Slik finansieres nettstedet

Skattemelding 2023 – Guide til hvordan fylle ut din selvangivelse

Maria Louise Sandberg, Finansplassen
Oppdatert 13. mars 2024

Fra og med i dag og i morgen, mottar de fleste skattemeldingen for inntektsåret 2023. Er du usikker på hvordan du skal fulle ut selvangivelsen? Vi har skrevet en kort og enkel guide til hva du burde sjekke.

For å være sikker på at du ikke betaler for mye i skatt, er det viktig å sjekke at opplysningene i skattemeldingen er riktige. Vi guider deg gjennom og viser deg hva som er viktig å få med seg, slik at du får de fradragene du har krav på.

Hva er selvangivelse?

Selvangivelse er annet ord for skattemelding. I 2017 vedtok Stortinget en ny Skatteforvaltningslov, hvor de døpte om selvangivelse til skattemelding. Dette skjedde i forbindelse med lanseringen av en ny skattemelding for næringsdrivende.

Selvangivelse er en rapport som norske skattebetalere må sende til Skatteetaten hver år for å å oppgi sin inntekt, formue og fradrag.

Denne rapporten brukes av Skatteetaten til å beregne hvor mye skatt den enkelte skal betale eller få tilbakebetalt.

Selvangivelsen inneholder informasjon om blant annet lønn, pensjonsinntekt, kapitalinntekt, gjeld, formue og fradrag som den enkelte har rett til å trekke fra på skatten. Det er viktig å fylle ut selvangivelsen nøyaktig og innen fristen.

Når er det frist for å levere selvangivelse i 2024?

Fristen for å levere din selvangivelse for inntektsåret 2023, er 30.april og gjelder for lønnsmottakere og pensjonister. For næringsdrivende og bedrifter er fristen 31.mai.

Du får muligheter til å fylle ut din selvangivelse så fort Skatteetaten sender ut din skattemelding. Som regel gjøres dette fra 14.mars og frem til 31.mars, og da kan du begynne å fylle ut.

Hvordan fyller jeg ut min selvangivelse?

Det er viktig å sjekke at all informasjon i skattemeldingen er riktig, og se om du har krav på flere fradrag slik at beregningen for skatt også blir riktig. Noen fradrag vil automatisk være fyllt inn, men i noen tilfeller må du gjøre det manuelt.

Skatteetaten har opprettet en god fradragsveileder. Benytt denne for å sjekke hva du har krav på. Du kan også lese Skatteetatens oversikt over ulike temaer og fradrag i skattemeldingen, for å få hjelp til hva du burde sjekke.

Sjekk at all informasjon er riktig

  1. Sjekk lønn og betalt skatt
    Sjekk at det du har fått i lønn og det du har betalt i skatt er riktig. Dette kan du finne ut av ved å se på din sammenstilling av inntekter, fradrag og skattetrekk som du mottar fra din arbeidsgiver. Sammenlign at denne informasjonen samsvarer med det som står i din skattemelding.
  2. Sjekk pensjon eller uføretrygd
    Sjekk at det du mottar i pensjon eller uføretrygd er riktig. Du kan finne en oversikt over dette på ditt NAV eller eventuelt hos aktøren du mottar pensjon eller trygd fra. Deretter sammenligner du dette med hva som er rapportert i din skattemelding.
  3. Sjekk gjeld og formue
    Sjekk at din gjeld og formue stemmer i skattemeldingen. Informasjonen vil automatisk bli hentet fra aktørene du har gjeld eller formue hos, men pass på at disse tallene er riktige. Hvis formuen din gir deg verdsettingsrabatt, vil dette automatisk være forhåndsutfylt i din skattemelding.

Endre skattemeldingen

Hvis du finner ut at noen av opplysningene ikke stemmer eller ikke finnes i din skattemelding, må du gjøre endringer eller føre de opp slik at det blir riktig. Det kan eksempelvis være at du har kjøpt en bolig og at lånet ikke står oppført, at du har solgt aksjer eller har giftet deg.

Hva gjør jeg hvis jeg ser feil i selvangivelsen etter at den er innsendt?

Det er ingen problem. Du kan fortsatt gjøre endringer, det er bare viktig at du husker å levere selvangivelsen på nytt, etter at endringene er utført.

Levere selvangivelse

Fristen for å levere din selvangivelse er 30.april. Du kan endre og levere så mange ganger du ønsker, også etter at fristen har gått ut. Hvis du mangler dokumentasjon på endringene du har fyllt inn, vil Skatteetaten etterspørre dette.

Hva skjer hvis jeg ikke har levert selvangivelsen innen 30.april?

Hvis du ikke har levert selvangivelsen innen 30.april, blir den automatisk levert med de forhåndsutfylte opplysningene som var oppgitt før fristen gikk ut.

Husk også at du kan gjøre endringer etter fristen, hvis du innser at det er noen fradrag du har gått glipp av eller det er noen opplysninger som burde være oppgitt.

Etter levering av selvangivelse

I skattemeldingen ser du en foreløpig beregning av skatten du må betale. Etter at du har levert oppdaterte opplysninger, kan det dermed skje endringer. Skatteetaten vil derfor gå igjennom alle opplysningene.

Om du får igjen på skatten (til gode) eller må betale mer i skatt (restskatt), får du ikke vite før skatteoppgjøret. Skatteoppgjøret utsendes som regel i juni - altså før sommeren. Noen kan få det før, og andre mellom august og september.

Årsaker til at noen får det senere kan avhenge av ulike faktorer. Eksempelvis at du har gjort mange endringer eller lagt til vedlegg. Det kan også være at du blir tatt ut i tilfeldig kontroll, eller at du ikke har oppgitt nødvendige opplysninger.


FAQ - Spørsmål om selvangivelse

Hva er forskjell på skattemelding og selvangivelse?

Skattemelding er det offisielle navnet på dokumentet som tidligere ble kalt for selvangivelse.

Skattemeldingen inneholder de samme opplysningene som tidligere, men betyr at det ikke bare er et dokument fra skattemottakeren, men også en melding fra Skatteetaten til deg med forhåndsutfylte opplysninger.

Selvangivelse er rapporten skattemottakeren fyller ut og sender til Skatteetaten hvert år. Den gir oversikt over din økonomiske situasjon og danner grunnlaget for beregning av skatten.

Selvangivelsen inneholder opplysninger om din inntekt, formue og fradrag.

Med andre ord er selvangivelse det samme som skattemelding, men begrepet "skattemelding" benyttes mer formelt av Skatteetaten for å beskrive dokumentet de sender og fyller ut.

Når får man skattemelding 2023?

Skatteetaten sender som regel ut skattemelding fra 14.mars frem til 31.mars. Da kan du begynne å fylle ut din selvangivelse.

Er det nødvendig å levere selvangivelse?

Det er ikke nødvendig å levere selvangivelse, men det kan være smart å sjekke at opplysningene stemmer og eventuelt gjøre endringer hvis noe er feil.

Grunnen til det er for å forsikre deg om at du ikke går glipp av noen fradragsfordeler eller ender med å måtte betale tilbake på skatten.

Samtidig er det greit å vite at hvis du ikke leverer selvangivelsen innen 30.april, blir den automatisk levert med de forhåndsutfylte opplysningene som var oppgitt før fristen gikk ut.

Husk også at du kan gjøre endringer etter fristen, hvis du innser at det er noen fradrag du har gått glipp av eller det er noen opplysninger som burde være oppgitt.

Beste boliglånsrente idag – Vi hjelper deg å finne beste lånerente her
Boliglån
Beste forbrukslån akkurat nå – Gode lån fra de beste långiverne
forbrukslån