Som du ser, er nettstedet helt fritt for påtrengende reklame. I stedet mottar vi kompensasjon fra en rekke samarbeidspartnere, når vi henviser kunder til dem gjennom annonselenker. Denne godtgjørelsen kan i noen tilfeller påvirke hvordan produktene vises på nettstedet, men vårt redaksjonelle arbeid er uavhengig og påvirkes ikke av eksterne aktører.
Oslo blant topp 10 av Europas dyreste hovedsteder å bo i
Oppdatert 21. mai 2024
Skrevet av
Maria Louise Sandberg
Maria Louise Sandberg
Maria er en siviløkonom med erfaring innen innholdsproduksjon. Hun har en bachelorgrad i PR og samfunnspåvirkning ved Høyskolen Kristiania i Oslo, og en master i økonomi og administrasjon ved NMBU i Ås.
Tidligere har Maria jobbet 12 år innen TV-underholdning, der hun blant annet hadde rollen som regissør og redaktør for flere av de største TV-programmene i Norge.
Estela er økonomijournalist med over 13 års erfaring. Hun har jobbet for CNN News, for Grupo Copesa, det kanskje mest innflytelsesrike chilenske mediekonsernet i Chile, og for den amerikanske regjeringen i Washington DC.
Vår undersøkelse om levekostnader i Europa viser at Oslo er et av de ti dyreste hovedstedene å bo i Europa. London topper listen, etterfulgt av Monte Carlo. Oslo har de tredje dyreste matprisene av alle europeiske hovedsteder.
Vi har gjennomgått offisiell statistikk fra ulike europeiske hovedsteder og kartlagt levekostnader basert på syv ulike faktorer. Blant annet leiekostnader, strøm, transport og livsstil.
For dem som bor i den norske hovedstaden, kan dette komme som en overraskelse for noen, spesielt siden faktorene dekker nesten 50 % av lønnen. Sammenlignet med de andre europeiske hovedstedene, er det mat og transport som viser seg å være den dyreste posten for nordmenn. Det etterlater en smal margin til alt annet.
Dette blir enda mer bekymringsfullt av det faktum at boligprisen per kvadratmeter har en gjennomsnittspris på 91 585,19 kr i Oslo sentrum.
Det er imidlertid andre faktorer som betaling av offentlige tjenester, sport og aktiviteter og klær som gjør at Oslo er blant de 10 dyreste hovedstedene i Europa.
Mer om studien
Studien analyserer data fra mai 2024 om levekostnader i de ulike hovedstedene i Europa. Hver hovedstad har fått en poengsum som viser forholdet mellom lønn og levekostnader (rimelighet), der høyeste mulige poengsum er 100. For å illustrere parameternes fordeling: transport er vektet 12 %, klær og sko 2,3 %, sport og aktivitet 4,8 %, matpriser i butikk 32,9 %, månedlige tjenester (mobil, internett, strøm osv) 7,7 %, leie per måned 24 % og restauranter 16,2 %.
Topp 10 dyreste hovedsteder i Europa
Plassering
By
Land
Rimelighet (score) / 100
1
London
England
41,04
2
Monte Carlo
Monaco
41,23
3
Dublin
Irland
42,24
4
Luxemburg
Luxemburg
44,18
5
Bern
Sveits
45,38
6
Amsterdam
Nederland
45,61
7
Lisbon
Portugal
46,36
8
Valletta
Malta
47,46
9
Athen
Hellas
47,52
10
Oslo
Norge
47,61
Finansplassen: Topp 10 dyreste hovedsteder i Europa - Data hentet fra Numbeo.
Topp 10 billigste hovedsteder i Europa
Plassering
By
Land
Rimelighet (Score / 100)
1
Bucharest
Romania
59,69
2
Chisinau
Moldova
56,40
3
San Marino
San Marino
54,43
4
Vilnius
Litauen
53,68
5
Vaduz
Liechtenstein
53,19
6
Warsawa
Polen
53,10
7
Helsinki
Finland
53,00
8
Skopje
Nord Macedonia
52,98
9
Budapest
Ungarn
52,75
10
Madrid
Spania
52,03
Finansplassen: Topp 10 billigste hovedsteder i Europa - Data hentet fra Numbeo.
Dagens rentenivå og prisøkning - kan skape betalingsproblemer for husholdningene
Det er ingen nyhet at økningen ilevekostnadene har vært sterkt merkbar så langt i år. Renteøkninger og levekostnader gir en økt belastning for familiebudsjettet, og mange husholdninger kan få trøbbel med å gjøre opp for seg, med det rentenivået og prisene vi har i dag.
Renten har økt enormt de seneste årene. Høy og variabel prisvekst har medført store kostnader for samfunnet. Dermed rammes spesielt de med lave inntekter og lite å gå på. Med 14 renteøkninger- på rundt to og et halvt år - er styringsrenten satt til 4,5 prosent. Som et resultat av renteøkningen, har mange fått en strammere økonomi, og flere får vanskeligheter med å få endene til å møtes.
Oslo kommer på en tiendeplass, blant de dyreste hovedstedene i Europa. Undersøkelsen viser at for en familie på fire, er den estimerte månedlige kostnaden rundt 46 356,60 kr, uten å ta hensyn til leiekostnadene. Hvis vi tar i betraktning at en gjennomsnittslønn fra to inntektskilder utgjør 77 939,82 kr, sitter familiegruppen igjen med 31 583,22 kr til andre utgifter, hvorav minst 56 % går til å dekke boligkostnader.
Tidligere i år publiserte også Norges Bank og SSB prognoser som tydet til frykt for at flere norske husholdninger skulle få betalingsproblemer, nå som rentene er så høye. Med en styringsrente på 4,5 prosent og en gjennomsnittlig boliglånsrente på 5,7 prosent, blir det ikke bare tøft for de med noe lavere inntekt. Det øker imidlertid også faren for mislighold i de øverste inntektsgruppene.
Som et resultat av dette kan dermed flere husholdninger få problemer med å dekke sine levekostnader med det inntektsnivået vi har i dag. Det gjør at flere og flere må ty til sparepengene.
Oslo dyreste levekostnad - mat og transport
Matpriser - Tredje dyreste i Europa
London topper rangeringen og har generelt høyere priser enn i Oslo. Den største forskjellen mellom levekostnadene i Oslo og London er matprisene. Oslo har hele 23,90 % høyere matpriser enn i London. Oslo har også tredje dyreste matpriseneav alle de europeiske hovedstedene, bare Monte Carlo og Bern er dyrere.
Dersom du skal kjøpe et salathode, koster det 104,4 % mer i Oslo. For en et stykke kjøtt på 1 kg 82 %, melk 23,2 % og brød 60,9 % mer enn i London.
Transportkostnader
Transportkostnadene er også det som viser seg å være dyrere i Oslo enn i London. En enkeltbillett koster 5,6 % mer i Oslo, taxi per kilometer 64,3 % og bensin koster 8,7 % mer i Oslo enn i London. Oslo ligger også på en fjerdeplass for dyrestetransportkostnadene av alle de europeiske hovedstedene, bare Monte Carlo, Bern og Vaduz er dyrere.
Til tross for at Oslo har høyere matpriser og transportkostnader, som er kostnader husholdningene må betale hver eneste dag, har Oslo også et lavere inntektsnivå enn London. I London tjener man i gjennomsnitt 16,3 % mer enn en som bor i Oslo. Det betyr med andre ord at dersom du bor i Oslo, dekker inntekten mindre av levekostnadene tilknyttet mat og transport, enn i London.
Det vil med andre ord være helt avgjørende at den enkelte forstår det økonomiske landskapet, for å kunne ta gode avgjørelser. For mange kan det både være vanskelig og tidkrevende å finne gode løsninger i en tøff økonomisk periode.
Det er grunnen til at våre økonomieksperter har analysert hvilke faktorer som driver levekostnadene. På den måten kan det være lettere for den enkelte å forstå hvor du kan ta mer beviste valg, slik at du kan få mer romslighet i budsjettet.
Andre globale funn
London gikk til topps i rangeringen og ble klassifisert som den dyreste hovedstaden i Europa, med en score på bare 41,04 av 100. London overgikk dermed byer som Monte Carlo (41,23) og Dublin (42,24), som kom på henholdsvis andre- og tredjeplass.
I den andre enden av skalaen var det Bucuresti som gikk helt til topps i kåringen av den rimeligste hovedstaden, med en imponerende poengsum på 59,69. Chisinau og San Marino kom på andre- og tredjeplass, med en score på henholdsvis 56,4 og 54,43. Selv om listen i stor grad domineres av øst europeiske hovedsteder, inkluderer den også byer som Helsinki (53) og Madrid (52,03).