Som du ser, er nettstedet helt fritt for påtrengende reklame. I stedet mottar vi kompensasjon fra en rekke samarbeidspartnere, når vi henviser kunder til dem gjennom annonselenker. Denne godtgjørelsen kan i noen tilfeller påvirke hvordan produktene vises på nettstedet, men vårt redaksjonelle arbeid er uavhengig og påvirkes ikke av eksterne aktører.
Renteprognose – Siste nytt og prognoser for boliglånsrenter 2024
Oppdatert 31. oktober 2024
Skrevet av
Maria Louise Sandberg
Maria Louise Sandberg
Maria er en siviløkonom med erfaring innen innholdsproduksjon. Hun har en bachelorgrad i PR og samfunnspåvirkning ved Høyskolen Kristiania i Oslo, og en master i økonomi og administrasjon ved NMBU i Ås.
Tidligere har Maria jobbet 12 år innen TV-underholdning, der hun blant annet hadde rollen som regissør og redaktør for flere av de største TV-programmene i Norge.
Det er ikke lett å forutsi boliglånsrenten. Det er flere faktorer som kan påvirke renten både opp og ned. Den største faktoren er styringsrenten, som igjen påvirkes av den globale økonomien.
Her sammenstiller vi de siste nyhetene for å lage en best mulig renteprognose. Vi bruker også historiske data for å se hvordan boliglånsrentene har steget og falt det siste året.
Styringsrentens utvikling og fremtidig prognose
De sammenligner renten for din bolig
Zensum er en låneformidler som kan hjelpe deg med å finne ut hvilken bank som tilbyr den beste renten for din bolig.
Tjenesten er helt gratis, og du forplikter deg ikke til noe. Utfordre din nåværende banks boliglånsrente eller søk om et nytt boliglån ved å klikke på knappen under.
I forbindelse med Norges Bank rentebeslutning kommer de med en prognose for hvordan renten vil endre seg i fremtiden. Dokumentet kalles Pengepolitisk rapport og viser hva Norges Bank tenker om fremtiden. Denne publiseres fire ganger per år, da hver tredje måned.
Prognosene er imidlertid svært usikre, noe Norges Bank selv understreker. Nylige hendelser i verden, som kriger og pandemier, har drastisk endret tidligere prognoser. Rapporten bør derfor kun sees på som en indikasjon, og absolutt ikke som et faktum.
Akkurat nå forventer Norges marked flere kutt i styringsrenten i løpet av 2025. Det første kuttet forventes å komme ved utgangen av 2024.
Dersom inflasjonen holder seg stabil rundt målet på 2 %, er det derfor ikke umulig at rentekuttene vil fortsette. De ønsker ikke å holde styringsrenten høy for lenge, ettersom flere bedrifter går konkurs og arbeidsledigheten øker. Med mindre noe uforutsett skjer, kan vi ende opp rundt 3 % innen utgangen av 2024.
Faktorer som påvirker renten
I tillegg til andre sentralbankers rentebeslutninger er det også innenlandske faktorer som påvirker Norges Banks beslutninger. For eksempel har den viktigste årsaken til renteøkninger nå vært den galopperende inflasjonen.
Når Norges Bank hever styringsrenten, er det en måte å bremse økonomien på og redusere nordmenns kjøpekraft. Dersom kjøpekraften synker, vil også inflasjonen synke over tid og nærme seg Norges Banks inflasjonsmål på 2 %.
Inflasjonen i Norge oppdateres i midten av hver måned for den foregående perioden av Statistisk sentralbyrå.
Rentebeslutning
I tillegg til innenlandske faktorer påvirkes Norge også av den globale økonomien. Her har vi samlet alle datoene for kommende rentebeslutning i 2024. Norges pengepolitikk påvirkes i stor grad av USA og den Europeiske sentralbanken.
Det kan være verdt å holde øye med datoene for å se om du bør binde renten eller ikke. Derfor kan det ære lurt å vente på en rentebeslutning først.
Rentebeskjed 2024
🇧🇻 Norge
🇺🇸USA
🇪🇺ECB
25 jan
31 jan
25 jan
21 mars
20 mars
7 mars
03 mai
01 mai
11 apr
20 juni
12 juni
06 jun
15 aug
31 juli
18 jun
19 sept
18 sept
12 sept
7 nov
7 nov
17 okt
19 des
18 des
12 des
4,5 %
5,25 - 5,50 %
4,00 - 4,75 %
Renten i dag vises lengst ned for respektiv sentralbank.
Historiske renter
Nedenfor ser du en grafisk fremstilling av bankenes historiske boliglånsrenter. Det kan være nyttig å se tilbake på hvordan bankene har opptrådt historisk, for å forstå hvordan utviklingen kan bli i fremtiden.
Når du holder musen over punktene, kan du se utviklingen fra måned til måned for hver enkelt utlån. Du kan også krysse av for alternativer ved å klikke på typen utlån. Dette vil gjøre diagrammet mer oversiktlig.
Trenden i rentenivået som tilbys til kundene er så smått i ferd med å gå ned igjen. Prognosen for boliglånsrentene er at de vil fortsette å falle etter utgangen av 2024 og frem til 2027, før de stabiliserer seg igjen.
Det er veldig usikkert og vanskelig å spå om utviklingen, fordi den er så avhengig av den internasjonale situasjonen. Men vi tror på en fortsatt nedgang og flere banker har allerede begynt å redusere sine flytende boliglån i påvente av at styringsrenten skal settes ned.
Prognose for boliglånsrenter 2024 og 2025
Renteprognosene er som sagt svært usikre, men vi tror på en lignende kurve som vi har sett de to siste årene, men denne gangen i en positiv nedadgående trend.
Vi ser at inflasjonen ser ut til å stabilisere seg, arbeidsledigheten stiger (noe som er positivt i et renteperspektiv), bedriftene forventer ikke flere prisøkninger og det siste konjunkturbarometeret viser viser at husholdningene holder på pengene sine.
Folk venter nå med å gjøre større innkjøp som bil og bolig, noe som også tyder på at rentene kan bli satt ned. Forutsatt at ingen store verdensbegivenheter ryster økonomien, ser det relativt lyst ut for 2024 og 2025.
I vår prognose kan boliglånsrentene ligge på rundt 5,7 % ved utgangen av 2024 og rundt 5,1 % ved utgangen av 2025.
Prognose for boliglånsrenter gjennom å sammenligne historiske gjennomsnittsverdier og Norges Banks prognose for styringsrenten
Storbankenes prognoser
Nordea
Dato
Styringsrente
Januar 2024
4,50 %
3M
4,50 %
Juni 2024
4,50 %
Desember 2024
4,00 %
Desember 2025
3,75 %
NORDEA:Prognoser for utviklingen av styringsrente.
Handelsbanken
Dato
Styringsrente
2024
3,75 %
2025
3,00 %
2026
2,50 %
HANDELSBANKEN (DN):Prognoser for utviklingen av styringsrente sitert i Dagens Næringsliv.
Nyhetsoppdateringer om renteprognoser
19 september 2024
I dag besluttet komiteen hos Norges Bank at styringsrenten skal holdes uendret på 4,5 %. Den høye styringsrenten de siste årene har hatt som hensikt å få ned prisveksten. Renten har vært uendret siden desember i fjor.
Komiteen vurderer det som fortsatt nødvendig med en innstrammende pengepolitikk for å få prisveksten ned til ønsket mål og innen rimelig tid. Årsaken til at styringsrenten holder seg uendret er en frykt for at det å sette den ned for tidlig skal påvirke prisveksten negativt, slik at målet vil ta lengre tid å nå. Samtidig kan en for høy rente også være med på å bremse ned økonomien mer enn nødvendig.
– Vi mener det er behov for å holde renten på dagens nivå en stund til, men tidspunktet for å sette renten ned nærmer seg, sier sentralbanksjef Ida Wolden Bache.
Prognosen for denne rapporten indikerer at styringsrenten vil bli liggende på samme nivå ut året. Nedgangen vil med andre ord ikke skje før eventuelt første kvartal av 2025, og vil deretter ha en raskere nedgang gjennom 2025, sier prognosene.
Dette er rentesatsene som gjelder fra 20.september 2024:
Styringsrente: 4,5 %
Døgnlånsrente1: 5,5 %
Reserverente2: 3,5 %
Neste rentebeslutning vil offentliggjøres 7 november 2024.
1 – Døgnlånsrente refererer til renten bankene må betale dersom de har negativ saldo på deres konto hos Norges Bank, over natten. 2 – Reserverente refererer til renten bankene får på innskudd utover sine individuelle kvoter i Norges Bank.
15 august 2024
I dag besluttet komiteen hos Norges Bank at styringsrenten skal holdes uendret på 4,5 %. Målet med den kraftige økningen i desember 2023, var å få kontroll på prisveksten. Til nå har renten vært med på å kjøle ned norsk økonomi, og komiteen er opptatt av at dersom renten settes ned for tidlig, kan prisveksten bli liggende over målet.
– Slik vi nå vurderer utsiktene, vil styringsrenten trolig holdes på dagens nivå en god stund fremover, sier sentralbanksjef Ida Wolden Bache.
Komiteen mener med andre ord at styringsrenten burde holdes på samme nivå en god stund til, slik at de kan få prisveksten ned til ønsket mål og innen rimelig tid. Dersom risikobildet endres og prisveksten holder seg oppe lenger enn anslått, kan renten bli satt opp. Dersom oppbremsingen i norsk økonomi eller inflasjonen kommer raskere ned mot målet enn anslått i juni - kan renten bli satt ned tidligere enn forventet.
Frem mot det neste rentemøtet i september, vil komiteen få mer informasjon om den økonomiske utviklingen og dermed legge frem nye prognoser. Dette publiseres sammen med rentebeslutningen 19 september.
20 juni 2024
I dag har Norges bank besluttet at styringsrenten skal holdes uendret på 4,5 prosent.Komiteens vurdering er at renten er høy nok til å få prisveksten ned til målet innen rimelig tid, men at det blir behov for å holde renten oppe noe lenger enn tidligere anslått.
– Går det som vi nå tror, blir styringsrenten liggende på 4,5 prosent ut året, før den gradvis settes ned, sier sentralbanksjef Ida Wolden Bache.
Det er usikkerhet tilknyttet utviklingen av norsk økonomi, men den økonomiske veksten ventes å ta seg litt opp i årene fremover. Dersom kapasitetsutnyttingen øker eller kronen svekker seg, kan lønns- og prisveksten holde seg oppe lenger. Da kan det bli behov for å sette renten opp. Dersom arbeidsledigheten øker mer enn ventet, eller prisveksten avtar raskere, kan renten bli satt ned tidligere enn vi nå ser for oss.
Neste rentebeslutning publiseres 15 august.
14 juni 2024
I dag publiserte SSB sine økonomiske analyser med prognoser for konjunkturtendensene for Norge og utlandet frem mot 2027.De forventer at aktivitetene i norsk økonomi vil ta seg opp, samtidig som inflasjonen vil synke. Det betyr at styringsrenten og boliglånsrenter kan ventes å reduseres i løpet av året.
SSB spår at aktiviteten i norsk økonomi vil ta seg opp i 2025 og vil nærme seg en konjukturnøytral situasjon fra 2026. Etter at styringsrenten har blitt holdt uendret siden desember 2023, forventer SSB at renten kuttes mot slutten av året.
For boligprisene forventer SSB at de vil vokse mellom 3 - 4 prosent i årene fremover, på bakgrunn av husholdningenes realdisponible inntekt, boligkapital, gjeld og realrente.
05 mai 2024
Norges bank har besluttet at styringsrenten skal holdes uendret på 4,5 prosent. Bakgrunnen for beslutningen er at komiteen vurderer renten som høy nok til å få prisveksten ned til målet på 2 prosent innen rimelig tid.
Sentralbanksjef Ida Wolden Bache sier at renten trolig vil holdes på dagens nivå en god stund fremover.
Pengepolitikken virker innstrammende, og det er lav vekst i norsk økonomi. Prisveksten avtar, men den er fortsatt klart over målet. Bedriftenes kostnader har økt mye de siste årene, og høy lønnsvekst og en svakere krone bidrar til å holde prisveksten oppe.
Samtidig finnes det usikkerhet knyttet de økonomiske utsiktene. Prisveksten har vært lavere enn anslått, den økonomiske aktiviteten er litt høyere enn ventet, og lønnsveksten kan se ut til å bli litt høyere enn anslått.
Komiteen er derfor forberedt på å heve renten dersom det skulle bli nødvendig for å få prisveksten ned til målet innen rimelig tid.
Dersom vi får en kraftigere oppbremsing i norsk økonomi eller det blir utsikter til at prisveksten kommer raskere ned til målet, kan renten bli satt ned tidligere enn antatt.
21 mars 2024
Norges Bank har besluttet at styringsrenten skal holdes uendret på 4,5 prosent. Det ble som ventet og det kan tyde på at vi nå har nådd rentetoppen.
En uendret styringsrente betyr at også boligrenten stort sett vil holde seg uendret. Norges Bank spår en gjennomsnittlig boliglånsrente rundt 5,7 prosent i 2024. Det er tre ganger så høyt som boligrenten i 2021.
Samtidig gjør Norges Banks rentekomité vurderinger om lønnsvekst. Prognosene viser til en forventning om 5 prosent lønnsvekst eller mer i år. Det vil gi en gjennomsnittslønn på omtrent 34 000 kr mer i lønn i år (før skatt).
Dette kan virke som en trøst for mange, men med tanke på at prisveksten øker noe raskere vil ikke denne lønnsveksten være så stor som det høres ut.
Anslaget for årets prisvekst ligger på 4,1 prosent, og med en forventet lønnsvekst på 5 prosent, vil reallønnen øke med rundt 1 prosent.
15 mars 2024
Årets første prognoserapport publisert av SSB viser til en forventning om at styringsrenten skal holdes uendret første halvår i 2024. Økonomene tror rentekuttet ikke kommer før til høsten.
Forskningsleder Thomas von Brasch i SSB sier i en pressemelding at styringsrenten ventes å komme ned mot tre prosent i 2027.
26 februar 2024
Etter siste renteøkning i februar, kom Norges Bank ut med at mange husholdninger kan ha trøbbel med å gjøre opp for seg, med det rentenivået vi har i dag. Norges Bank skisserer at opp mot 2 % av norske husholdninger kan få betalingsproblemer. Dette tilsvarer 35 000 norske husholdninger.
Renten har økt enormt mye de seneste årene. Høy og variabel prisvekst har medført store kostnader for samfunnet. Det rammer spesielt de med lave inntekter og lite å gå på.
Med14 renteøkninger - på rundt to og et halvt år - er styringsrenten satt til 4,5 %. Denne renteøkningen har medført at mange har fått en strammere økonomi, og noen har vanskeligheter med å få endene til å møtes.
Når Norges Bank refererer til pengeproblemer, menes at husholdningene kan få problemer med å dekke rentekostnader og såkalte normale utgifter, med sin løpende inntekt og bruk av sparepenger.
De fleste av husholdningene som kan få betalingsproblemer, er i lavinntektsgrupper. Men prisveksten er fortsatt for høy. I følge sentralbankens beregninger, vil en økning av styringsrenten til 4,5 % medføre en gjennomsnittlig boliglånsrente på 5,7 %. Dette øker imidlertid også faren for mislighold i de øverste inntektsgruppene.
Det betyr at nesten 2 % av norske husholdninger med boliggjeld, vil kunne få betalingsproblemer når boliglånsrenten når 5,7 %.
Mens renteøkningene fikk inflasjonen ned med 0,9 %, ble husholdningenes realdisponible inntekt redusert med 3,4 %.