Slik finansieres nettstedet

Kredittkort på dagen: Her finner du informasjonen du trenger

Oppdatert 25. mars 2025
Maria Louise Sandberg
Skrevet av
Maria Louise Sandberg

"Kredittkort på dagen" blir ofte brukt som et markedsføringsbegrep, som refererer til en rask søknads-og godkjenningsprosess for kredittkort, men det er viktig å forstå at det ikke betyr at du faktisk får et fysisk kredittkort samme dag som du søker. Vi tar deg gjennom det du behøver vite før du søker om kredittkort på dagen.

Prosessen fra søknad til bruk

Fra du søker om et kredittkort til du mottar kortet og kan ta det i bruk, tar normalt mellom 7 - 13 virkedager. Så selv om søknaden ofte kan godkjennes samme dag, vil det ta noen dager før du faktisk mottar og kan bruke det fysiske kortet.

Slik kan du få tilgang til kredittkort på dagen

1
Søknadsprosessen
Etter at du har søkt om ønsket kredittbeløp og fyllt inn nødvendig informasjon, vil du som regel få beskjed om kreditten er godkjent eller ikke i løpet av samme dag. Det forutsetter at du søker innenfor kredittselskapets åpningstider.
2
Aktiver kredittkortet
Mange kredittselskaper tilbyr enten digitale kort eller muligheter til å ta i bruk betalingsløsninger på mobil. Det betyr at det finnes muligheter for å aktivere kortet, selv om du ikke har mottatt det fysiske kortet. Dette gjøres som regel i kredittselskapets nettbank eller mobilbank.
3
Risiko ved aktivering før mottagelse av kort
For digitale kort er det ingen direkte risiko ved tidlig aktivering, men dersom du venter på å motta et fysisk kort i posten, er det nyttig å være klar over risikoen. Ved tidlig aktivering (før du har mottatt det fysiske kortet), kan være risikofylt dersom kortet skulle komme på avveie i utsendelsen.
4
Betalingsløsning på mobil
Når kortet er aktivert, kan du legge det til som betalingsløsning på din mobil og ta i bruk kortet.

Fordeler og ulemper med kredittkort på dagen

Det er viktig å være klar over hvilke risikoer som kommer ved det å ha kredittkort. Så lenge du opprettholder et forsvarlig bruk og betaler tilbake til forfall, kan kredittkort også ha fordeler. Vær klar over dette før du søker om kredittkort.

Fordeler

  • Tilgang til kreditt ved akutte behov
  • Finansiell fleksibilitet
  • Bonus- og rabattordninger
  • Inkluderte forsikringer

Ulemper

  • Høye renter på utestående kreditt
  • Risiko for overforbruk
  • Mulig gjeldsfelle

Krav for å få søknaden godkjent

  • Aldersgrense: 18 år.
  • Inntektskrav: Stabil inntekt, konkrete beløp.
  • Kreditthistorikk: Ingen betalingsanmerkning.
  • Juridiske krav: Norsk personnummer og folkeregistrert adresse.

Slik søker du om kredittkort

Når du skal søke om et kredittkort kan du velge å gjøre det hos et kredittselskap eller gjennom en låneformidler. Du må fylle inn personlig informasjon og ønsket kredittgrense, ofte etterfulgt av signering med bankID. Etter at søknaden er sendt inn vil du som regel få svar innen 3 virkedager.

Du kan søke om flere kredittkort samtidig, men dette kan påvirke kredittscoren din negativt. Det er aldri et godt tegn for banken at man søker flere steder etter samme låneprodukt. På den måten vil det være bedre om du sammenligner kredittkort først, for så å søke om kredittkortet som passer best for deg.

Kostnader ved kredittkort

1. Årsavgift

Årsavgift er et gebyr som betales per år og er en kostnad for bruk av kortet. Denne avgiften ligger mellom 0 - 7 800 kroner, avhengig av korttype. Endel premiumkort kommer med en årsavgift, men det finnes også kredittkort uten. Disse gir gjerne noe færre fordeler enn premiumkort, men er ideelle for personer som ønsker cashback, poeng eller rabatter som gir lave totale kostnader.

Finn ut hvilke kredittkort som kommer uten årsavgift.

2. Renter

Alle kredittkort kommer med renter på utestående saldo, hvor de typisk har en rente mellom 15 - 25 %. Det betyr at dersom du anvender deg av kortets kreditt, vil det påløpe renter dersom du ikke betaler til forfall. Det finnes dog kredittkort med lav rente, som er ideelle for personer som trenger fleksibilitet i tilbakebetaling over en lengre periode. Disse kortene reduserer de totale rentekostnadene og gjør det rimeligere å betale ned gjeld over tid, sammenlignet med kort med høyere renter.

Finn kortet som passer best for deg og som har lave renter.

3. Purregebyr / Forsinkelsesgebyr

De fleste kredittkort vil ha et purregebyr, også kalt forsinkelsesgebyr, og påløper ved forsinket betaling. Det ligger vanligvis på en kostnad på 65 - 125 kroner per gang. For å unngå dette gjelder det å betale fakturaen innen forfall, eller eventuelt minstekravet for betaling hver måned.

4. Kontantuttaksgebyr

Kontantuttaksgebyr er en kostnad som tilkommer dersom du tar ut penger. Det gjelder både dersom du fysisk tar ut penger i butikk eller minibank, men også dersom du overfører penger fra kredittkortet til en annen konto. Dette gebyret ligger normalt mellom 25 - 70 kroner + 1 - 2 % av uttaket, men det finnes også kort uten dette gebyret.

Finn kredittkort som kommer uten gebyr og kontantuttaksgebyr.

5. Valutapåslag

Valutapåslag innebærer at du betaler et vekslingsgebyr når det skal gjøres om fra utenlandsk valuta til norske kroner. I Norge kommer alle kredittkort med et valutapåslag, som regel mellom 1,75 - 2 % og kommer i tillegg til vekslingskursen.

Finn det beste kredittkortet med lavt valutapåslag.

Hvordan kredittscoren din vil påvirkes

Din kredittscore vil påvirkes av ulike faktorer som vil ha en innvirkning på om du har en god eller dårlig kredittscore. Kredittscoren vil avgjøre om en långiver kan innvilge ønsket kredittgrense og vil påvirke hvilke betingelser du får tilbud om. Faktorene som er med på å påvirke din kredittscore er følgende:

1. Betalingshistorikk

Dette sier noe om din historikk for manglende betalinger. Dette inkluderer saker tilknyttet ulike typer lån og regninger som ikke har blitt betalt til forfall. Forsinkede eller manglende betalinger vil dermed påvirke din kredittscore negativt.

2. Kreditthistorikk og aktuell gjeld

Din kredittsjekk vil også vise alle dine tidligere og nåværende kreditter og lån. Dette inkluderer nåværende gjeldssaldo, kredittrammer og eventuelle misligholdte lån.

De vil også se på hvor mye kreditt du har tilgjengelig og hvor mye av den du faktisk benytter. En høy kredittutnyttelse vil si at du bruker mye av din tilgjengelige kreditt. Det kan ofte indikere høyt økonomisk stress og kan dermed påvirke kredittscoren negativt.

3. Kreditt- og lånehenvendelser

Antallet henvendelser om kreditt eller lån som nylig er utført, kan påvirke din kredittscore. Ved hyppige henvendelser kan det signalisere at du søker mye kreditt på kort tid, og kan tolkes som en økonomisk risiko for långiver. 

4. Mangfold av kreditt og lån

Variasjon av tilgjengelige kreditt- og lånekontoer, vil påvirke kredittscoren positivt, så lenge du viser til god betalingsevne. Dersom du både har et boliglån, billån, kredittkort og et forbrukslån, signaliserer dette en variert kreditthistorikk. Viser du god evne til å betale tilbake, sees dette på som positivt for din kredittscore og for en eventuell långiver. Men ved mislighold av kreditt og lån, vil det derimot påvirke scoren din negativt.

Populære kredittkort akkurat nå

BESTE KREDITTKORT I 2024
★★★★★
★★★★★
4,3
Finansplassens rating
TF Bank Mastercard
Kredittgrense:
150 000 kroner
Årsavgift:
0 kroner
Valutapåslag:
1,75 %
  • Omfattende reiseforsikring
  • Gebyrfritt i utlandet
Søk
Annonse
Eff. Rente 26,69% kr 25.000/12 mnd, kost. 3 337 totalt kr. 28 337.
Les mer

Tips til ansvarlig bruk av kredittkort på dagen

1
Velg et kredittkort ut fra din økonomiske situasjon
Ved å aktivt sammenligne de ulike alternativene, kan du velge et kredittkort som er billigere ved bruk eller som kan gi deg fordeler som gjør at du i lengden kan spare penger. På den måten kan du lettere finne et kredittkort som passer for deg og din økonomiske situasjon, og unngår sitte igjen med regninger du ikke har muligheter til å betale tilbake.
2
Ikke bruk mer enn du har muligheter til å betale tilbake
Det er viktig å tenke over at du ikke handler for mer enn hva du kan betale tilbake. Dersom du ikke har kontroll over ditt forbruk kan regningen komme som en overraskelse og du kan risikere at du har brukt mer enn du har muligheter til å betale tilbake. Ofte kan man i en viss grad selv velge ønsket kredittgrense, men vår anbefaling er at du velger en grense som du vet at du kan håndtere basert på din personlige økonomi, slik at du ikke risikerer overforbruk og ikke kan tilbakebetale gjelden til forfall.

3
Ha kontroll når gjeld skal tilbakebetales
Det som også er viktig å tenke på er når det er forfall, slik at du ikke risikerer unødvendige purregebyrer eller betalingsanmerkninger. De fleste kredittkort tillater at du tilbakebetaler deler av gjelden, med et minstekrav på beløp. Vi anbefaler likevel at du betaler hele beløpet for å unngå høye renter, som igjen kan påføre en dyr gjeld og høye kostnader i fremtiden.
4
Ikke len deg for mye på muligheten til rentefri periode
Det er mange kredittkort som tilbyr muligheten for rentefri periode, hvor du kan utsette betalingen uten at det påløper renter. Det viktigste er egentlig ikke hvor mange rentefrie dager som er inkludert i kortet, men snarere at du betaler tilbake innen de rentefrie dagene er over. Det er da rentene påløper og det kan fort bli en dyr affære om du ikke betaler til forfall.

Vanlige spørsmål om kredittkort på dagen

Hvilket kredittkort er lettest å få?
Bank Norwegians kredittkort er det enkleste kredittkortet å få. Dette er det eneste kortet på markedet som ikke stiller krav til minimum årsinntekt ved søknad. Til sammenligning krever de fleste andre krekdittkortutstedere en dokumentert minimumsinntekt før de vil vurdere søknaden din.
Kan jeg få kredittkort på dagen?
Nei, du kan vanligvis ikke få kredittkort på dagen. Søknadsprosessen tar normalt 3-5 virkedager siden banken må gjennomføre kredittsjekk og verifisere personopplysninger. Selv med ekspressbehandling tar selve kortleveransen 1-3 dager med posten.
Hvor lang tid tar det å få et kredittkort?

Kredittkort leveres vanligvis innen 5-10 virkedager fra godkjent søknad. Søknadsprosessen tar 1-3 dager for kredittsjekk, mens produksjon og utsendelse tar ytterligere 3-7 dager. Enkelte banker tilbyr raskere behandling, men kortleveransen tar likevel tid.

Hvem kan ikke få kredittkort?
Personer som ikke kan få kredittkort inkluderer mindreårige under 18 år, personer med betalingsanmerkninger, individer med for lav inntekt eller høy gjeldsgrad, de uten fast inntekt, personer uten norsk personnummer, og de med nylig personlig konkurs.

Derfor kan du stole på informasjonen

Vi strever etter å hjelpe deg med å ta smarte økonomiske beslutninger. Selv om vi følger en redaksjonell integritet, kan innholdet på siden fremheve produkter fra våres partnere. Her er en forklaring om hvordan vi tjener penger. Les mer om hvem vi er og vårt løfte for å veilede deg gjennom livets finansielle reise her.

Dette er parameterne og deres vekting:
  • Over 24 års samlet kompetanse innen privatøkonomi
  • Økonomer med høyere utdanning
  • Utdannede journalister
  • Faktasjekker artikler og anmeldelser
Våre retningslinjer