Slik finansieres nettstedet

Renteprognose – Siste nytt og prognoser for boliglånsrenter 2024

Oppdatert 7. januar 2025
Maria Louise Sandberg
Skrevet av
Maria Louise Sandberg

Det er ikke lett å forutsi boliglånsrenten. Det er flere faktorer som kan påvirke renten både opp og ned. Den største faktoren er styringsrenten, som igjen påvirkes av den globale økonomien.

Vi har sammenstilt de siste nyhetene, for å utvikle en best mulig renteprognose. Vi bruker også historisk data for å se hvordan boliglånsrenten har utviklet seg de siste årene.

Hovedpunkter for renteutviklingen

  • Boliglånsrente i utgangen av 2024: 5,80 %
  • Utsikter for 2025: Nedgang mot 5,1 %
  • Dagens styringsrente: 4,5 %
  • Neste rentebeslutning fra Norges Bank: 23 januar 2025

Oppsummering av renteutviklingen i 2024

Mange forventet et rentekutt allerede høsten 2024, noe det ikke ble noe syn av i utgangen av 2024. Grunnet høy prisvekst de siste årene har målet vært å få ned denne veksten. I frykt for å sette ned styringsrenten for tidlig og muligheter for å påvirke prisveksten negativt, bestemte Norges Bank for å holde styringsrenten uendret og har hold den slik en god stund.

Prognosene ble endret og antok at styringsrenten vil holde seg uendret ut 2024. Det viste den seg å gjøre. For boliglånsrenten ligger den nå på 5,80 % for utestående lån til flytende rente, og for nye lån til flytende rente på 5,65 %.

Utsikter for 2025

Renteprognosene er som sagt svært usikre, men vi tror på en lignende kurve som vi har sett de to siste årene, men denne ganger i en positiv nedgående trend.

Vi ser at inflasjonen ser ut til å stabilisere seg, arbeidsledigheten stiger (noe som er positivt i et renteperspektiv), bedriftene forventer ikke prisøkninger og det siste konjunkturbarometeret viser at husholdningene holder på pengene sine.

Folk venter nå med å gjøre større innkjøp som bil og bolig, noe som også tyder på at rentene kan bli satt ned. Forutsatt at ingen store verdensbegivenheter ryster økonomien, ser det relativt lyst ut for 2025.

Forventede rentenivåer

I vår prognose kan boliglånsrentene ligge på rundt 5,7 % i starten av 2025 og 5,1 % ved utgangen av 2025. Dette på bakgrunn av beslutningen om å holde styringsrenten uendret ut 2024.

Usikkerhetsfaktorer

Det er flere usikkerhetsfaktorer som gjør det vanskelig å spå fremtiden for norsk økonomi, og kan dermed føre til avvik fra nåværende forventninger. Faktorene inkluderer blant annet:

  1. Inflasjonsutviklingen: Hvorvidt inflasjonen faller raskere eller saktere enn forventet vil påvirke sentralbankenes rentebeslutninger.
  2. Økonomisk vekst: Tempoet i den økonomiske veksten, spesielt i USA, kan påvirke Federal Reserves beslutninger om rentekutt.
  3. Arbeidsmarkedet: Utviklingen av arbeidsledigheten, særlig om den holder seg over 4 % frem mot 2027. Det kan være med på å påvirke rentebeslutningene.
  4. Boligmarkedet: Utviklingen i boligbyggingen og boligprisene kan påvirke behovet for rentekutt.
  5. Globale økonomiske forhold: Faktorer som en mulig eskalerende handelskrig mellom USA og Kina kan påvirke investeringsbeslutninger og dermed også renteutviklingen.
  6. Husholdningens tilpasning: Hvordan husholdningene har forberedt seg på renteøkninger kan påvirke hvor mye rentene må økes for å ha ønsket effekt.
  7. Valutakursutvikling: Vedvarende svak kronekurs kan påvirke importpriser og dermed inflasjonen.
  8. Langsiktige økonomiske tider: Faktorer som aldrende demografi, lavere produktivitetsvekst og økonomisk usikkerhet kan påvirke det langsiktige rentenivået.
  9. Sentralbankenes vurderinger: Federal Reserve og andre sentralbankers subjektive vurderinger av økonomiske data og inflasjonsutviklingen vil påvirke timingen og omfanget av rentekutt.

Norges Banks prognoser

Fire ganger i året publiserer Norges Bank deres prognoser for utviklingen i norsk pengepolitikk. Dette inkluderer deres prognoser om utviklingen av Norges styringsrente og boliglånsrente. Dette blir som regel publisert i forbindelse med rentebeslutninger og rapporten kalles Pengepolitisk Rapport.

Prognosene er imidlertid svært usikre, noe Norges Bank selv understreker. Nylige hendelser i verden som kriger og pandemier har drastisk endret tidligere prognoser. Rapporten bør derfor kun sees på som en indikasjon og absolutt ikke som et faktum.

Kilde: SSB og Norges Bank.

Storbankene prognoser

Handelsbanken og Nordea har laget sine egne prognoser for styringsrentens utvikling. Se oversikten nedenfor.

NORDEA

DatoStyringsrente
Januar 20244,50 %
3M4,50 %
Juni 20244,50 %
Desember 20244,00 %
Desember 20253,75 %
NORDEA: Prognoser for utviklingen av styringsrente.

HANDELSBANKEN

DatoStyringsrente
20243,75 %
20253,00 %
20262,50 %
HANDELSBANKEN (DN): Prognoser for utviklingen av styringsrente sitert i Dagens Næringsliv.

Dette påvirker boliglånsrentene

Det finnes ulike faktorer som er med på å påvirke boliglånsrentene. Dette inkluderer styringsrenten, inflasjon, internasjonale faktorer og konkurransesituasjonen blant bankene.

Styringsrenten

Norges Bank kommer med rentebeslutninger flere ganger i året, hvor utviklingen av styringsrenten har som mål på å påvirke den økonomiske aktiviteten og inflasjonen i et land i positiv retning. Styringsrenten er et viktig verktøy for å:

  1. Kontrollere inflasjonen: Ved å heve renten kan sentralbanken dempe økonomisk aktivitet og redusere inflasjonspress. Ved å senke renten kan den stimulere økonomien og øke inflasjonen dersom den er for lav.
  2. Stimulere eller bremse økonomisk vekst: Lavere renter gjør det billigere å låne, noe som kan øke investeringer og forbruk. Høyere renter har motsatt effekt.
  3. Påvirke valutakursen: Rentenivået kan påvirke etterspørselen etter landets valuta, noe som igjen påvirker import og eksport.
  4. Stabilisere finansmarkedene: Ved å justere renten kan sentralbanken bidra til å opprettholde stabilitet i finansielle markeder.

Når Norges Bank har hevet styringsrenten de siste årene, er det en måte for å bremse økonomien og redusere nordmenns kjøpekraft. Når kjøpekraften synker, vil også inflasjonen synke over tid og på den måten kunne bidra til en lavere boliglånsrente på sikt.

Når styringsrenten endres, påvirker det kostnadene bankene har for å låne penger, noe som igjen påvirker renten de tilbyr på boliglån. I og med at styringsrenten også sier noe om utviklingen i økonomisk fremtid, vil det påvirke bankenes forventninger og dermed deres prissetting av boliglån.

Slik påvirker endringer i styringsrenten boliglån

Når Norges Bank endrer styringsrenten påvirker dette vanligvis boliglånsrentene i samme retning. Bankene justerer ofte sine utlånsrenter i takt med endringer i styringsrenten, men ikke nødvendigvis med samme prosentpoeng.

Tidsperspektiv for renteendringer

Det er viktig å merke seg at det er en tidsforsinkelse mellom endringer i styringsrenten og når dette påvirker boliglånet. Bankene har en varslingsfrist på to måneder før renteendringer trer i kraft på eksisterende lån.

For renteøkninger må bankene dermed varsle kundene seks uker i forveien, mens rentenedsettelse kan gjennomføres umiddelbart.

Bankens handlingsrom

Det er verdt å merke seg at bankene også har et handlingsrom når det kommer til hvordan boliglånsrentene utvikler seg. Konkurranse i markedet vil være med på å påvirke hvor raskt og i hvilken grad endringene overføres til boliglånsrentene.

Internasjonale faktorer

Norske renter påvirkes av rentenivået i andre land, spesielt i USA og i eurosonen. Lave renter internasjonalt kan legge press på Norge for å holde rentene lave for å unngå for sterk krone. En svak krone derimot kan føre til høyere importert inflasjon, noe som kan presse Norges Bank til å heve renten.

Ved høy global inflasjon, kan det smitte over til Norge og påvirke rentebeslutningene. Pengepolitiske beslutninger i store økonomier som USA og EU kan dermed indirekte påvirke norsk pengepolitikk og dermed også boliglånsrentene.

Rentebeskjed for 2025

Her har vi samlet alle datoene for kommende rentebeslutninger i 2025. Norges pengepolitikk påvirkes i stor grad av USA og den Europeiske sentralbanken. Derfor kan det være nyttig å holde et øye med når rentebeslutninger skal tas, slik at du ikke gjør noen drastiske avgjørelser i forkant.

🇧🇻 Norge🇺🇸 USA🇪🇺 ESB
19 des18 des12 des
23 jan29 jan30 jan
27 mar19 mars6 mar
8 mai7 mai17 apr
19 jun18 juni5 juni
14 aug30 juli24 juli
18 sept17 sept11 sept
6 nov29 okt30 okt
18 des10 des18 des
4,5 %4,50 - 4,75 %3,00 %
Renten i dag vises lengst ned for respektive sentralbank.

Inflasjonens rolle

I tillegg til sentralbankers rentebeslutninger verden over, er det også innenlandske faktorer som påvirker Norges Banks beslutninger vedrørende styringsrenten. For eksempel har den viktigste årsaken til renteøkningene de siste årene vært den galopperende inflasjonen.

Dersom styringsrenten kan bidra til at kjøpekraften synker, vil også inflasjonen synke over tid og nærme seg Norges Banks inflasjonsmål på 2 %. Dersom inflasjonen holder seg stabilt rundt målet på 2 %, er det ikke umulig at rentekutt vil skje.

Man ønsker aldri holde styringsrenten høy for lenge, ettersom det kan bidra til at flere bedrifter går konkurs og arbeidsledigheten øker.

Inflasjonen i Norge oppdateres i midten av hver måned for den foregående perioden av Statistisk Sentralbyrå.

Dagens rentenivåer hos ulike banker

Vi anbefaler alltid å sammenligne boliglånsrenter før du signerer en låneavtale, da det kan føre til en bedre boliglånsrente. Dersom du allerede har et boliglån, kan du også benytte muligheten til å forhandle hos din eksisterende bank, dersom du skulle få tilbud om en bedre rente et annet sted.

Du kan sammenligne boliglånsrenter selv her hos Finansplassen, eller benytte en låneformidler som gjør jobben for deg.

Sammenligner boligrente for deg

Zensum er en låneformidler som kan hjelpe deg med å finne ut hvilken bank som tilbyr den beste renten for din bolig. Tjenesten er helt gratis og du forplikter deg ikke til noe når du sender inn søknad. Utfordre din nåværende banks boliglånsrente eller søk om et nytt ved å klikke på knappen under.

Representativt eksempel: 2 000 000 kr, o/25 år: nom. rente 7,47 %, eff. rente 7,77 %. Kostnad: 2 436 540 kr. Totalt: 4 436 540 kr.

Oppdatert oversikt: Boliglånsrenter akkurat nå

ZensumPOPULÆR6,00 - 30,16 %
Tjenestetorget5,64 - 24,90 %
Bulder Bank5,51 - 5,78 %
DNBFra 5,69 %
SpareBank 15,70 - 6,60 %
Sbanken5,45 - 5,85 %
Nordea5,71 - 6,60 %
KLP5,47 - 6,01 %
OBOS5,71 - 7,75 %
Landkreditt5,42 - 7,18 %
Storebrand6,30 - 7,43 %
Oppdatert 16 desember 2024

Historiske renter

Nedenfor ser du en grafisk fremstilling av bankenes historiske utlånsrenter. Det kan være nyttig å se tilbake på hvordan bankene faktisk har opptrådt historisk, for å forstå hvordan utviklingen kan bli i fremtiden.

Trenden i rentenivået som tilbys til kundene er så smått i ferd med å gå ned igjen. Prognosen for boliglånsrentene er at de vil fortsette og falle etter utgangen av 2024 og frem til 2027, før de stabiliserer seg igjen.

Det er veldig usikkert og vanskelig å spå en utvikling, da det i stor grad påvirkes av den internasjonale situasjonen og økonomien. Vi tror fortsatt på nedgang og vi kan allerede se at flere banker har begynt å redusere sine flytende boliglån i påvente av at styringsrenten skal settes ned.

Praktiske konsekvenser av renteendringer

Det finnes flere praktiske konsekvenser av renteendringer. Det inkluderer blant annet kostnader ved et boliglån, da høye renter bidrar til økte kostnader for boliglåntakere, mens ved lave renter reduseres dem. Dersom rentene er lave vil det igjen bidra til høye boligpriser, mens høye renter kan ha en dempende effekt på boligmarkedet.

Slik beregner du kostnader ved boliglån

Dette eksempelet illustrerer hvordan et boliglån beregnes og hvilke faktorer som spiller inn, inkludert egenkapitalkrav, renteberegning og krav til betjeningsevne og inntekt. La oss anta at du og din partner skal kjøpe en bolig for 5 millioner kroner.

  • Egenkapital: 5 000 000 kroner x 15 % = 750 000 kroner.
  • Lånebeløp: 5 000 000 kroner x 85 % = 4 250 000 kroner.
  • Rente: 6 %
  • Nedbetalingstid: 30 år (360 måneder).

Månedskostnaden blir rundt 19 176 kroner.
Total tilbakebetaling over 30 år er: 19 176 x 360 = 6 903 360 kroner.
Total rentekostnad: 6 903 360 – 4 250 000 = 2 653 360 kroner.

Du må kunne tåle en renteøkning på minst 5 prosentpoeng, noe som vil øke den månedlige kostnaden til rundt 30 421 kroner. For å kunne ta opp dette lånet, må du eller din medsøker ha en samlet årlig bruttoinntekt på minst 850 000 kroner (fem ganger lånebeløpet).

Du kan også benytte vår boliglånskalkulator for å beregne og sammenligne kostnader ved ulike boliglån.

Skattefradragets betydning

Et skattefradrag kan ha flere viktige konsekvenser for boliglånsrentene. Det inkluderer blant annet følgende punkter:

  1. Redusert effektiv rentekostnad: Skattefradraget senker den reelle kostnaden ved å ha boliglån, da en del av renteutgiftene kan trekkes fra skatten.
  2. Økt lånekapasitet: Fradraget gjør det mulig for husholdningene å betjene større lån, noe som kan bidra til økt etterspørsel etter boliger og potensielt høyere boligpriser.
  3. Markedspåvirkning: Bankene tar hensyn til skattefradraget når de setter boliglånsrenter, da de vet at den effektive renten for låntakere er lavere enn den nominelle renten.
  4. Politisk virkemiddel: Endringer i skattefradragets størrelse kan brukes som et politisk verktøy for å påvirke boligmarkedet og husholdningenes økonomi.

Boligmarkedets reaksjon på renteprognosene

Renteprognosene sier noe om hvordan man tror at utviklingen av renten og den norske økonomien vil se ut i fremtiden. På den måten kan boligmarkedet ofte reagere sensitivt på renteprognoser, da det kan ha en betydelig innvirkning på boligpriser, kjøpekraft og investeringsbeslutninger.

Forventet prisutvikling

Prognoser som tilsier at renter kommer til å reduseres over tid, kan føre til en forventning om økte boligpriser. Samtidig som ved høye renteprognoser kan føre til å dempe prisvekstforventninger. Lave renter også bidrar til å stimulere økt kjøpsaktivitet, da potensielle kjøpere ønsker å sikre seg før prisene eventuelt stiger.

Konsekvenser for ulike grupper

En endring i styringsrenten kan ha følgende konsekvenser for boliglåntakere:

  1. For deg som skal kjøpe bolig: Utsikter som tilsier lavere renter kan stimulere til økt kjøpsaktivitet, da potensielle kjøpere ønsker å sikre seg før prisene eventuelt stiger. Ved høyere renter som fører til økte lånekostnader, medfører det derimot en redusert kjøpekraft for husholdninger med boliglån.
  2. For deg som skal selge bolig: Ved prognoser om renteøkninger kan noen boligeiere velge å selge for å unngå høye lånekostnader eller fallende priser.
  3. For deg som skal leie bolig: Ved høye renter er det færre som har muligheter til å kjøpe seg bolig. Dette fører til at flere alternativet til å leie bolig. Det er dog verdt å merke seg at investorer av utleieboliger kan justere sine strategier basert på renteprognoser, da disse påvirker lønnsomheten i utleiemarkedet.
  4. For deg som ønsker å refinansiere ditt boliglån: Prognoser om renteendringer kan føre til økt aktivitet i refinansieringsmarkedet, der boligeiere søker å låse gunstige renter.

Maria Louise Sandberg

Ekspertenes tips: Burde jeg velge fast eller flytende rente?

På bakgrunn av dagens høye boliglånsrenter, opplever mange at de har nådd terskelen for hva de kan håndtere i rentekostnader. Dette har medført at stadig flere har valgt å bytte til fastrente.

Dette kan være gunstig dersom man er redd for at rentene skal øke ytterligere, da det garanterer at du holder seg på bestemt rentenivå i valgt bindingstid.

Samtidig har eksperter ytret at de tror boliglånsrentene kommer til å reduseres gradvis i løpet av neste år. Vi anbefaler at dersom du velger et fastrentelån i dag, kan det være en fordel å velge en kort bindingstid. På den måten kan du også dra nytte av en eventuell rentenedsettelse i løpet av neste år.

Det er verdt å merke seg at det er vanskelig å komme med en generell anbefaling, da det avhenger av din situasjon. Det eneste vi kan si som en generell anbefaling er at fastrentelån bidrar til at du har mer kontroll på hva du skal betale hver måned, noe som kan være en trygghet for mange.

Det finnes også en mulighet for å binde deler av lånet til fastrente og en annen del som flytende. På den måten kan du dra nytte av forutsigbarhet, samtidig som eventuelle rentefordeler i fremtiden.

Sjekkliste for boliglåntakere

Det er mye å tenke på før du skal søke om et boliglån, da det et boliglån er tilknyttet en del kostnader som vi ha stor innvirkning på ditt nåværende budsjett. Derfor har vi satt opp en sjekkliste, for økonomisk planlegging før du tar opp et boliglån.

1. Gå over ditt budsjett

Før du tar opp et boliglån er det viktig å se over din økonomiske situasjon. Lag et klassisk budsjett der du lister opp husstandens inntekter hver måned. Deretter gjør du det samme med deres utgifter. Husk å være ærlig med deg selv, slik at du på best mulig måte kan ha et realistisk budsjett.

Det er spesielt viktig å huske de utgiftene som ikke er faste, men som du likevel har i løpet av et år. Dette inkluderer utgifter som ferieturer, konserter, medlemsavgifter og lignende. Fordel disse utgiftene utover en periode på et år.

Beregning av kostnader tilknyttet fremtidig boligkjøp

Tenk over hvilke kostnader som er tilknyttet en fremtidig bolig, samt hva det koster for å drifte denne. Dette inkluderer utgifter som strøm, oppvarming, vann, felleskostnader, vedlikehold og lignende. Glem heller ikke kostnadene tilknyttet innkjøp av møbler, hvitevarer og lignende som er nødvendig til ditt nye hjem.

Deretter må du finne ut hvilke kostnader som vil være tilknyttet renter og avdrag på et potensielt boliglån. Du kan enkelt beregne dette ved hjelp av vår boliglånskalkulator. Der gir det gode muligheter til å sammenligne eventuelle kostnader med ulike långivere, for å finne det beste for deg.

Gir deg et godt estimat

Når alle kostnadene er lagt til ditt budsjett, vil du ha et estimat på hvor mye det vil koste deg å ta opp et lån, og hvilken innvirkning det vil ha på ditt nåværende budsjett. Her gir det muligheter for at du kan gjøre en vurdering om du må se på billigere boliger eller om du har råd til å se på dyrere alternativer.

2. Sammenlign ulike boliglån

Vi anbefaler at du alltid sammenligner ulike boliglånstilbud og vurder långiverne opp mot hverandre. Ikke slå deg til ro med den første og beste banken, men benytt anledningen til å sjekk de ulike tilbudene. Dette kan bidra til en god forhandlingsposisjon på senere tidspunkt.

Vi har satt opp en sammenligning av boliglånsrenter i det norske markedet, for å gi deg en god oversikt over aktuelle tilbud i markedet.

Nyhetsoppdateringer og renteprognoser

Her vil vi publisere de siste oppdateringene om styringsrenter og renteprognoser for tiden fremover. På den måten kan du holde deg oppdatert på utviklingen.

Ny rentebeslutning vil offentliggjøres 23 januar 2025.

Oppdateringer 2024

18 desember 2024

Norges Bank har nå besluttet at styringsrenten vil holdes uendret på 4,5 % ut 2024 og forventer ikke noen rentekutt innen mars neste år. Dette på bakgrunn av at renten har bidratt til å kjøle ned norsk økonomi og dempe prisveksten.

– Vår vurdering er at det fortsatt er behov for en innstrammende pengepolitikk for å stabilisere prisveksten rundt målet, men at tiden snart er inne for å begynne å sette renten ned, sier sentralbanksjef Ida Wolden Bache.

Til tross for at prisveksten har nærmet seg målet og inflasjonspresset er svakere enn tidligere antatt, ønsker ikke komiteen å bremse aktiviteten i økonomien mer enn nødvendig, slik at prisveksten skal nå målet innen rimelig tid.

Prognosen viser at ved mars 2025 kommer styringsrenten gradvis til å settes ned. Det er ikke store endringer i prognosene, annet enn at det indikeres at renten vil ha noe mindre nedgang i årene fremover. Dette vil føre til noe økt arbeidsledighet, men mindre enn antatt i forrige prognose. Inflasjonen antas å være i overkant av 2 prosent i slutten av 2027.

Det er fortsatt stor usikkerhet om utsiktene både for norsk økonomi og globalt. Prisutsiktene her hjemme er derfor også usikre. Dersom prisveksten blir lavere enn anslått eller arbeidsledigheten øker mer, vil renten kunne settes ned raskere enn det som er anslått.

Rentesatser som er gjeldende fra 20 desember 2024:

  • Styringsrente: 4,5 %
  • Døgnlånsrente: 5,5 %
  • Reserverente: 3,5 %

Neste rentebeslutning vil offentliggjøres 23 januar 2025.

07 november 2024

I dag besluttet komiteen hos Norges Bank at styringsrenten skal holdes uendret på 4,5 %. Norges Bank forventer at de vil holde det slik ut året, da de fortsatt anser det som et behov for en innstrammende pengepolitikk. Dette for å få prisveksten ned til ønsket nivå.

Prognosene som ble fremlagt i september tyder på en nedgang i rentene ved første kvartal i 2025, noe som ikke ser ut til å være vesentlig endret. Til tross for en raskere nedgang i prisveksten det siste året, har renteforventningene ute økt og kronen har vært litt svakere enn det som var lagt til grunn. Det medfører at Norges Bank ser på det som nødvendig å holde styringsrenten uendret.

På bakgrunn av usikkerheten for videre utvikling i norsk økonomi, vil komiteen ha mer informasjon om utviklingen ved neste rentemøte i desember. Da vil det fremlegges nye prognoser.

Dette er rentesatsene som gjelder fra 07.november 2024:

  • Styringsrente: 4,5 %
  • Døgnlånsrente: 5,5 %
  • Reserverente: 3,5 %

Neste rentebeslutning vil offentliggjøres 19 desember 2024.

19 september 2024

I dag besluttet komiteen hos Norges Bank at styringsrenten skal holdes uendret på 4,5 %. Den høye styringsrenten de siste årene har hatt som hensikt å få ned prisveksten. Renten har vært uendret siden desember i fjor.

Komiteen vurderer det som fortsatt nødvendig med en innstrammende pengepolitikk for å få prisveksten ned til ønsket mål og innen rimelig tid. Årsaken til at styringsrenten holder seg uendret er en frykt for at det å sette den ned for tidlig skal påvirke prisveksten negativt, slik at målet vil ta lengre tid å nå. Samtidig kan en for høy rente også være med på å bremse ned økonomien mer enn nødvendig.

– Vi mener det er behov for å holde renten på dagens nivå en stund til, men tidspunktet for å sette renten ned nærmer seg, sier sentralbanksjef Ida Wolden Bache.

Prognosen for denne rapporten indikerer at styringsrenten vil bli liggende på samme nivå ut året. Nedgangen vil med andre ord ikke skje før eventuelt første kvartal av 2025, og vil deretter ha en raskere nedgang gjennom 2025, sier prognosene.

Dette er rentesatsene som gjelder fra 20.september 2024:

  • Styringsrente: 4,5 %
  • Døgnlånsrente1: 5,5 %
  • Reserverente2: 3,5 %

Neste rentebeslutning vil offentliggjøres 7 november 2024.


1 – Døgnlånsrente refererer til renten bankene må betale dersom de har negativ saldo på deres konto hos Norges Bank, over natten.
2 – Reserverente refererer til renten bankene får på innskudd utover sine individuelle kvoter i Norges Bank.

15 august 2024

I dag besluttet komiteen hos Norges Bank at styringsrenten skal holdes uendret på 4,5 %. Målet med den kraftige økningen i desember 2023, var å få kontroll på prisveksten. Til nå har renten vært med på å kjøle ned norsk økonomi, og komiteen er opptatt av at dersom renten settes ned for tidlig, kan prisveksten bli liggende over målet.

– Slik vi nå vurderer utsiktene, vil styringsrenten trolig holdes på dagens nivå en god stund fremover, sier sentralbanksjef Ida Wolden Bache.

Komiteen mener med andre ord at styringsrenten burde holdes på samme nivå en god stund til, slik at de kan få prisveksten ned til ønsket mål og innen rimelig tid. Dersom risikobildet endres og prisveksten holder seg oppe lenger enn anslått, kan renten bli satt opp. Dersom oppbremsingen i norsk økonomi eller inflasjonen kommer raskere ned mot målet enn anslått i juni - kan renten bli satt ned tidligere enn forventet.

Frem mot det neste rentemøtet i september, vil komiteen få mer informasjon om den økonomiske utviklingen og dermed legge frem nye prognoser. Dette publiseres sammen med rentebeslutningen 19 september.

20 juni 2024

I dag har Norges bank besluttet at styringsrenten skal holdes uendret på 4,5 prosent. Komiteens vurdering er at renten er høy nok til å få prisveksten ned til målet innen rimelig tid, men at det blir behov for å holde renten oppe noe lenger enn tidligere anslått.

– Går det som vi nå tror, blir styringsrenten liggende på 4,5 prosent ut året, før den gradvis settes ned, sier sentralbanksjef Ida Wolden Bache.

Det er usikkerhet tilknyttet utviklingen av norsk økonomi, men den økonomiske veksten ventes å ta seg litt opp i årene fremover. Dersom kapasitetsutnyttingen øker eller kronen svekker seg, kan lønns- og prisveksten holde seg oppe lenger. Da kan det bli behov for å sette renten opp. Dersom arbeidsledigheten øker mer enn ventet, eller prisveksten avtar raskere, kan renten bli satt ned tidligere enn vi nå ser for oss.

Neste rentebeslutning publiseres 15 august.

14 juni 2024

I dag publiserte SSB sine økonomiske analyser med prognoser for konjunkturtendensene for Norge og utlandet frem mot 2027. De forventer at aktivitetene i norsk økonomi vil ta seg opp, samtidig som inflasjonen vil synke. Det betyr at styringsrenten og boliglånsrenter kan ventes å reduseres i løpet av året.

SSB spår at aktiviteten i norsk økonomi vil ta seg opp i 2025 og vil nærme seg en konjukturnøytral situasjon fra 2026. Etter at styringsrenten har blitt holdt uendret siden desember 2023, forventer SSB at renten kuttes mot slutten av året.

Neste rentebeslutning offentliggjøres 20.juni 2024.

For boligprisene forventer SSB at de vil vokse mellom 3 - 4 prosent i årene fremover, på bakgrunn av husholdningenes realdisponible inntekt, boligkapital, gjeld og realrente.

05 mai 2024

Norges bank har besluttet at styringsrenten skal holdes uendret på 4,5 prosent. Bakgrunnen for beslutningen er at komiteen vurderer renten som høy nok til å få prisveksten ned til målet på 2 prosent innen rimelig tid.

Sentralbanksjef Ida Wolden Bache sier at renten trolig vil holdes på dagens nivå en god stund fremover.

Pengepolitikken virker innstrammende, og det er lav vekst i norsk økonomi. Prisveksten avtar, men den er fortsatt klart over målet. Bedriftenes kostnader har økt mye de siste årene, og høy lønnsvekst og en svakere krone bidrar til å holde prisveksten oppe. 

Samtidig finnes det usikkerhet knyttet de økonomiske utsiktene. Prisveksten har vært lavere enn anslått, den økonomiske aktiviteten er litt høyere enn ventet, og lønnsveksten kan se ut til å bli litt høyere enn anslått.

Komiteen er derfor forberedt på å heve renten dersom det skulle bli nødvendig for å få prisveksten ned til målet innen rimelig tid.

Dersom vi får en kraftigere oppbremsing i norsk økonomi eller det blir utsikter til at prisveksten kommer raskere ned til målet, kan renten bli satt ned tidligere enn antatt. 

21 mars 2024

Norges Bank har besluttet at styringsrenten skal holdes uendret på 4,5 prosent. Det ble som ventet og det kan tyde på at vi nå har nådd rentetoppen.

En uendret styringsrente betyr at også boligrenten stort sett vil holde seg uendret. Norges Bank spår en gjennomsnittlig boliglånsrente rundt 5,7 prosent i 2024. Det er tre ganger så høyt som boligrenten i 2021.

Samtidig gjør Norges Banks rentekomité vurderinger om lønnsvekst. Prognosene viser til en forventning om 5 prosent lønnsvekst eller mer i år. Det vil gi en gjennomsnittslønn på omtrent 34 000 kr mer i lønn i år (før skatt).

Dette kan virke som en trøst for mange, men med tanke på at prisveksten øker noe raskere vil ikke denne lønnsveksten være så stor som det høres ut.

Anslaget for årets prisvekst ligger på 4,1 prosent, og med en forventet lønnsvekst på 5 prosent, vil reallønnen øke med rundt 1 prosent.

15 mars 2024

Årets første prognoserapport publisert av SSB viser til en forventning om at styringsrenten skal holdes uendret første halvår i 2024. Økonomene tror rentekuttet ikke kommer før til høsten.

Forskningsleder Thomas von Brasch i SSB sier i en pressemelding at styringsrenten ventes å komme ned mot tre prosent i 2027.

26 februar 2024

Etter siste renteøkning i februar, kom Norges Bank ut med at mange husholdninger kan ha trøbbel med å gjøre opp for seg, med det rentenivået vi har i dag. Norges Bank skisserer at opp mot 2 % av norske husholdninger kan få betalingsproblemer. Dette tilsvarer 35 000 norske husholdninger.

Renten har økt enormt mye de seneste årene. Høy og variabel prisvekst har medført store kostnader for samfunnet. Det rammer spesielt de med lave inntekter og lite å gå på.

Med 14 renteøkninger - på rundt to og et halvt år - er styringsrenten satt til 4,5 %. Denne renteøkningen har medført at mange har fått en strammere økonomi, og noen har vanskeligheter med å få endene til å møtes.

Når Norges Bank refererer til pengeproblemer, menes at husholdningene kan få problemer med å dekke rentekostnader og såkalte normale utgifter, med sin løpende inntekt og bruk av sparepenger.

De fleste av husholdningene som kan få betalingsproblemer, er i lavinntektsgrupper. Men prisveksten er fortsatt for høy. I følge sentralbankens beregninger, vil en økning av styringsrenten til 4,5 % medføre en gjennomsnittlig boliglånsrente på 5,7 %. Dette øker imidlertid også faren for mislighold i de øverste inntektsgruppene.

Det betyr at nesten 2 % av norske husholdninger med boliggjeld, vil kunne få betalingsproblemer når boliglånsrenten når 5,7 %.

Mens renteøkningene fikk inflasjonen ned med 0,9 %, ble husholdningenes realdisponible inntekt redusert med 3,4 %.

Derfor kan du stole på informasjonen

Vi strever etter å hjelpe deg med å ta smarte økonomiske beslutninger. Selv om vi følger en redaksjonell integritet, kan innholdet på siden fremheve produkter fra våres partnere. Her er en forklaring om hvordan vi tjener penger. Les mer om hvem vi er og vårt løfte for å veilede deg gjennom livets finansielle reise her.

Dette er parameterne og deres vekting:
  • Over 24 års samlet kompetanse innen privatøkonomi
  • Økonomer med høyere utdanning
  • Utdannede journalister
  • Faktasjekker artikler og anmeldelser
Våre retningslinjer