil koste deg. Hvilken rente du får tilbud om er avhengig av din individuelle økonomiske situasjon, egenkapital, inntekt, betalingsevne og økonomiske historikk.

Vi anbefaler likevel at du sammenligner ulike tilbud, slik at du kan ende med det beste mulige for deg og at du ikke ender med å betale mer enn nødvendig på ditt boliglån.

Et godt tips er å benytte en låneformidler. De hjelper deg med å sammenligne renter og långivere gratis. Mange tilbyr også personlig rådgivning, dersom du skulle behøve det på veien.

Ulike typer lånekalkulatorer

Vi hos Finansplassen har ulike type lånekalkulatorer basert på hvilket type lån du er på utkikk etter. Dette inkluderer lån, billån og annuitetslån.

Lånekalkulator

En lånekalkulator er et verktøy som kan hjelpe deg å beregne kostnadene for et lån. Den viser månedlige avdrag, renter og den totale nedbetalingskostnaden. Dette er basert på lånebeløp, rente og nedbetalingstid. Lånekalkulatoren hjelper brukere med å sammenligne ulike lånealternativer og planlegge økonomien effektivt.

Beregn din fremtidige finansiering av din bolig, ved hjelp av Finansplassens boliglånskalkulator.

Billånskalkulator

En billånskalkulator er et verktøy som beregner kostnadene for et billån. Den viser månedlige avdrag, renter og totale tilbakebetalingskostnader basert på lånebeløp, rentenivå og nedbetalingstid. Kalkulatoren gir oversikt over lånevilkår og hjelper deg med å velge den mest økonomiske løsningen.

Beregn din fremtidige finansiering av bil, ved hjelp av Finansplassens billånskalkulator.

Annuitetskalkulator

En annuitetskalkulator beregner faste, månedlige avdrag for et annuitetslån, som kombinerer renter og avdrag i hver betaling. Den tar hensyn til lånebeløp, rente og nedbetalingstid, og viser hvor mye som går til renter og hvor mye som reduserer hovedstolen over tid.

Beregn dine kostnader ved hjelp av Finansplassens annuitetskalkulator.

Vanlige feilkilder og beregninger

Når du benytter deg av en boliglånskalkulator er det viktig å merke seg hva kalkulatoren ikke tar høyde for. Dette inkluderer spesielt faktorer som banker vurderer når de behandler lånesøknader, som betalingsevne, individuelle vurderinger, sikkerhet og eventuelle gebyrer og tilleggskostnader.

Estimat versus faktisk lånetilbud

Det er viktig å merke seg at beregningen er omtrentlig og kan avvike noe fra det faktiske lånet du får innvilget og tilbud om. Boliglånskalkulatoren kan blant annet ikke vurdere din evne til å betjene et faktisk lån, basert på din evne til å håndtere en eventuell økning i renter.

Kalkulatoren tar heller ikke høyde for din familiesituasjon, som vil påvirke ditt faktiske lånetilbud. Dette inkluderer informasjon som sivilstatus, antall barn og antall biler, som vil påvirke den totale lånevurderingen.

Alle disse faktorene er med på å påvirke hva du faktisk vil få av lånetilbud, men inkluderes ikke i vårt estimat.

Betydningen av individuell kredittvurdering

Banker vil justere lånetilbudet basert på kundenes spesifikke situasjon, noe som kalkulatoren ikke tar hensyn til. En persons historikk med å betale gjeld og regninger vurderes blant annet ikke i denne kalkulatoren, men vil kunne påvirke ditt tilbud.

Det samme gjelder din kredittverdighet og betalingshistorikk, som heller ikke tas med i beregningen. På den måten vil ikke denne beregningen kunne gi deg noen garanti på hvilket lån eller betingelser du vil få, da det påvirkes av din individuelle kredittvurdering. Samtidig er det et nyttig verktøy for å selv vurdere om du har kapasitet til en ekstra kostnad for øyeblikket.

Dette ser banker og långivere når de gjør en individuell vurdering

  • Kredittverdighet: Dette er en av de mest avgjørende faktorene. Hvis du har god kredittverdighet og ingen tidligere anmerkninger, har du større sjanse for å få et større lån og en god rente.
  • Inntekt: Långiverne vurderer om inntekten din er tilstrekkelig til å betale tilbake lånet.
  • Gjeldsgrad: Gjeldsgraden er forholdet mellom inntekten din og hvor mye gjeld du allerede har. Vanligvis kan du ha en gjeld på fem ganger inntekt, dersom du inkluderer ditt boliglån.
  • Nedbetalingskrav: Avhengig av långiverens nedbetalingskrav kan du muligens låne mer og til en bedre rente. Kortere nedbetalingstid betyr ofte mindre lånebeløp og høyere rente.

Vanlige spørsmål om boligkalkulator

Er kalkulatoren gratis å bruke?
Selvfølgelig. Det er helt gratis, og du kan teste det så mye du vil. Vi har laget verktøyet for å hjelpe folk med å se boligkostnadene med en gang, når de skal kjøpe bolig.
Kan jeg sammenligne ulike tilbud med hjelp av boliglånskalkulatoren?
Absolutt! Hvis du for eksempel vil sammenligne kostnadene ved ulike boliglånsrenter, kan du fylle ut i renteboksen eller dra i justeringsknappen. På den måten kan du med en gang se i beregningen hvordan boliglånskostnadene dine påvirkes.
Er resultatet i deres boliglånskalkulator nøyaktig?
Det er hovedsakelig et estimat på hva boliglånet kan komme til å koste deg. Boliglån har ulike betingelser avhengig av långiver. Mye av informasjonen i beregningen kommer imidlertid fra deg. Hvis du for eksempel har fått et finansieringsbevis og kjenner til kostnadene, blir beregningen mer nøyaktig.
Hva kan jeg regne ut med deres boliglånskalkulator?
Du kan beregne boliglånet ditt og finne de månedlige boutgiftene dine både før og etter rentefradrag. Ved å dra i justeringsknappen for boligpris, kan du også se hvor mye du trenger i egenkapital. Du kan også se hva renten blir i månedlige kostnader, nedbetalingskostnader, belåningsgrad og til og med driftskostnader.

Derfor kan du stole på informasjonen

Vi strever etter å hjelpe deg med å ta smarte økonomiske beslutninger. Selv om vi følger en redaksjonell integritet, kan innholdet på siden fremheve produkter fra våres partnere. Her er en forklaring om hvordan vi tjener penger. Les mer om hvem vi er og vårt løfte for å veilede deg gjennom livets finansielle reise her.

Dette er parameterne og deres vekting:
  • Over 24 års samlet kompetanse innen privatøkonomi
  • Økonomer med høyere utdanning
  • Utdannede journalister
  • Faktasjekker artikler og anmeldelser
Våre retningslinjer