Slik finansieres nettstedet

Kredittkort i utlandet: Kortet som er best egnet for utenlandsbruk

Oppdatert 7. januar 2025
Maria Louise Sandberg
Skrevet av
Maria Louise Sandberg
Olle Pettersson
Gransket av
Olle Pettersson

Beste kredittkort for reise i utlandet 2025

  • TF Bank Mastercard: Beste mastercard for reise i utlandet.
  • Revolut Premium, Metal og Ultra: Uten valutapåslag.
  • Bank Norwegian: Gebyrfritt og med cashback eller bonuspoeng.
BESTE KREDITTKORT I UTLANDET 2025
★★★★★
★★★★★
4,6
Finansplassens rating
TF Bank Mastercard
Kredittgrense:
150 000 kroner
Årsavgift:
0 kroner
Valutapåslag:
1,75 %
  • Omfattende reiseforsikring
  • Gebyrfritt i utlandet
Søk
Annonse
Eff. Rente 26,69% kr 25.000/12 mnd, kost. 3 337 totalt kr. 28 337.
Les mer

Sammenlign fordeler med kredittkort i utlandet

Resultat / 31

Hva innebærer kredittkort i utlandet?

Kredittkort i utlandet gir ekstra sikkerhet og fleksibilitet. Det beskytter mot svindel ved å la deg bestride automatiserte transaksjoner. I tillegg inkluderer mange kredittkort reiseforsikring, cashback, og andre fordeler som kan være nyttige når du reiser.

Hvorfor bruke kredittkort i utlandet?

Fordeler med kredittkort i utlandet

  • Økt sikkerhet sammenlignet med kontanter
  • Gunstige valutakurser
  • Inkludert reiseforsikring
  • Enkel sporing av utgifter
  • Økonomisk fleksibilitet i nødsituasjoner
  • Mulighet for bonus og fordeler

Når lønner det seg å ha kredittkort i utlandet?

Det lønner seg å ha kredittkort i utlandet fordi det ofte gir økt sikkerhet gjennom svindelforsikringer, kjøpsforsikringer og reiseforsikring. Kortet kan også inkludere fordeler som rabatter på hotell og leiebil, samt bonuspoeng og cashback. Det finnes også gebyrfrie kort med lavt valutapåslag, som kan være gunstig på reise til utlandet.

Finnes det land hvor bruk av kredittkort er vanskelig eller umulig?

I dag kan du som regel betale med kredittkort de fleste steder i verden, men i eksempelvis Asia, Afrika og Syd-Amerika, er det fortsatt mest vanlig med kontanter. I slike tilfeller vil vi anbefale kredittkort som har lave gebyrer for kontantuttak, som eksempelvis TF Bank Mastercard som er gebyrfritt i utlandet.

Slik velger du det beste kredittkortet når du skal reise til utlandet

For å finne et kredittkort som er best egnet i utlandet, kan det være en fordel å:

  • Sammenligne og finn beste reisekredittkort.
  • Se på kostnader og gebyrer tilknyttet bruk i utlandet.
  • Vurdere nyttige forsikringer som er inkludert i kortet.
  • Se på hvilke andre fordeler du kan dra nytte av.

Ulike typer gebyrer ved bruk av kort i utlandet

Når du skal ut på reise, finnes det flere typer utenlandsgebyrer med kredittkort, som vil være en fordel å være oppmerksom på. På den måten kan du unngå å betale unødvendige kostnader.

Valutapåslag med kredittkort

Det er svært få leverandører som tilbyr kort uten valutapåslag i Norge, da dette er et gebyr bankene tar for å minimere risikoen for vekslingen. Dersom det ikke er et kredittkort uten valutapåslag, har det som regel et gebyr ligger mellom 1,75 - 2 %.

Eksempler på et kredittkort uten valutapåslag er Revolut Ultra, Metal eller Premium. De har dog noe høyere årsavgift. Et annet alternativ uten årsavgift og med lavest mulig valutapåslag er TF Bank Mastercard, med et gebyr på 1,75 %.

Kontantuttak i utlandet

Det kan lønne seg å se etter kredittkort uten gebyr for kontantuttak når du skal til utlandet, da det kan spare deg for noen ekstra kostnader. Dersom du ikke velger et kredittkort uten gebyr for kontantuttak, vil kostnadene normalt ligge mellom 25 - 70 kroner + 1 - 2 % av uttaket, når du tar ut penger i utlandet.

Dersom du ønsker å ta ut penger med kredittkort, er det noen kort som har en grense for maks uttak i minibank. Dette varierer fra bank og korttypen, men grensen ligger som regel mellom 5 000 - 10 000 kroner per dag.

Det å ta ut penger med Mastercard koster som regel det samme som andre kredittkort, men kan ofte være billigere enn vanlige betalingskort. Det finnes flere alternativer for gebyrfrie kredittkort, som gjør at du kan ta ut penger uten ekstra kostnad.

Et populært kredittkort uten gebyr for kontantuttak er TF Bank Mastercard og re:member gold.

Utenlandske valutakurser med kredittkort

Når du bruker kredittkort eller tar ut penger i utlandet, skjer valutavekslingen automatisk til kortets valuta ved kjøp eller uttak. Banken din fastsetter vekslingskursen basert på markedsrenten, og kursene har en daglig svingning som påvirker kostnaden den dagen transaksjonen finner sted.

Vi anbefaler alltid at du betaler i lokale valuta, fordi det vil gjøre vekslingen mindre kostbar. Det kan nemlig koste deg opptil 10 % mer, dersom du velger å betale i norske kroner. Nedenfor kan du se utviklingen av de mest vanlige valutakursene: USD og EUR, sammenlignet med NOK:

Årsavgift for kort som er best egnet i utlandet

Årsavgiften varierer fra kort til kort og er avhengig av fordelene og hvilken korttype det er. Premium-kort kommer som regel med flere fordeler, men har også gjerne en høyere årsavgift. Denne avgiften ligger mellom 50 - 7 800 kroner. De fleste standard-kort er kredittkort helt uten årsavgift.

Det vil derfor være viktig at du sammenligner hvilke fordeler du vil dra nytte av, samt ditt forbruk. Dersom årsavgiften ikke kan veie opp for det du kan spare ved bruk av kortet, vil det ikke være verdt å betale så mye for kortet.

EKSEMPEL:

Dersom du eksempelvis står mellom Revolut Premium og TF Bank Mastercard må du bruke over 970 kroner i vekslingsgebyr for å veie opp for årsavgiften som kommer med Revolut Premium. Det innebærer at du må bruke over 55 429 kroner. Samtidig har Revolut begrenset veksling opptil 10 000 kroner i måneden. Det betyr at du må bruke enda mer.

Dette er årsaken til at vi anbefaler at du ser på ditt forbruk, for å kunne se om årsavgiften er verdt fordelen.

Nyttige typer kredittkortforsikring i utlandet

Vi anbefaler at du leser betingelsene tilknyttet de ulike forsikringene nøye før avreise, slik at du vet hva som er inkludert og ikke. Det varierer nemlig fra kort til kort hva som dekkes og hvor omfattende forsikringen er. På den måten kan forsikringen være med på å avgjøre hvilket kredittkort som er best i utlandet. 

Reiseforsikring

Reiseforsikring med kredittkort inkluderer ofte avbestillingsforsikring, forsikring for forsinket bagasje, medisinske utgifter og lignede. For å aktivere reiseforsikringen, må du betale minst 50 % av reisekostnadene med ditt kredittkort.

De fleste norske kredittkort har inkludert reiseforsikring, men det varierer hvor omfattende de er. Derfor anbefaler vi at du leser betingelsene nøye før avreise, slik at du vet hva som er inkludert og ikke. På den måten vil det være ulikt hvilket kort som passer best for din ferie.

Kredittkortet med mest omfattende reiseforsikring i vår undersøkelse er TF Bank Mastercard.

Avbestillingsforsikring

Kredittkort med avbestillingsavgift dekker kostnader ved avbestilling av reiser grunnet uforutsette hendelser, som eksempelvis sykdom eller ulykker. Forsikringen aktiveres som regel når du bestiller minst 50 % av din reise med kredittkortet. Dette er som regel inkludert i de fleste reiseforsikringene.

Bagasjeforsikring

Kredittkort med bagasjeforsikring dekker som regel tap, forsinkelse eller skade på bagasje under reisen. For at forsikringen skal gjelde, må ofte en del av reisen være betalt med kortet. Dette er som regel inkludert i de fleste reiseforsikringene du får via ditt kredittkort.

Ulykkesforsikring

Kredittkort med ulykkesforsikring gir økonomisk beskyttelse ved ulykker som kan oppstå underveis på reisen. Forsikringen dekker typisk medisinske utgifter og erstatning ved dødsfall eller varig invaliditet. Dette er som regel inkludert i de fleste reiseforsikringene du får via ditt kredittkort.

Leiebilforsikring

Kredittkort med leiebilforsikring dekker som regel egenandel ved skade eller tyveri av leiebil. Forsikringen aktiveres når du betaler leiebilen med kredittkortet. Den kan også dekke utgifter som ikke dekkes av leiebilselskapets grunnforsikring, men vilkårene varierer mellom kortutstedere.

Dette er en forsikring som ofte kommer utenom en vanlig reiseforsikring.

Andre typer fordeler

Når du skal på reise til utlandet finnes det flere fordeler som kan komme med et kredittkort. Det inkluderer reisefordeler, bonuspoeng, rabatter og cashback.

Reisefordeler

Reiseforsikring, loungetilgang, Fast Track og concierge-tjenester er noe av det vi anser som gode reisefordeler. Det kan også innebære rabatter på shopping, opplevelser, aktiviteter og leiebil. Reisefordelene varierer fra kredittkort til kredittkort, så det kan være nyttig å sammenligne de ulike for å se hvilket som kan gi deg flest fordeler i utlandet.

Bonuspoeng

Kredittkort med bonuspoeng gir enten muligheter for opptjening av fly- eller hotellpoeng, og er svært vanlig og attraktivt for de som reiser mye. Opptjeningen varierer som regel mellom 10 - 25 % per brukte krone. Det betyr at dersom du får 10 % opptjening og bruker 100 kroner, har du tjent inn 10 bonuspoeng.

Poengene du tjener inn kan du senere benytte til å betale din neste ferie. Hva bonuspoengene er verdt varierer, men som regel ligger det et sted mellom 0,5 - 2 % per poeng. På den måten kan din opptjente bonus gi deg en rabattert ferie eller i beste fall en gratis tur. 

Et populært kredittkort med flypoeng og bonus tilknyttet reise er eksempelvis Bank Norwegian.

Rabatter

Dersom du er på utkikk etter fordeler tilknyttet booking av hotell, leiebil, shopping, restauranter eller opplevelser, kan det være nyttig å velge et kredittkort med rabatter. Det er vanlig at rabattene ligger mellom 15 - 20 %.

Det kan være verdt å merke seg at visse rabatter kun kan benyttes i Norge. Så sjekk dette på forhånd, når du skal til utlandet.

Populære kredittkort med rabatter er eksempelvis re:member black og TF Bank Mastercard.

Cashback

Har du et stort forbruk og ønsker å få penger tilbake for alt du handler, vil et kredittkort med cashback være det beste valget. Det er vanlig at opptjeningen av cashback ligger mellom 0,5 - 1 % per brukte krone. Cashbacken kan ofte benyttes til betaling av faktura eller overføres til din konto.

Populære kredittkort tilknyttet cashback er eksempelvis Bank Norwegian og Trumf Visa.

★★★★★
★★★★★
4,6
Rating av Finansplassen

Beste kredittkortet på utenlandsreise

Representativt eksempel: Eff. Rente 26,69% kr 25.000/12 mnd, kost. 3 337 totalt kr. 28 337.

TF Bank Mastercard er kredittkortet vi anser er best i utlandet. Det gir den mest omfattende reiseforsikringen i vår sammenligning, er gebyrfritt i utlandet og tilbyr kontaktløs betaling - som bidrar til ekstra sikkerhet. Det er også et Mastercard, som er det mest aksepterte kredittkortet i verden. Det tilbyr også rabatter på booking av hotell og overnatting i utlandet.

Kredittkort vs debetkort i utlandet

De fleste debetkort er visa-kort, mens de fleste kredittkortene er levert av visa eller mastercard. Vi har tatt utgangspunkt i det når vi har vi vurdert internasjonal aksept i listen nedenfor. Sammenligningen inkluderer kredittgrense og tilgjengelighet, gebyrer og valutapåslag, sikkerhet, forsikringsdekning, bonus, og renter ved bruk.

Type kortKredittkortDebetkort
Økt sikkerhet ved svindelJaNei
Kredittgrense (lånte penger)JaNei
Gebyrfrie kortJaNei
Inkluderte forsikringerJaNei
Internasjonal akseptJaJa
Påløpende renterJaNei
RabatterJaNei
BonuspoengJaNei
ReisefordelerJaNei
Her har du en oversikt over hva som er forskjellen på debet og kredit.

Fordeler med debetkort

  • Du betaler med penger du har
  • Ingen ekstra renter ved bruk
  • Aksepteres over alt
  • Ingen årsavgift

Ulemper med debetkort

  • Ingen inkluderte forsikringer
  • Ingen bonus eller reisefordeler
  • Ingen fleksibel kreditt for nødsituasjoner
  • Mindre sikkerhet ved svindel

Praktiske tips for sikker kortbruk på reise

  1. Informer kredittkortselskapet før reise: Du bør informere banken om utenlandsreiser for å unngå et kortet blir sperret ved mistenkelige transaksjoner. Banken kan også gi deg råd om gebyrer og når du skal bruke mastercard i utlandet, samt sikre at du har tilgang til kundeservice ved behov.
  2. Overvåkning av transaksjoner: For å sikre mot svindel av kredittkort i utlandet, kan en løsning være å kontrollere kontoutskrifter regelmessig. På den måten kan du raskt oppdage eventuelle transaksjoner som du ikke kjenner igjen. Dersom dette blir oppdaget bør du ta kontakt med banken direkte og få kortet sperret.
  3. Trygg oppbevaring av kort: Vi anbefaler at du alltid oppbevarer kredittkort på et sikkert sted. Det kan være eksempelvis i en safe på hotellrommet eller i en veske du har nære kroppen. Dersom det er muligheter for å betale med kontaktløs betaling, anbefaler vi at du bevarer kortet på hotellrommet. På den måten kan du unngå at det blir stjålet.
  4. Ekstra kort: Vi anbefaler også alltid at du alltid har med deg et ekstra kort når du skal til utlandet, slik at du kan ha en sikkerhet dersom noe skulle skje med kortet du anvender. I slike situasjoner anbefaler vi alltid at kortene oppbevares separat, slik at det ikke finnes en mulighet for at begge går tapt eller blir stjålet på samme tid.
  5. Håndtering av tapt eller stjålet kredittkort: Dersom du oppdager at kortet har gått tapt eller er stjålet, anbefaler vi at du tar kontakt med banken direkte, slik at du får sperret kortet. Dersom du oppdager at det har blitt gjort transaksjoner du ikke kjenner til, kan du også rapportere om dette. Enten til ditt forsikringsselskap eller via ditt kredittselskap.  

Vanlige spørsmål om kredittkort i utlandet

Hvordan påvirker bruk av kredittkort i utlandet kredittscoren?

Bruk av kredittkort i utlandet påvirker vanligvis ikke kredittscoren direkte, men høyt forbruk kan øke utestående gjeld og påvirke scoren dersom betalingen uteblir. Betaling i tide og kontrollert gjeldsgrad er viktig for å kunne bevare en god kredittscore.

Hvor lønner det seg å ta ut euro?

Det lønner seg ofte å ta ut euro i lokale minibanker i landet du besøker, da disse vanligvis tilbyr lavere vekslingskurser enn flyplasser og hoteller. Unngå minibanker som gir mulighet til å betale i norske kroner, for å unngå dårlig vekslingskurs.

Hvordan påvirker valutakursen bruken av kredittkort i utlandet?
Valutakurser har en daglig svingning og påvirker derfor kostnaden den dagen transaksjonen finner sted. På den måten vil det være nyttig å vite kursen på forhånd, så du ikke får deg noen overraskelser etter vekslingen finner sted.   Selv om dollaren eksempelvis lå på 6 norske kroner sist du var i USA, ligger den nå i overkant av 11. På den måten blir prisene i USA mye dyrere i dag enn de har vært tidligere. Det er greit å være bevisst på, så man ikke lar seg lure av at man tenker det er billig.   Vi anbefaler også alltid at du betaler i lokale valuta, fordi det vil gjøre vekslingen mindre kostbar. Det kan nemlig koste deg opptil 10 % mer, dersom du velger å betale i norske kroner.
Hvilke gebyrer kommer ved bruk av kredittkort i utlandet?
Gebyrene som kommer ved bruk av kredittkort på ferie inkluderer  kontantuttak og valutapåslag. Når du tar ut penger tar banken et gebyr for selve uttaket. Ofte ligger dette mellom 25 - 70 kroner + 1 - 2 % av uttaket. Dersom du er i utlandet, må beløpet også veksles fra lokal valuta til norske kroner, og banken tar dermed et valutapåslag mellom 1,75 - 2,05 % for å minimere risikoen med vekslingen.   Det finnes dog noen kredittkort som tilbyr gebyrfritt uttak både i Norge og i utlandet. Eksempler på det er TF Bank Mastercard, som også har lavest mulig valutapåslag på 1,75 %.
Hvilke forsikringer følger ofte med kredittkort som brukes i utlandet?
De fleste kredittkort for bruk i utlandet følger ofte med reiseforsikring og svindelbeskyttelse, da disse er spesielt aktuelle for reiser til utlandet. Hvor omfattende dekningen er varierer fra kort til kort, men i vår sammenligning er TF Bank Mastercard kortet med best reiseforsikring.

Derfor kan du stole på informasjonen

Vi strever etter å hjelpe deg med å ta smarte økonomiske beslutninger. Selv om vi følger en redaksjonell integritet, kan innholdet på siden fremheve produkter fra våres partnere. Her er en forklaring om hvordan vi tjener penger. Les mer om hvem vi er og vårt løfte for å veilede deg gjennom livets finansielle reise her.

Dette er parameterne og deres vekting:
  • Over 24 års samlet kompetanse innen privatøkonomi
  • Økonomer med høyere utdanning
  • Utdannede journalister
  • Faktasjekker artikler og anmeldelser
Våre retningslinjer