Slik finansieres nettstedet

Kredittsjekk deg selv

Oppdatert 3. desember 2024
Maria Louise Sandberg
Skrevet av
Maria Louise Sandberg

Ønsker du å ta en kredittsjekk på deg selv, men vet ikke helt hvordan? Eller lurer du bare på hva en kredittsjekk innebærer? Her får du informasjonen du trenger å vite for å ta en kredittsjekk på deg selv. Vi hjelper deg på veien!

Sjekk din kredittscore gratis

uScore gjør det mulig for nordmenn å kredittsjekke seg selv gratis. Som medlem kan du aktivt overvåke din kredittscore og få regelmessige varsler om endringer.

uScore tilbyr også personlige økonomiske råd og tilbud. Slik at du får informasjon på hvilke gode avtaler man kan få på alle viktige utgifter - som boliglån og forsikring, samt hvor man får disse gode avtalene.

Over 747 000 andre nordmenn har benyttet uScore for å sjekke sin kredittscore gratis. Gjør som dem og test uScores tjeneste.

Hvorfor kredittsjekke seg selv?

Det kan være flere grunner til å kredittsjekke seg selv. Du kan blant annet få tilgang på verdifull informasjon om din nåværende kredittstatus.

Ved å kredittsjekke deg selv, kan du benytte informasjonen til å både håndtere og organisere din personlige økonomi.

I tillegg har du muligheter til å rette opp i eventuelle feil og mangler i din kredittvurdering, dersom du oppdager at dette er tilfellet.

Ved en lav kredittscore, vil du ha en god mulighet til å ta tak i din økonomiske situasjon og forbedre din kredittverdighet.

Det finnes ulike aktører som tilbyr slike tjenester. Noen tjenester tar penger for at du skal kunne utføre en kredittsjekk, men det finnes også mange alternativer som er gratis.

uScore er en av de som tilbyr en gratis kredittsjekk. I tillegg tilbyr de personlig rådgivning for å forbedre og håndtere din økonomiske situasjon.

Sjekk ut uScore sin tjeneste her (annonse).

Foto: Generert av AI-verktøyet Ideogram.

Hvordan kan man kredittsjekke seg selv?

Slik kredittsjekker du deg selv:

  1. Velg en tjeneste for kredittsjekk:
    I Norge finnes det mange ulike tilbydere av kredittsjekk. Noen tar betalt, men det finnes også alternativer som er gratis. Start med å finne tjenesten du ønsker å benytte.
  2. Oppsøk tjenesten:
    Oppsøk tjenesten du ønsker å ta i bruk og finn ut hva som kreves for å få tilgang på din kredittvurdering. De fleste tjenester er digitale, som gjør det lettere og mer tilgjengelig å benytte - uansett hvor du befinner deg.
  3. Identifisering:
    De fleste tjenester krever at du identifiserer deg med BankID, for å kunne få tilgang til informasjon tilknyttet din private økonomi. Du må også oppgi: navn, fødselsnummer og adresse.
  4. Bestill kredittsjekk:
    Følg instruksene for tjenesten, for å bestille din kredittsjekk.
  5. Gjennomgang av kredittvurdering:
    Når du mottar din kredittvurdering, kan du gjennomgå informasjonen. Se etter eventuelle feil, unøyaktigheter eller uventede oppføringer.
  6. Korrigere eventuelle feil:
    Korrigere feil hvis nødvendig. Dette gjør du ved å ta kontakt direkte med tjenesten. De kan som regel hjelpe deg å få informasjonen korrekt. Som regel må du kunne dokumentere feilaktig informasjon, for at det skal kunne bli fjernet eller rettet opp i.

Ved å utføre regelmessige kredittsjekker på deg selv, kan du opprettholde god oversikt over din nåværende kredittstatus. I tillegg kan du gjøre nødvendige handlinger for å opprettholde en god vurdering eller forbedre den.

Vi hos Finansplassen anbefaler tjenesten fra uScore. De tilbyr god oversikt og varsling ved eventuelle endringer. I tillegg har de personlig rådgivning.

Det kan være hensiktsmessig dersom du behøver råd og veiledning til hvordan du kan håndtere din privatøkonomi eller forbedre din kredittscore.

Dette vurderer långivere når de ser på din kredittsjekk

Når en långiver utfører en kredittsjekk på det, vil de vanligvis se på følgende informasjon i din kredittvurdering:

  1. Betalingshistorikk:
    Långiveren vil se på om du tidligere har betalt regningene dine til rett tid. Dette inkluderer boliglån, kredittkort, billån og andre typer lån. Forsinkede eller manglende betalinger kan påvirke kredittscoren din negativt.
  2. Kreditthistorikk:
    Din kredittsjekk vil vise til alle dine tidligere og nåværende kreditter og lån. Dette inkluderer nåværende gjeldssaldo, kredittrammer og eventuelle misligholdte lån.
  3. Kredittramme og bruk:
    Långivere vil se på hvor mye kreditt du har tilgjengelig og hvor mye du faktisk benytter av din eksisterende kredittramme.

    Høy kredittutnyttelse vil si at du bruker mye av den tilgjengelige kreditten. Det kan ofte indikere høyt økonomisk stress og kan dermed påvirke din kredittscore negativt.
  4. Kreditt- og lånehenvendelser:
    Antallet henvendelser om kreditt eller lån som nylig er utført, kan påvirke din kredittscore. Ved hyppige henvendelser kan det signalisere at du søker mye kreditt på kort tid. Det kan tolkes som en økonomisk risiko for en långiver.
  5. Mangfold av kreditt og lån:
    Långivere ser også på din variasjon av tilgjengelig kreditt- og lånekontoer. Eksempelvis: boliglån, billån, kredittkort og forbrukslån. Å ha en variert kreditthistorikk og god evne til å betale tilbake - ses på som positivt for din kredittscore.
  6. Betalingsevne:
    Långivere vil til slutt vurdere din nåværende inntekt og eventuelle andre gjeldsforpliktelser. Dette for å vurdere om du har evnen til å betjene det nye lånet du søker om.

Med andre ord vil långiveren avgjøre om de skal godkjenne lånesøknaden din basert på denne informasjonen. Det vil også ofte påvirke hvilke betingelser, rentenivå og lånebeløp du vil få tilbud om.

Hva er kredittsjekk?

En kredittsjekk er en prosess hvor långiver eller en annen institusjon vurderer din kredittverdighet. Da sjekkes din kreditthistorie og andre relevante økonomiske opplysninger. 

Et annet ord for kredittsjekk er kredittvurdering.

Formålet med en kredittsjekk er å avgjøre din evne til å håndtere en eventuell ny gjeld og betale tilbake lån i fremtiden.  

En kredittsjekk brukes ofte i forbindelse med en lånesøknad, eksempelvis forbrukslån, kjøp på avbetaling eller etterfakturering. 

Under en kredittsjekk vil långiver vanligvis vurdere ulike faktorer. Dette inkluderer din betalingshistorikk, nåværende gjeld, kreditthistorikk, inntekt og andre økonomiske forhold. 

Basert på informasjonen långiver innhenter, bestemmes det om lånet skal godkjennes og i så fall hvilke betingelser, rente og lånebeløp de ønsker å tilby for din individuelle situasjon.  

For at långivere eller andre institusjoner skal ha mulighet til å foreta en kredittsjekk, må personopplysningsloven godkjenne at det er en god grunn til å foreta denne kredittsjekken.

Hvordan sjekke betalingsanmerkninger på seg selv?

Når du foretar en kredittsjekk hos en valgt tjeneste, vil du få en oversikt over din økonomiske situasjon. Dette inkluderer dine betalingsanmerkninger.

Sjekk dine betalingsanmerkninger her:


FAQ - Vanlige spørsmål om kredittsjekk

Kan man kredittsjekke seg selv?

Ja, du kan absolutt kredittsjekke deg selv. Det finnes ulike digitale tjenester som tilbyr kredittsjekk. Noen tar betalt, men det finnes også alternativer som er gratis.

Kan privatpersoner be om kredittsjekk?

I følge personopplysningsloven må du ha en god grunn til å ta kredittsjekk av andre. Denne bestemmelsen sier at det bare kan gjennomføres kredittvurdering av deg, dersom det er nødvendig for å oppfylle en berettiget interesse. Samtidig må denne interessen ta hensyn til ditt personvern.

Med andre ord finnes det ulike krav til når det er lovlig å foreta en kredittsjekk av deg.

Les mer om kravene hos Datatilsynet her.

Hvor mye koster en kredittsjekk?

Det varierer fra tjeneste til tjeneste hvor mye en kredittsjekk koster. Det kommer an på hvilken type hjelp du ønsker fra tjenesten. Samtidig er det mange som tilbyr en kredittsjekk gratis, dersom dette er det eneste du ønsker.

Hvor kan jeg se min kredittvurdering?

Du kan se din kredittvurdering ved å utføre en kredittsjekk på deg selv. Det finnes flere ulike tjenester som tilbyr dette. uScore er blant en av de som tilbyr denne tjenesten gratis (annonse).

Derfor kan du stole på informasjonen

Vi strever etter å hjelpe deg med å ta smarte økonomiske beslutninger. Selv om vi følger en redaksjonell integritet, kan innholdet på siden fremheve produkter fra våres partnere. Her er en forklaring om hvordan vi tjener penger. Les mer om hvem vi er og vårt løfte for å veilede deg gjennom livets finansielle reise her.

Dette er parameterne og deres vekting:
  • Over 24 års samlet kompetanse innen privatøkonomi
  • Økonomer med høyere utdanning
  • Utdannede journalister
  • Faktasjekker artikler og anmeldelser
Våre retningslinjer