Slik finansieres nettstedet

Boliglånskalkulator – Test vår lånekalkulator for bolig!

Oppdatert 31. juli 2024
Maria Louise Sandberg
Skrevet av
Maria Louise Sandberg
Slik bruker du en boliglånskalkulator
Med vår boliglånskalkulator kan du beregne boligkostnadene når du vurderer å kjøpe ny bolig. Du kan beregne boliglån basert på boligens pris, inntekt, rente, driftskostnader og egenkapital. I boliglånskalkulatoren hjelper vi deg med å se hvor store de totale utgiftene dine blir hver måned, hva rentekostnadene blir, hvor mye du må nedbetale og hvordan inntekten din påvirker kostnadene.

Beregne din bolig

Boligpris
0
20 000 000
kr
Egenkapital
0
20 000 000
kr
Rente
0
10
%
Avgift/driftkostnad
0
20 000
kr
Husholdningens bruttoinntekt per måned
kr
Nedbetaling
0
20 000 000
kr

Boligkostnad:

0 kr / måned
Boligpris
0 kr
Egenkapital
0 kr
Boliglån
0 kr
Belåningsgrad
0 %
Rentekostnad (4,59 %)
0 kr
Avgift/driftkostnad
0 kr
Nedbetaling (0 %)
0 kr
Ønsker du hjelp med finansieringsbevis? Zensum hjelper deg med budgivningen.

Representativt eksempel: 2 000 000 kr, o/25 år: nom. rente 7,47 %, eff. rente 7,77 %. Kostnad: 2 436 540 kr. Totalkostnad: 4 436 540 kr.

Dette får du vite om i Finansplassen boliglånskalkulator

  • Hva dine totale boutgifter blir per måned, før og etter renteavdrag.
  • Hvor mye du behøver i egenkapital for den valgte boligprisen.
  • Hva renten blir i månedlige kostnader.
  • Hvor mye du må nedbetale basert på bruttoinntekt og belåningsgrad.
  • Hva din belåningsgrad blir basert på boligens pris og egenkapital.
  • Hvordan størrelsen på egenkapitalen påvirker månedskostnaden.
  • Hva driftskostnadene blir.

Med vår boliglånskalkulator kan du regne ut din boligkostnad

Slik fyller du boliglånskalkulatoren

1. Fyll inn boligens estimerte salgspris. Husk at en annonsert salgspris vanligvis ikke er den prisen boligen blir solgt for.

2. Fyll inn egenkapitalen. Egenkapitalen er den delen av boligen som du må finansiere med egne sparepenger. Utbetalingen må være på minst 15 % av boligens pris og er derfor satt som standard når du fyller inn boligens pris.

Banken kommer altså ikke til å låne deg mer enn 85 % av boligens verdi med et boliglån. Hvis du ikke har nok sparepenger til å finansiere egenkapitalen, kan du eventuelt benytte en kausjonist som sikkerhet.

3. Dra i justeringsknappen for renter, for å se hvordan renten påvirker månedskostnaden. Den opprinnelige renten er satt ut fra en flytende (tre måneders) gjennomsnittsrente som alle norske banker som oftest benytter. Du bør imidlertid ikke regne med at du kan låne til akkurat den renten.  Se de oppdaterte boliglånsrentene her.

4. Fyll ut avgifter eller driftskostnadene. Hvis du kjøper en bolig, fyller du inn de forventede driftskostnadene. Vanligvis finnes det dokumentasjon på tidligere kostnader for oppvarming, strøm, vann, bredbånd med mer.

5. Fyll ut husstandens bruttoinntekt. Bruttoinntekten er husstandens (dvs. søkernes) felles månedsinntekt før skatt.

6. Nedbetalingen fastsettes automatisk. Den er basert på belåningsgrad og husholdningens bruttoinntekt.

Viktig å tenke på før du kjøper en bolig

En boliglånsberegning hjelper deg med å finne ut hvor mye du kan låne og hva de månedlige utgiftene blir. Ta hensyn til følgende når du beregner boliglånet ditt:

Budsjettering

Lag et detaljert budsjett som inkluderer både boliglånskostnadene og andre utgifter. Sørg for at du har nok rom i budsjettet til å dekke disse kostnadene, uten at det går ut over den økonomiske stabiliteten.

Før du starter beregningen, må du ha et klart bilde av din nåværende økonomiske situasjon. Dette inkluderer inntekt, eksisterende gjeld og utgifter. Det vil hjelpe deg med å avgjøre hvor mye du har råd til å låne og hvor mye du kan sette av til boliglånet hver måned.

Flytende eller fast rente?

Renten er en av de viktigste faktorene som påvirker de månedlige lånekostnadene dine. Vær oppmerksom på at renten kan endre seg over tid.

Hvis du har et boliglån med flytende rente, kan de månedlige utgiftene endre seg når renten endres. Med fast rente kan du budsjettere de månedlige utgiftene over en lengre periode. Sammenlign rentene til ulike långivere og velg den som tilbyr de beste betingelsene.

Nedbetaling

Nedbetaling er det du betaler ned på lånet ditt. Samtidig som det bidrar til boligkostnadene hver måned, kan du også se på nedbetalingen som en alternativ måte å spare på. Nedbetalingen gjør nemlig at du gradvis eier en større og større del av boligen, og belåningsgraden går ned.

Egenkapital

Egenkapitalen må være på minst 15 % av boligens verdi. Banken vil aldri låne deg mer enn 85 % av boligens verdi med pantelån.

Egenkapitalen er derfor den delen av boligen som du må finansiere med egne sparepenger. Hvis du ikke har nok oppsparte midler, kan du eventuelt benytte en kausjonist som sikkerhet.

Øvrige kostnader

Tenk på andre kostnader som kan være forbundet med å eie en bolig, for eksempel eiendomsskatt, forsikring og vedlikeholdskostnader.

Hva skjer om jeg mister min jobb?

Vær forberedt på at din økonomiske situasjon kan endre seg over tid. Ha en plan for hvordan du skal håndtere uforutsette hendelser som kan påvirke betalingsevnen din.

Sparepenger

Vurder å ha en buffer og sparing til fremtidige mål, også når du kjøper bolig. Dette gir deg en ekstra økonomisk sikkerhet, i tilfelle rentekostnadene blir dyrere eller du mister din egen eller en annen i husholdningens inntekt.

Hvor mye kan jeg låne?

Før du benytter boliglånskalkulatoren, kan det også være nyttig å vite omtrent hvor mye du kan låne. Vanligvis søker du om finansieringsbevis gjennom banken du har valgt, for å kunne legge inn bud.

Hvis du vil undersøke hvor du potensielt kan låne mest før du søker om finansieringsbevis, finnes det gode måter å gjøre det på. Et tips er å søke om finansieringsbevis gjennom en låneformidler.

På denne måten kan bankene konkurrere om å gi deg det beste alternativet. Gjennom Zensum kan du søke om finansieringsbevis fra flere ulike banker samtidig, med bare én søknad.

Sammenlign boliglån med Zensum gratis ved å klikke på knappen:

Representativt eksempel: 2 000 000 kr, o/25 år: nom. rente 7,47 %, eff. rente 7,77 %. Kostnad: 2 436 540 kr. Totalkostnad: 4 436 540 kr.

Gjeldsgrad

Hvis du allerede har valgt bank, kan du beregne boliglånet ditt ved å se på gjeldsgraden din. Vanligvis kan du låne 5 ganger brutto årsinntekt.

Det er med andre ord relativt enkelt å beregne omtrent hvor mye du må låne.

Eksempel

Inntekt per måned (før skatt): 30 000 kr

Hvis banken du har valgt har en gjeldsgrad på 5, blir - 30 000 x 12 (måneder) x 5 (gjeldsgrad) = 1 800 000 kr.

I dette tilfellet vil du kunne låne 1 800 000 kr. Avhengig av størrelsen på egenkapitalen, kan du deretter beregne prisen du kan kjøpe bolig for. Husk at egenkapitalen må være minst 15 % av boligens verdi.

Hvis du kjøper bolig sammen med en partner, er det greit å huske på at dere kan regne på deres felles inntekt. Hvis dere begge tjener 30 000 kr i måneden, som i eksempelet ovenfor, kan dere låne det dobbelte.

Husk på
En høyere gjeldsgrad kan påvirke boliglånsrenten du får tilbudt. Når du søker om boliglån, vurderer bankene vanligvis gjeldsgraden din, som er forholdet mellom lånet du søker om og din årlige inntekt. Dersom gjeldsgraden din er høy, kan bankene oppfatter det som en høyere risiko, og dette kan påvirke renten du tilbys.

Bankenes boliglånskalkulator – kredittvurdering

Når långivere beregner boliglån og avgjør om de skal gi deg et boliglån eller ikke, utfører de gjerne en kredittvurdering av deg.

Banken vurderer din økonomiske situasjon, som innebærer inntekt, lånekostnader, annen gjeld, driftskostnader for boligen og andre levekostnader.

Bankene bruker vanligvis Statens Institutt for Forbruksforskning (SIFO) som referansepunkt for sine beregninger.

Bankene tar ofte hensyn til reelle kostnader for husholdninger basert på statistikk og rapporter om levekostnader, for eksempel matutgifter, klær, transport, boligkostnader, og andre nødvendigheter. Dette brukes som en indikasjon på hvor mye penger en person eller en familie trenger for å dekke normale levekostnader.

Du kan se beregningene avhengig av din bosituasjon og familiens størrelse. Generelt regner imidlertid bankene med at man har ca. 10 000 kr igjen å leve for, ifølge SIFO.

Bankene regner ut boliglån med høyere rente

Det er viktig å være klar over at bankene ikke kun tar hensyn til den renten du faktisk vil få, når de beregner din betalingsevne. De tar utgangspunkt i en mye høyere rente, vanligvis opptil 1-5 % høyere enn den du blir tilbudt.

Hensikten med å gjøre boliglånsberegningen med en høyere rente enn du blir tilbudt, er å sikre at du som låntaker kan takle stigende renter.

Det er også en måte å kompensere for at du som låntaker vil ha høyere utgifter, enn det som anses som rimelige levekostnader.

Hvis bankene hadde lagt til grunn samme rente som de tilbyr kundene sine, ville marginene forsvinne. Dermed ville flere få problemer med å betale tilbake boliglånet når kostnadene stiger.


FAQ: Vanlige spørsmål om vår boliglånskalkulator

Er kalkulatoren gratis å bruke?

Selvfølgelig. Det er helt gratis, og du kan teste det så mye du vil. Vi har laget verktøyet for å hjelpe folk med å se boligkostnadene med en gang, når de skal kjøpe bolig.

Kan jeg sammenligne ulike tilbud med hjelp av boliglånskalkulatoren?

Absolutt! Hvis du for eksempel vil sammenligne kostnadene ved ulike boliglånsrenter, kan du fylle ut i renteboksen eller dra i justeringsknappen. På den måten kan du med en gang se i beregningen hvordan boliglånskostnadene dine påvirkes.

Er resultatet i deres boliglånskalkulator nøyaktig?

Det er hovedsakelig et estimat på hva boliglånet kan komme til å koste deg. Boliglån har ulike betingelser avhengig av långiver.

Mye av informasjonen i beregningen kommer imidlertid fra deg. Hvis du for eksempel har fått et finansieringsbevis og kjenner til kostnadene, blir beregningen mer nøyaktig.

Hva kan jeg regne ut med deres boliglånskalkulator?

Du kan beregne boliglånet ditt og finne de månedlige boutgiftene dine både før og etter renteavdrag. Ved å dra i justeringsknappen for boligpris, kan du også se hvor mye du trenger i egenkapital.

Du kan også se hva renten blir i månedlige kostnader, nedbetalingskostnader, belåningsgrad og til og med driftskostnader.